PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:56
34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi
34-35-36. Aylarda Bebeğiniz Şunları Yapabilir


Çocuğunuz ikinci yaş gününden sonra sürekli incelmeye devam edecektir. Kafa, kol ve bacaklar gibi vücuda bağlı parçalardan daha yavaş büyüyecek, gövde uzayacaktır; zamanla da vücut oranları daha çok bir yetişkine benzeyecektir. Dolayısı ile endişelenmeyin, bunun beslenme ile bir alakası yoktur. Bu oluşacak temel bir değişikliktir.
Bebeğiniz bu ayda; daha uyumlu bir çocuk olur. İnatçılığı azalır. Yaşıtlarıyla bir arada olmaktan hoşlanır. Oyun kurar.
Ne, nerede ve kim gibi sorular sorar. Kendi başına giysilerini çıkarır ve giymeye başlar. Düğme ilikleyebilir. Bazı çocularda bu gelişim evreleri 3-4 yaş arasına da kayabilir, endişelenmeyin. İki aşamalı komutları yerine getirebilir.

Motor becerilerini geliştirdikçe şimdilerde çocuğunuz yürüyüp zıplayabilir hatta koşabilir. Bundan sonra her ay bu becerilerini daha da düzeltecektir. Sıçramakta, top atmakta, yardım edilmeden dişlerini fırçalamakta ve ellerini yıkamakta daha becerili olacaktır. Dolayısı ile yardımınız olmadan kendi kendine bakmaya başlayacaktır. Çocuğunuz aynı zamanda blokları istifleyebilir, kuleleri yıkabilir, ayakkabılarını çıkarabilir, kitap sayfalarını çevirebilir ve bir kupayı tek elle tutabilir.
Dik ve yuvarlak çizgiler çizebilir. Boyama, kesme, yapıştırma gibi faaliyetlerle meşgul olabilir. Renkleri öğrenemeye başlar. Zıtlıklar ve benzerlerlikleri anlar. Herhangi bir resimdeki olayları anlatabilir.
Herhangi bir durum için ebeveynlerinden birini tercih edebilir. “Kitabımı baba okusun, beni anne yıkasın” gibi talepleri olabilir.
Bebeğinizin Uyku Düzeni

İki ve üç yaş arası çocuklar gecede 11 saat ve gündüz öğleden sonra bir buçuk-iki saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Genellikle akşam 7.00-9.00 arası yatar ve sabah 6.30-8.00 arası kalkarlar. Bazı çocuklar gündüz uykusunu sevmeyebilir, böyle bir durumda zorlamayın. kinci ve üçüncü doğum günleri arasında çocuklar gecede 11 saatlik uykuya ve gündüz öğleden sonra bir buçuk iki saatlik öğle uykusuna ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun uyku düzeni neticede sizinkine benzemekle birlikte, 4 yaşına gelene kadar o sizden fazla hafif REM uykusuna dalmaya devam edecektir. Ona kendi kendine uykuya geçmeyi öğretirseniz, bir uyku fazından diğerine geçerken size ihtiyaç duymaz ve kesintisiz uyuyabilir.
Bu aylarda, küçük bebek karyolasından çocuk yatağına geçebilir. Aileye yeni bir fert gelmesi de kararı çabuklaştırabilir, çoğu uzman eğer hamile iseniz çocuğunuzu doğumdan en az altı-sekiz hafta önce yeni yatağa taşımanızı tavsiye ediyorlar. Bu değişiklik iyi gitmez ise, yeni bebek üç dört aylık oluncaya kadar ertelemek iyi olur. Yeni bebek bu ayları nerede olursa orada uyuyarak geçirirken büyük çocuğunuz da ailedeki yeni bir ferde alışacak ve geçişi kolaylaştıracaktır.
Bu günlerde belki de çocuğunuzun yatma zamanı endişeleri olduğunu fark edeceksiniz. Karanlıktan korkma, yatağın altında canavar çocuklarda sık rastlanan endişelerdir, dolayısı ile aşırı endişelenmeyin. Korkular çocuğunuzun gelişiminin normal parçalarıdır. Eğer kabus görürse, hemen ona gidin ve onu sakinleştirirken gördüğü kötü rüya hakkında konuşun, eğer kötü rüyalar devam ediyorsa günlük hayatında bunun kaynağını bulmaya çalışın.
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Çocuğunuzu büyük yatağa geçtiği ve kesintisiz uyuyabildiği için övün ve bu davranışını destekleyin. Yatağından kalkıp yanınıza gelmeyi dener, ona kararlı bir tepki gösterin ve yatağına geri götürüp uyku vakti olduğunu anlatın. Uyumadan önce, yatma zamanını geciktirmek için çeşitli taleplerde bulunabilir. Bunların içinde mantıklı olanları kabul edin ama sınırı çizmeyi de ihmal etmeyin. Bu yaşta çocuklar yatma zamanına itiraz eder fakat bu zamanla aşılır.
Geçmeli oyuncaklar ve yapbozlar hala en sevdikleri arasındadır. Ona gerçek dünyayı taklit edebileceği oyuncaklar alın. Küçük mutfak aletleri, tamir çantası gibi oyuncaklar onun hayatı öğrenmesine yardımcı olur.
Yalnız başına oyun oynaması için teşvik edin. Bu onun bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olur.
Çocuğunuzdan her zaman mükemmel davranışlar bekleyemezsiniz bir şeyi doğru bir şekilde yaptığında onu övmeyi ihmal etmeyin. Bu çağda çocuğunuz çok meraklı olacak ve bir çok soru soracaktır. Sabırlı olun. Çocuğunuzun kuralların sebebini anlamasına yardım etmeniz onun onlara uymasını kolaylaştıracaktır. Çoğu çocuk sıklıkla kibar hatırlatmalara ihtiyaç duyabilir.
Dil Becerileri


Artık çocuğunuz 3-4 kelimeden oluşan basit cümleler kurabilir, “ayakkabılarını al ve bana getir” gibi iki aşamalı talimatları yerine getirebilir. Şimdilerde belki de söylediklerinin yarısını bile anlamıyor olabilirsiniz, fakat 4 yaşına gelene kadar da tamamını anlamayı ümit etmeyin. Çocuklar sıklıkla zamirleri karıştırır, dolayısı ile “top getir” veya “bebek at” gibi zamirleri hiç kullanmadığı cümleciklere sıkça rastlarsınız.