PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 19 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:50
19 Aylık Bebek Gelişimi

19 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğinizin inatçı davranışları olabilir. Herhangi bir şeyi tutturabilir, bağırabilir ve tırmanabilir. Bu aylarda bunlar normal davranışlardır.
Tırmanmak en sık yaptığı hareketlerdendir. Ona tırmanabileceği yerler ve uzak durması gereken yerler konusunda sınırlar koyun. Güvenliği her şeyden önemlidir.
Uykuya gitmeyi reddedebilir. En iyi uyku rutininin bile işe yaramadığı anlar olacaktır. Bebeğiniz yatakta yapayalnız yattığını ve anne babasının içeride iyi vakit geçirdiğini düşünüyor. Sizin sesinizi duymak uykuya geçişini zorlaştırır. Yatmadan önce rutini ona da anlatın “şimdi dişini fırçalıyoruz, sonra pijamalarını giyeceksin, kitap okuyacağız ve uyuyacağız.”
Tuvalet Eğitimine Hazır mı?

Bu ay tuvalet eğitimi için bebeğinizin hazır olup olmadığına dair verdiği mesajları izleyin ve ona göre karar verin. Basit emirleri gerçekleştirebilmeli, yürüme ve koşma gibi koordinasyon gerektiren fiziksel hareketleri başarabilmeli, takdir edildiğini anlamalı, iki saat kadar altının kuru kaldığı zaman dilimleri olmalı, beş dakika kadar sakince oturabilmeli, bezin verdiği ıslaklık hissinden rahatsız olmalı ve kaka-çiş gibi kelimeleri anlayabilmelidir. Bebeklerin bazıları 3 yaşa kadar buna tam anlamıyla hazır olmayabilir. Eğitime başlayacağınız zaman, hayatında kardeş ya da bakıcı değişimi gibi başka büyük bir değişim olmamasına dikkat edin.
Öfke Nöbetleri

Öfke nöbetleri genellikle çocuklarda yürümeye başlama aylarında ortaya çıkar ve anne baba olmanın en zor baş edilmesi gereken sorunlarından biridir. Eğer çocuğunuz henüz bunları yaşamamış olabiilir, bazı çocuklar bu davranışı ancak üçüncü dördüncü yaşlarında gösterirler.
Gene bu yaşta kontrol ve bağımsızlık konuları önem taşımaktadır. Yeni yürüyen çocukların ayakkabılarını kendilerinin giyip giyememesi çocuk için önemli bir konudur. Bu konular üzüntüye neden olup, tipik olarak sırt üstü düşüp ayak tekmelemeden kendinden geçene kadar nefessiz kalmaya kadar bir dizi davranış patlamasına neden olabilir.
Hiddete yol açan diğer bir neden dil gelişimidir. Tam bu çağlarda, yürümeye başlayan çocuk ihtiyaçlarını size bildirmek için kendini ifade becerileri geliştirmektedir. Maalesef, siz her zaman onun gelişen çocuk dilini anlamayabilirsiniz. Bu durumda üzülür ve üzüntüsü yine hiddete dönüşebilir. Onu anlamaya çalışın, tahminlerinizi açık ve net bir şekilde söyleyin.
Hiddetleri önlemenin bir yolu evden uzakta bile olsanız günlük rutin faaliyetlere devam etmeye çalışmaktır. Rutin faaliyetler çocukların kendilerini emniyet ve güvende hissetmelerine yol açar çünkü bir sonrasında neyin geleceğini bilmektedirler. Çocuğun taleplerine hayır demektense ve seçeneklerler sunmayı tercih edin: “Kırmızı kazağını mı giymek istersin, yoksa mavi olanı mı?” gibi. Sizin için uygun olan tercihlerin çocuğa sunulması onun kontrol altına alınmasını ve gelişen hiddeti önlemesini sağlayacaktır.
Davranışı kuvvetlendirmekten kaçının, yani öfke anlarında çocuğun ilgisini çekip davranışının kuvvetlenmesine yol açmaktansa konuyu, ortamı değiştirin, her şeyden önce kendine zarar vermesine engel olun. Bunun yerine hiddetin sakinleşmesini sabırla bekleyip daha sonra ilgi gösterin. Tepkiniz çocuğunuza ve duruma göre değişebilir. Bazıları için bırakın geçsin ve devam et iken, diğerleri için geçtikten sonra hiddete neyin neden olduğunu konuşmak olabilir.
Öfke nöbetleri yaşadığında, “kızdığını anlıyorum, ne istediğini gösterir misin? diyerek yaklaşabilirsiniz, bu sakinleşmesini sağlar.
Isırma ve Vurma

