PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 18 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:50
18 Aylık Bebek Gelişimi
1,5 Yaşında Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bu ay bebeğiniz, bir büyüme atağı yaşayabilir. Artık daha rahat yürüyebilir, düşmeden dilediği yöne, dilediği hızla gidebilir. Koşar ve merdiven çıkabilir. Elinde oyuncağı varken, yürüyebilir, koşabilir. Hiç oturmak istemez ama bir anda yorulup kucakta taşınmak isteyebilir. Yatağından tırmanmaya çalışır.
Küplerden kule yapabilir. Yaklaşık olarak 10 ile 20 arasında kelimesi vardır, fakat bu bebekten bebeğe değişebilir. Sevdiği ve güvendiği kişilere selam verir, kucaklayabilir.
Kendi kendine yiyip içebilir. Döke saça yemekten hoşlanır. Hatta genelde kendi yemeyi tercih eder.
Altını ıslattığını ve kaka yaptığını fark eder. Bu ayda haber vermeye başlayabilir.
Kendisine sunulan birkaç seçenekten birini seçebilir. Sembollerle düşünebilir. Herhangi bir durumu zihninde düşünerek harekete geçebilir. Bu aya kadar baktığınız renkli kitaplar zihninde yer etmiştir. Kitaplarla ilgili sorduğunuz sorulara cevap verir, parmağıyla gösterir. Renkleri tanımaya başlar.
1,5 Yaş Davranış Gelişimi

1,5 yaşında bebeğiniz inatçı davranışlar sergileyebilir. Zaman zaman anneye, zaman zaman babaya düşkünlük gösterebilir ve bu çok değişken olur.
Ona oyun oynarken, giyinirken ve yemek yerken birkaç seçenek sunun. Bunların arasında birini seçmesine izin vermeniz, hem dil gelişimi için faydalı olur, hem de itiraz etme ihtimali azalır. Çok fazla seçenek kafasını karıştırarak sizin de sabrınızı zorlayabilir. Herhangi biri üzerine düşünür ve öyle karar verir.
1,5 Yaş Duygular

Bu zamanlarda çocuğunuz çok yoğun ve değişken duygulara sahip olabilir. Aniden çok heyecanlandığını, mutsuz olduğunu, sevinçli olduğunu, kızdığını veya korktuğunu görebilirsiniz. Her seferinde duygularının ismini söyleyerek bunların anlamını öğrenmesine yardım edebilirsiniz. "Korktun galiba, çok mu sevindin" gibi. Bir oyuncağını çalıştıramadığında veya bir arabasını ittiremediğinde çocuğunuz kızabilir veya oyuncağını fırlatıp atabilir. Böyle bir durumda "oyuncağın çalışmaması seni kızdırdı biliyorum" diyebilirsiniz. Bu konuşma çocuğunuzun öfkesini anladığınızı gösterir. Aynı zamanda bu kelimeler kendisinin de hislerini anlamasına yardımcı olur.

Duygularıyla nasıl başa çıkacağını gösterin. Ona oyuncağın nasıl çalıştığını gösterin, oyuncağı değiştirin veya onu sevecen bir şekilde tutun. Duygularına dikkat ettiğinizi, değer verdiğinizi görecek ve onlarla başa çıkmayı öğrenecektir. Sağlam bir temel oluşturmasını sağlamanız çok önemlidir.
18 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Kovalamaca oynayabilirsiniz. Parkta ya da evde, onu yakalayacağınızı söyleyerek yavaş yavaş ilerleyin. Yakaladığınızda, gıdıklamalar, kahkahalar eşliğinde çok eğleneceksiniz. Sonra siz kaçın o yakalasın. Bu oyunu çok sever ve tekrar tekrar oynamak ister.
Kalem ve kâğıdı gerektiği gibi kullanabilir. Ona renkli kalemler, serbestçe çizebileceği kâğıtlar verin ve bu iş için küçük bir alan yaratın.
Döke saça yemesine izin verirseniz, bu becerisini geliştirmesine yardım etmiş olursunuz.
Kafes yataktan büyük yatağa geçmek için ideal ve belirli bir zaman yoktur. Bu her bebek için değişebilir. Kimi aileler kardeş geldiğinde, büyük kardeşin yatağını değiştirir ve beşiği küçük kardeşe verirler. Eğer böyle bir şey yapacaksanız, bunu mutlaka doğumdan önce yapın. Yoksa büyük kardeş, yatağından ayrılmasını kardeşinin gelişiyle ilişkilendirir ve bundan hoşlanmaz.
Doktorunuzdan otizm tarama testi olarak basit bir anket olan M-Chat tarama testini mutlaka talep edin.
Çocuklarda Özgüven

Çocuğunuzun özgüveni onun kendi hakkındaki düşünce, his ve fikirlerinden oluşur. Bunların tümü kendisinin ne kadar önemli, sevgili ve muktedir olduğu yönündeki fikirlerini şekillendirir. Çocuğunuzun sizin için önemli olduğunu bilmesine yardım edin. Çocuğunuzun kendisi hakkındaki görüşü – özgüveni- sizin ve diğerlerinin ona karşı olan davranışlarınıza göre belirlenir. Değer verdiği kişiler tarafından yetenekli ve değerli bir kişi olarak davranılırsa, kendisi de kendisinin değerli ve yetenekli olduğu görüşüne varır.
Ona özen gösterdiğiniz, onunla oynadığınız, onun büyüme ve öğrenme ihtiyaçlarına cevap verdiğiniz için sizin için ne kadar değerli olduğunu bilecektir. Aynı zamanda onun öğrenme ve yeni beceriler geliştirme kabiliyetine inandığınızı görür. Özgüveni geliştikçe sizin bu bakımınıza, yönlendirmenize ve saygınıza da yine ihtiyacı olacaktır. Yaptığını beğenmediğiniz zamanlarda bile onu sevdiğinizi bilmek isteyecektir. Ondan daha birçok şey beklediğinizi fakat yine de olduğu gibi onu sevdiğinizi bilmek ihtiyacındadır. 

1,5 Yaş Çocuk ve Oyun

Oyunların hem sizin için hem de çocuğunuz için bir eğlence olması gerektiğini unutmayın. Oyunu bir işe veya yarışmaya döndürürseniz, yeni yürüyen çocuğunuz oynamak istemeyecektir. Yeni şeylerde cesareti kırılabilir veya yenilgi hissine kapılabilir.
Oyunu siz ve çocuğunuz birlikte istediğiniz zaman oynayın. Çocuğunuz sıkılmadan veya yorulmadan bırakın.
Hata veya yenilgiler için çocuğunuzu eleştirmeyin, çaba ve başarılarını övün. Oyunu daha zevkli bir hale getirmek için değiştirmek üzere hayal gücünüzü kullanın, çocuğunuzun da aynı şeyi yapmasına fırsat verin. Oyuna heyecan katın fakat zorlamayın. Özellikle bu yaşlardaki çocuklar için oyun ve öğrenmek birlikte hareket eder. Dolayısı ile oyunu hafif, yaratıcı ve eğlenceli kılın.
18 Aylık Bebek Aşı Takvimi

DTacB-IPV-Hib/ 5’li Karma Aşı hatırlatma dozu
OPA/Çocuk Felci 2. doz