PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 16 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:48
16 Aylık Bebek Gelişimi
16 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bu ayda bebeğiniz olaylara farklı tepkiler verebilir. Herhangi bir sesten rahatsız olabilir, korkabilir ya da hoşlanmayabilir. Rahatsız olduğu yüksek bir sesten ya da gürültüden kendini kulaklarını kapayarak koruyabileceğini gösterin. Böylece korkmaz ve rahatsızlığını engellemeyi öğrenir.
Algısı hızla gelişiyor. Artık boya kalemlerinin yenmediğini ve onlarla resim çizileceğini anlayabiliyor.
16 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeğiniz şimdiye kadar muhtemelen bir kısa sabah uykusu ve uzun bir öğle uykusu uyuyordu. Bu ayda bu iki uykuyu tek ve uzun bir öğle uykusuna düşürebilir. Fakat alışması zaman alacaktır. Bir müddet, sabah uyuduğu vakti sakin aktiviteler yaparak, dinlenerek, kitap okuyarak ya da müzik dinleyerek geçirin. Dışarıda olmaktan kaçının. Bu ayın sonunda yeni uyku düzenine alışmış olur.
Bebekler ve Kurallar

Bebeğiniz bu aylarda sizin sınırlarınızı zorlamayı sever ve kuralları sıklıkla dener. “Annem prize dokunmamı istemedi, peki bunda ciddi mi?”, “Acaba diğer odadaki prize dokunabilir miyim?” Tutarlı davranırsanız, bebeğinizin size güvenir ve beklentilerinizi anlar. Koltukta zıplayabilir, raflara tırmanabilir ve bu gibi davranışlarına herhangi bir şekilde gülerseniz, ona karmaşık bir mesaj vermiş olursunuz.
Kuralları çiğnediğinde ona bağırmayın. Sakince, “hayır klozeti açmak yok” demeniz yeterli olur. Sizi anlıyor, sadece deneyerek öğreniyor. Kuralların çocuğun sorumlu bir birey olarak büyümesine yardım ettiğini unutmayın. Aile olmanın önemli bir parçası kurallardır.
Çocuğunuzu yönlendirecek ve kısıtlayacak sözcükleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Birkaç mantıklı kural koyun ve onlara bağlı kalın. Uymaz ise onu durdurun, kuralları tekrar edin ve onların niçin gerekli olduğunu birkaç basit sözle anlatın. Onu cezalandırmayın. Eleştirme ve cezalandırma yerine öğretme ve yönlendirme ile daha çabuk ve kolay öğrenecektir.
Bu aylarda bebekler, araç koltuğu ve mama sandalyesine oturmayı reddedebilir. Keşfetmek, tırmanmak, koşmak onun için her şeyden caziptir. Oturmayı onun için eğlenceli hale getirin. Sadece arabada okuduğunuz kitaplar edinin, çevresine onu meşgul edecek oyuncaklar asın.
Anneye Düşkünlük

Her zaman olmasa da, genellikle evde bebekle en çok ilgilenen kişi annedir ve çocuğun gözünde o hep 1 numaradır. Ona kitap okur, uykuya yarıtırır, yemeğini hazırlar, banyo yaptırır. Bu yoğun tempo ve çocuğunuzun taparcasına size bağlanması zaman zaman sizi zorlayabilir.
Ancak baba için de kolay değildir. Yeni yürüyen bebeğin sürekli olarak annesini tercih etmesinden rahatsız olabilir. Anne ve baba çocuğun her iki ebeveyni de özen gösteren kişiler olarak kabul etmesine yardımcı olabilir. Babanın da bebek bakımında rol alması önemlidir. Çocuğun babayı hiç kabul etmediği durumlarda çocuk ile baba arasındaki rutin ilişkinin gelişmesini sağlamak üzere annenin bazı rutin görevleri babaya bırakması bir çözüm olabilir. Anne, babanın çocuğa bakarken yapabileceği ufak hataları hoş görmeli, babanın kendi çocuk bakım tarzını geliştirmesine müsaade etmelidir.
16 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Bebekler değişime çok kolay ayak uydururlar ama yine de gün içinde ne yapacaklarını bilmek isterler ve düzeni severler. Örneğin, öğle uykusunu yatağında uyumak istiyorsa, bunu sağlamaya çalışın. Rutininizi mümkün oldukça bozmayın ve aksi hallerde ona açıklayın. Sizi anlayacaktır.
Bebeğiniz televizyon izlemek için hala çok küçük. Unutmayın, birlikte yapacağınız herhangi bir aktivite, bütün bebek programlarından daha faydalıdır.
Ona macunsuz bir şekilde diş fırçalamayı öğretebilirsiniz. Sabah rutininize diş fırçalamayı eklerseniz, sizi taklit ederek kolayca öğrenebilir.
Çocuğunuzun doktorla on beşinci ay randevusunda doktorunuz sağlıklı bir ağız hijyeninin öneminden bahsedebilir. Diş sağlığı için evde rutin alışkanlıklar geliştirmek önemlidir. Küçük çocuklar için yapılmış, plastiği ve telleri yumuşak bir diş fırçası seçin. Eğer çocuğunuz diş fırçasını reddederse, en azından diş etlerini gazlı bezle veya bir temizleme bezi ile ovmayı deneyin. Önceleri sadece ılık su kullanın, çocuğunuz çalkalamayı ve tükürmeyi öğreninceye kadar diş macunu kullanmayın.
Yeni yürüyenlerin diş fırçalamayı reddetmesi sık rastlanan bir durumdur. Diş fırçalamada başarılı olmak için bazı öneriler:
Mağazada çocuğunuzun kendisine çocuklar için yapılmış diş fırçası seçmesini sağlayın.
Her sabah ve akşam rutin faaliyetlerin bir parçası olarak dişlerini fırçalaması için onu cesaretlendirin.
Diş fırçasını musluğun altına koymasını ve sonra da dişini fırçalamasını sağlayın. Biraz zaman alacak fakat ona alışacaktır.
İlk zamanlar öğrenene kadar o işini bitirince esas fırçalamayı siz yapın.
Sizin ve diğer aile üyelerinin dişlerini fırçaladığını görmesini sağlayın.