Isırma ve vurma yeni yürüyen çocuk dünyasında sık rastlanan eylemler olup bu davranışı gösteren çocukların karakterinin bir parçası olarak yansıtılmamalıdır. Ancak bu davranışlar göz ardı edilmemelidir, ısırma ve vurmaya anne baba tarafından derhal müdahale edilmelidir.
Isırma veya vurma olayına katkı yapan, bir kısmında sebebin basit, açık ve net olan birçok faktör vardır. Birincisi, bazı çocuklar diş çıkarırken bir şeyleri ısırarak dişetlerindeki kaşıntıyı azaltabilir ve ısırılan çocuğun canının acıyacağını bile çoğu zaman bilmemektedir. Diğer bir neden merak olabilir. “Bu çocuğun elinden bir parça ısırsam ne olur?” Veya çocuk yorgun ve sıkılmış ise bu tip tepkileri ortaya koyabilir.
Sık olarak ısırma ve vurma davranışı çocuğun kendi hayal kırıklığından kaynaklanıyor olabilir. Eğer bir çocuk bir oyuncakla oynuyor ve diğer bir çocuk onun oyuncağını almak isterse ilk çocuk hislerini kelimelerle anlatamayabilir. Ve ilk tepkisi diğer çocuğu elinden ısırmak, vurmak veya yana itmek olacaktır.
Isırma olayında, önce kurbana gidip onu sakinleştirin daha sonra saldırganı ortamdan uzaklaştırın. Davranışı kuvvetlendirmekten kaçının. Saldırgana pozitif kuvvetlendirici harekette bulunmayın (gülmek, sıcak göz teması, sakinleştirici ses yok). Sinirlenmeden, ses tonunuzu yükseltmeden kararlı ve sakin olarak ısırma ve vurmanın uygun bir davranış olmadığını belirtin. Ne olduğu hakkında iki çocukla da konuşun ve saldırıyı önlemesi olası kelimeleri onlara hatırlatın.
Bu kapsamda hem oyuncağı elinden alınan hem de darbe yemek üzere olan çocuğun “Dur!” ve “Hayır” gibi kelimeleri öğrenmesi gerekir. Ve unutmayın ki kurban kadar ısıran ve vuran çocuğun da sizin yardım ve desteğinize ihtiyacı vardır. Dışlamak ve etiketlemek davranışını durdurmasını öğrenmeye yardım etmeyeceği gibi gerginlik yaratarak sorunun devamına yol açabilir. Bu davranışlar sizin çabuk müdahalenizle sona erecektir.
19 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz

Onunla özel zamanlar geçirin. Bu zamanlarda, tüm vaktinizi ve ilginizi tamamen ona ayırın. İlişkinizi geliştirecek anlar bunlardır.
Bu ay top oynamak en büyük eğlencelerinden biri olacaktır. Sert ve ağır bir top yerine, renkli ve hafif bir top edinin. Ona atarak başlayın ve size geri atmasını söyleyin. Basit komutları anlayan bebeğiniz bu oyunu çok sevecektir.
Bebekler suyla oynamaya bayılır. Motor becerilerinin de gelişmesi için, ona suyla oynayacağı bir alan yaratın. Bu evinizin bahçesi, balkonu olabilir, ya da sadece yere gazete sererek de yapabilirsiniz. Çeşitli kaplara koyduğunuz suları, kaptan kaba aktarsın. Sıvıları gıda boyasıyla renklendirebilir ve karışmalarını seyredebilirsiniz.
Ona fotoğraflar için boyunun yetebileceği ve rahatça görebileceği bir köşe ayırın. Buzdolabının üzeri ya da bir duvar olabilir. Buraya aileden kişilere ait fotoğraflar yapıştırın ve gün içinde “bu kim?” diye sorun; “anne!” “evet tatlım, bildin!”. Bu oyun hem hafızasını geliştirecektir, hem de aile kavramını öğrenmesini destekleyecektir.
19 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Gecikmiş bir aşınız yoksa 2 yaşa kadar aşınız bulunmuyor.