PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 14 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:46
14 Aylık Bebek Gelişimi

14 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bu ay, bebeğinizin gelişimiyle ilgili endişeleriniz olabilir. Artan hareketi ve azalan iştahı yüzünden, size zayıflamış görünebilir. Bu normal bir durumdur ama endişeleniyorsanız doktorunuza danışın.
Yemeğini kendi yemek ister. Elleriyle yemek onun için çok heyecan vericidir. Giden birinin arkasından “bay bay” yapabilir.
Bebeklerde Korku

Bebeğiniz bu aylarda daha önce rahatsız olmadığı çeşitli şeylere karşı korku geliştirebilir. Elektrik süpürgesinden korkabilir. Banyo yapmaktan hoşlanmayabilir.
Korktuğu şeylere karşı normal davranın ve korkuyu beslemeyin. Elektrik süpürgesi evin ortasında durabilir, onun için normalleşir ve yanına giderek korkusunu yener. Banyo yaparken bir süre şampuan ve başından su dökme aşamasını atlayabilirsiniz. Banyo zamanını köpükler ve oyuncaklarla eğlenceli hale getirin.
Azı Dişleri

14-15. ay azı dişleri – ki bunlar bazen 19. aya kadar da sarkabilir- yeni yürüyen çocuğunuz için bir huzursuzluk nedeni, hatta herkes için uykusuz birkaç gece demek olabilir. Bunlar damağın arkalarında çift ucu olan yukarıda ve aşağıdaki büyük dişlerdir.
Bazı ebeveynler rahatsızlığı gidermek için diş etlerini ovmayı veya soğuk diş halkaları veya diş bisküvileri koymayı deneyebilir. Bu yöntemler yeterli olmazsa, diş çıkaran çocuğa yardım yöntemleri hakkında – piyasada satılan ağrı kesiciler dahil – doktorunuza danışın.
14 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Bu ay bebeğinize organları öğretmeye çalışın. “Ellerin nerede?”, “Evet burada!” ve alkış.
Ona uygun kaşık ve çatal alın. Kendini beslemesine izin verin.
Kağıt ve kalemi şimdiye dek vermediyseniz, mutlaka verin. Birlikte kitap okuyun, resimleri ilgisini çeker ve sayfaları çevirir. Küpleri dizin ve devirin, oyun bittiğinde hepsini kutusuna koyun.
Onun için eğlenceli olan faaliyetlerden birisi de kendine uygun bazı işlerde size yardımcı olmaktır. Ona bir kitap okumanızı isterse, gidip bir kitap seçmesini ve size getirmesini isteyin. Çorap gibi ağır olmayan eşyaları taşımasını, getirmesini isteyin.
Size yardımcı olduğunu gördüğü zaman büyük bir başarı hissi duyacaktır. Bu alıştırmalar hem sizinle olan ilişkisini geliştirir hem de kendine güvenin ve kendini fark etmenin temellerini atan denemelerdir.
Herşeye Hayır Deme

Bebeğinizden "hayır" kelimesi ilk defa 13-14 aylık gibi erken duyabilirsiniz. Bebeğiniz kendisini bağımsız bir kişi olarak farkettikçe, bağımsızlığını sağlamlaştıracak yöntemler aramaktadır, bunların başında da “Hayır” yer alır. Hemen hemen sorduğunuz her soruya “hayır” diye cevap verebilir, hiç şaşırmayın. Bu normaldir ve geçecektir.
Hayır demesini önlemek için evet/hayır soruları yerine açık uçlu sorular sorabilirsiniz. Örneğin "portakal suyu mu istersin, süt mü? Yalnız eğer seçenek sunduğunuz bir durum yokken tercihini sormayın.
Aynı zamanda, bizim ona kendi tepkilerimizle de model kurabiliriz. Örneğin pozitif yaklaşımı deneyebilirsiniz “Toplar dışarıda atmak içindir. İçeride onları yuvarlayabilirsin.” Tabi ki çocuk tehlikeli bir şey yapmak üzereyse, bu davranışını durdurmak için hızlı müdahale etmek gerekir. Yani hayırı acil durumlar için kullanabilirsiniz.
14 Aylık Bebek Aşı Takvimi

18 aya kadar herhangi bir aşınız yok.