PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 23 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:52
23 Aylık Bebek Gelişimi

23 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bu ay, bebeğinizin dil gelişimi hızlanmıştır. Günde yaklaşık olarak 10 yeni kelime öğrenebilir. Basit komutlarınızı algılar ve isteklerini ifade eder. Şarkı söyleyebilir. Sizin günlük konuşmalarda kullandığınız kelimeleri yineler.
Dikkat etme kabiliyeti hala sınırlı olmakla beraber, aynı anda üç boyutu takip edebilir. Gördüğü insanlar, hayvanlar, kuşlar ve her şey hakkında gerçekten meraklıdır. Anlaşması daha kolay olmakla beraber hala istekte bulunmaktadır, bazen size ve sevdiği insanlara sevgi gösterisinde bulunur.
Bebeğinizin gelişiminin ilk yıla kıyasla yavaşladığını gözlemleyebilirsiniz. Bu doğru. Kilo alımı yavaşladı ve bebeklikten çocukluğa geçiyor. Bebek göbeği bile erimek üzere.
Bebeğinizin Hareketleri

Hareketleri daha yumuşak ve koordinedir. Koşmak, yürümek, tırmanmak, merdiven çıkmak gibi hareketleri düşmeden ve kusursuzca yapabilir.
Rahatça koşan bebeğiniz için bisiklet zamanı gelmiş olabilir. Üç tekerlekli bir bisiklet seçebilirsiniz. Pedal çevirmeyi sizi taklit ederek öğrenecektir.
Çocukta Nefes Tıkanması

Şimdiye kadar çocuğunuz hepsi olmasa da, bazı süt dişlerini çıkarmıştır. Süt dişlerinin 20’si de muhtemelen iki buçuk yaşına kadar çıkacaktır. Dolayısı ile henüz iyi çiğneyememektedir, bu nedenle nefesinin tıkanmasına neden olabilecek büyük yemek parçalarını yutmaya çalışabilir. Çocuklar için yutarken nefes borusunun tıkanması bir tehlikedir. Bu nedenle, yiyecekleri küçük parçalar şeklinde kesin.
Çocukların nefesini tıkayan yiyecekler şeker, fındık gibi kuruyemişler ve üzüm gibi meyvelerdir. Üzümleri dörde kesin, fındıkları küçük parçalara bölün.
Nefes borusunun tıkanmasına yol açabilecek diğer yiyecekler patlamış mısır, sakız ve şekerdir. Bu yiyecekler çok besleyici olmadığı için bunları çocuğunuza vermeyin.
Gene de çocuğunuzun bir şey yerken nefes borusu tıkanırsa, onu kaldırın ve kucağınızda boğazı aşağıya gelecek şekilde tutun. Daha sonra yiyeceği çıkartmak için sırtına vurun. Çocuğunuza tokat atmayın ve çok hızlı vurmayın aksi halde kaburgalarını kırabilirsiniz. Siz bunları yaparken, boğulmaya devam etmesi ihtimaline karşılık birinin acil numarayı aramasını sağlayın.
23 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Bebeğinizin 2. yaş günü yaklaşıyor. Parti onun çok hoşuna gidecektir. Plan yaparken, günlük rutinini bozmamaya ve eğlencenin aşırıya kaçmamasına özen gösterin. Basit eğlenceler, bu aylardaki bebekler için daha caziptir. Aşırı uyaran bebeğinizin uyumasını zorlaştırır. Palyaço ya da sihirbaz için erkendir ve bebeğinizi korkutabilir. Bu tür partilerden ileriki yaşlarda çokça düzenleyeceksiniz, bu dönem için basit bir eğlence yeterli olur.
Artık her yere kolayca ulaşabilen bebeğinizin için güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmelisiniz. Aynı şekilde kitap yırtmak, defter parçalamak gibi davranışların da yapılmamasını gerektiğini öğretmelisiniz.
Birlikte dans edin. Böylece basit komutları yapacak ve duygularını ifade etmeyi öğrenecektir.
Kelimeleri Öğretmek

Sizin ve onun ne yaptığı hakkında konuşarak kelimeleri öğrenmesine yardım edebilirsiniz. Kurabiye yapıyorsanız ve o da seyrediyorsa ona ne yaptığınızı söyleyiniz. Örneğin “Önce unu eleriz, sonra kabın içine koyarız. Şimdi yumurtaları ilave ederiz. Karıştırırız. Daha sonra kurabiyeleri kepçe ile alıp kaba koyar ve fırına süreriz.” Çocuğunuz söylemesi zor olan “elemek”, “karıştırmak” “kepçe ile almak” ve “sürmek” kelimelerini duyacaktır. Bunlar duyması ve söylemesi eğlenceli kelimelerdir.
Ne olduğunu tarif edin. Kelimeleri çocuğunuz ile oyuncak oynar gibi kullanın. Çocuğunuz sizi seyretmek için gözlerini, kelimeleri söyleyebilmek için ağzını ve dilini, sizin hareketlerinizi taklit etmek için küçük ve büyük kaslarını kullanır. Kelimeleri ve hareketi bir araya getirmek onun bu becerileri geliştirmesine yardım eder. Ancak süreleri çok uzatmamakta fayda vardır çünkü bebeğinizin ilgi alanı henüz daha çok dardır.
Bebeğinizle Nasıl Oynayabilirsiniz?

Oyuncak bebeğine yemek yedirme oyunu oynayabilirsiniz. Böylece çatal ve kaşık kullanımı gelişir ve masada nasıl davranması gerektiğini öğrenir. “Bebeğe sebze vermek ister misin? Evet, bu çok faydalı olur.” “Yemek bitti, hadi ellerini yıkayalım” gibi konuşmalarla ona uygun davranışları kazandırabilirsiniz.
Ben Dili Kullanmak

Ben dili çocuğa hareketlerinin, bir yetişkine kendini nasıl hissettirdiğini belirtir. Genellikle çocuklar davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini bilmezler. Çocuk yanlış hareket ettiğinde “Ben dili” “Sen dilinden” daha etkilidir. Ben mesajları çocuğun davranışlarını düzeltmesine neden olur. Hangisi daha iyi bir ifade şeklidir?
Ben dili
• Eşyaları toplamakta yardıma ihtiyacım var.
• Yorgun olduğum zaman hikaye kitabı okumak istemiyorum.
• Yerde çamur gördüğümde üzülüyorum.
• Bu bağırış arasında seni duyamıyorum.
• Anlamıyorum.
Sen dili
• Her tarafı dağıtıp duruyorsun, yeter.
• Sen tam bir yaramazsın.
• Bu yaptığın pislikten utanmalısın, ortalığı batırdın.
• Sesini kessen iyi olur.
Ne zaman ikinci tekil şahıs kullanmalı?
Sen-dili çocuğun duygularını tarif eder ve problem olan duygularını ifade etmeye yarar.
• Sen üzgünsün çünkü köpeğin kayboldu.
• Sen kırgınsın çünkü şimdi işe gitmeliyim.
Çocukların her zaman duygularını serbestçe ifade etmesine izin verilmelidir. Bu şekilde duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenirler.