PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bebeklerde Burun Tıklanığının Sebepleri


REYHAN
01-28-2014, 20:38
http://kadin.mynet.com/images/article/gebelik-aile/bebek/cocuk_450.jpg

Bebeğin burun tıkanıklığı beslenmesinden uykusuna her şeyi etkilediği için önemli bir konudur.

Çocukların burnu neden daha çok tıkanır?

Burun solunum yollarının başlangıç organıdır. Burundan alınan hava akciğerlere iletilirken nemlendirilir ve ısıtılır. Bebek ve çocuklarda burun pasajı erişkine göre oldukça dardır. Bu nedenle burun tıkanıklıkları yetişkinlere göre daha sık görülür. Burun, aldığımız havanın nemlendirilmesi ve mikrobik özellik taşıyan partiküllerin tutulmasını sağlar. Burun tıkanıklığında huzursuzluk, iştahsızlık, beslenme bozukluğu, sık uyanma gibi önemli sağlık sorunlarının yanı sıra; bebek ve çocuklar sürekli ağzından nefes alacağı için, uzun dönemde ağız ve diş yapısında bozulmalar meydana gelir.


Bebeklerde burun tıkanıklığı ve kuruluğu nasıl meydana gelir?

Bebekler "burundan soluyan" yaş grubu oldukları için kuru, sıcak hava, duman, toz, rüzgar, soğuk ve nezle nedeniyle burun içinin normal nemini kaybedip kuruması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen burun akıntıları da; burun tıkanıklığı sebepleri arasında sayılabilir.

Sebepleri nelerdir?

Yenidoğan bebeklerin yüzde 20'sinde doğdukları anda burun tıkanıklığı mevcuttur. Yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığı düzeltilmediği zaman; beslenme problemleri, nefes almada zorluk, tıkanma, huzursuzluk gibi ciddi problemler görülebilir. Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti, alerjik hastalıklar, burnun anatomik bozuklukları diğer burun tıkanıklığı sebepleri arasında sayılabilir.

Burun tıkanıklıkları ne gibi hastalıklara yol açar?

Bebek ve çocuklarda uzun süre devam eden burun tıkanıklıkları; orta kulak iltihabı ve akut sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
Hastalığın tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerin burun pasajının açık olmasını sağlamak için fizyolojik ve izotonik damla ve spreyler tercih edilmelidir. Seçilecek spreyin, uygulama sırasında bebeği rahatsız etmeyecek basınçta; günlük kullanım sıklığı fazla olmayan özelliklerde olması önerilir.

Günümüzde burun tıkanıklıklarında serum fizyolojiklerin yanısıra vücudun doğal fizyolojik bir bileşeni olan hiyalüronik asit içerikli burun spreyleri de, uzun süre nemlilik sağlamaları ve kullanım sıklığının az olması sebebiyle ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Uzun yıllar göz ve eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılan hiyalüronik asit iyileştirmenin yanında bakım sağlayıcı bir etkiye de sahiptir.

Bu damlalardan günlük her burun deliğine damlatılan 1-2 damla ile bebeklerin rahat nefes alması ve burun bakımı ve temizliği oldukça kolaylaşıyor. Bebeğin burnunda sürekli kalıcı nem tabakası oluşturarak, ilk bir yaşta dahi rahatlıkla kullanılabilen bu ürünler, daha az uygulama ile daha uzun süreli bir etki de yaratarak bebeğin burun tıkanıklığının kronikleşmesini de önlemektedir.

Bebekler için hazırlanan burun damlası ve spreyler ne kadar sterilize edilebiliyor?

Bazı spreyler; özel pompa sistemi sayesinde mikrobik etmenlerin sprey içine yerleşmesini engelleyip 2-3 ay gibi uzun süre kullanım kolaylığı sağlar. Bebeğiniz için kullandığınız bu spreyler prezervatif denilen koruyucu madde içermemesi; fizyolojik olma özelliğini arttırmaktadır.

Ne zaman doktora gitmeliyiz?

Fizyolojik spreyler kullanılmasına rağmen bebeğin burun tıkanıklığı geçmiyor ve gün geçtikçe artıyorsa, burun tıkanıklığı zeminde geniz eti, deviasyon gibi organik patolojiler olabilir. Bu durumlarda doktorunuza mutlaka müracat etmenizi öneriyoruz.