PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ankara'da müthiş iddia


_SoN_
01-11-2014, 15:58
Yaptığı açıklamalar ile öne çıkan savcı Zekeriya Öz'ün, Bursa'da Başbakan tarafından kendisine gönderilen yüksek yargı kökenli iki isimden birinin Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Ombudsman'ı olan Nihat Ömeroğlu olduğu ileri sürüldü. Ömeroğlu'nun bu iddia karşısında sessiz kalması ve bir açıklamada bulunmaması dikkat çekti.
Öz'ün iddiası
Yolsuzluk operasyonunun ardından iktidar ile cemaatarasındaki gerilime paralel olarak hükümet ile Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz arasında açıklamalarla şiddetlenen çatışma, dikkat çekici bir boyut kazandı. Öz, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer vermişti:
"Hakkımdaki bu iddialar Sayın Başbakan tarafından açıklanmadan önce Yüksek Yargı kökenli olan, daha önceden tanıştığım ve saygı duyduğum 2 kişi bizzat Sayın Başbakan tarafından bana gönderilmiştir. Bursa'da bir otelde görüştüğüm bu kişiler Sayın Başbakanın bana çok kızgın olduğunu, hakkımda ağır laflar ettiğini, bir mektup yazarak kendisinden özür dilemem gerektiğini, hükümete yönelik soruşturmaların derhal durdurulmasını, aksi takdirde zarar göreceğimi ve bunun sonuçlarının benim için ağır olacağını, emniyete neden gittiğimi, bunun herkesi çok kızdırdığını söylediler."
İki isim iddiası
Savcı Öz'ün görüştüğünü belirttiği yüksek yargı kökenli isimlerden birinin Kamu Başdenetçisi, yani Türkiye'nin ilk Ombudsmanı'ı olan Nihat Ömeroğlu olduğu iddia edildi. Diğer ismin ise Balyoz davası hakimlerinden Ali Efendi Peksat olduğu ileri sürüldü. Ancak bunlar iddia seviyesinde kaldı.
Meclis'e bağlı kamu tüzel kuruluşu
Bu iddia çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Ombudsman'ı olan Ömeroğlu'nun, bu farklıgörevi öne çıktı. Ombudsmanlıkla ilgili Kamu Denetçiliği'nin internet sitesinde, "29/6/2012 tarihli ve 28338 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insanhaklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere TBMM’ye bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmuş olup, 29/3/2013 tarihi itibariyle şikayet başvuruları alınmaya başlanmıştır" bilgisi yer alıyor.
Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu'nun, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun internet sitesinde yer alan özgeçimişi şöyle:
"27.04.1947 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Antakya Lisesini bitirmiş, İstanbul ÜniversitesiHukuk Fakültesinden 1971 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Bilecik’te yedek subayolarak yapmıştır. Antakya hakim adayı olarak mesleğe başlayan Ömeroğlu, sırasıyla; Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep Hakimliği, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 25.07.2005 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen M. Nihat Ömeroğlu, 27.04.2012 tarihinde emekli olduktan sonra TBMM Genel Kurulunca Kamu Başdenetçisi olarak seçilmiştir. Halen bu görevi yürütmektedir. Yayımlanmış çok sayıda mesleki inceleme yazısı ve makaleleri olan Ömeroğlu, evlive 3 çocuk babasıdır."
Ömeroğlu, bu iddiayla ilgili ne dedi?
Ömeroğlu'nun, Ankara'da siyaset ve yargı kulislerini hareketlendiren bu iddianın ardından sessiz kalmayı tercih etmesi dikkat çekti. Bu durum da, "Ömeroğlu, Öz ile Bursa'da görüştü mü, görüşmedi mi?" sorularının muallakta kalmasına neden oldu. (milliyet)