PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 10 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:44
10 Aylık Bebek Gelişimi
10 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğiniz bu ayda; şekilli oyuncaklarına basit şekilleri yerleştirebilir.
Artık basit kelimeleri ve ifadeleri tam olarak anlamaya başlar. Onunla konuşmanızdan hoşlanır. Bilinçli kelimeler kullanır ve basit komutlara tepki verir.
Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeğiniz 10 aylıkken yatarken, kalkıp oturabilir. Tutunarak ayağa kalkar. Emekleyerek ya da sürünerek hareket edebilir. Evdeki eşyalara tutunarak sıralar ve ilerleyebilir. Elinden tuttuğunuzda yürümeye çalışır. Bebeklerin büyük bir kısmı yaşına doğru yürür, fakat şu an hala erken. Bazı bebeklerin ilk adımı atmak için 18. aylarını bile bekledikleri görülebiliyor, endişe etmeyin.
Bebeğim Emeklemiyor

Bu aya kadar bebeğiniz hala emeklemiyor veya bir şeye tutunarak kalkamıyorsa bu durum sizi endişelendirebilir. Ancak endişelenmeyin. Çok hareketli olmayan ve sakince oturarak vakit geçiren sağlıklı ve gelişimleri normal olan birçok bebek vardır. Bu bebekler genellikle kendilerinden daha hareketli olan bebekleri sürekli izleyip takip ederler ve onların yaptıklarını ve çevrede olup biteni anlamaya çalışırlar.
Büyük ihtimalle bebeğiniz birden emeklemeye başlayacaktır veya hiç emeklemeden yürümeye başlayacaktır. Bazı bebekler emeklemez, bazıları poposunun üstünde hareket eder, bazıları karınları üzerinde sürünür böylece bir yerden bir yere gitmeyi başarırlar. Bazıları da bir yere tutunarak etrafında dolaşır.
Bebeklerde Konuşma

Onunla sürekli konuşmalısınız. Söylemeye çalıştığı kelimeyi ona açıklayın. Suyu işaret ettiğinde “su mu istiyorsun” diye netleştirerek ona verin. Eğer bebeğiniz bir yerde oturuyor ve kalkmak istiyorsa, bunu elleri ile ifade etmesini öğretin. Onun istediğini kelimelere döküp ifade edin: “Tamam mısın? Kalkmak mı istiyorsun? İnmek mi istiyorsun?" gibi. Bebek dilinde konuşmayın, çünkü bebeğiniz taklitle öğreniyor ve doğru kelimeleri işitmesi gerekiyor. Gün boyu yaptıklarınızı anlatabilirsiniz. Yemek hazırlarken, dışarı çıkarken ona neler olduğunu daima anlatmalısınız.
Ona şarkılar söyleyin. Şarkılarda söylediğiniz hareketleri yaparak, kelimelerle eylemleri eşleştirebilmesine destek olun. El çırpın dendiğinde birlikte el çırpın. Böylece bağlantı kurmayı başaracaktır ve anladığı komutlar artacaktır.
Bebeğinizin ilk gerçek kelimesini duymak için 1-2 ay daha beklemeniz gerekebilir. Konuşamasa da sizin ile her zaman bir iletişim içinde olduğunu unutmayın.
10 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Ona kâğıt kalem verebilirsiniz. Henüz tam olarak bir şey çizemez ama kâğıt kalem kullanmak onun el-göz koordinasyonunu geliştirir.
Bay-bay ve el sallama yapabilirsiniz. Bebeğinizden ayrılırken ona el sallayın ve gitmekte olduğunuzu ve ona tekrar geleceğini söyleyin. Başlangıçta bebeğiniz de gecikmeli elini sallayabilir. Fakat zamanla sizinle birlikte el sallamayı öğrenecektir.
Evdeki kuralları değiştirmemelisiniz. Bebeğiniz şimdilik dün neye hayır dendiğini hatırlamıyor olabilir, ama unutmayın, net sınırlar çizmek ileride işinizi kolaylaştıracaktır.
Yürüteç Kullanmalı mı?

Yürüteç bebeğiniz için faydalı olmayan ve birçok sakınca doğurabilecek bir araçtır. Yürüteç pek çok gelişmiş ülkede yasaklanmıştır. Bebeklerin yürümeye erken başlamasına katkısı yoktur. Yürüteçler bebeklerin henüz hazır olmadığı bir şeyi yapmalarına neden olur, özellikle merdiven başlarında veya mutfakta sıcak bir kaba yakın kullanıldıklarında, yürüteçler diğer oyuncakların sebep olabileceğinden çok daha ciddi kazalara neden olabilirler. Yürüteçler bebeklerin çok hızlı hareket etmesini sağlar, ayakta dikilir durumda oldukları için pek çok şeye uzanma becerisini çok erken elde etmesi sakıncalı olabilir.
Eşya Kalıcılığı

Bu aylarda bebeklerin hafızasında büyük bir gelişme vardır. Sizi görmese bile sizin orada olduğunuza dair kavrama yeteneği geliştirmiştir. Eşyaların sürekliliğini öğrenmeyi destekleyen oyunları bebekler çok sever.
Şimdiye kadar bebeğinizle saklanıp ortaya çıkma oyununu (Cee-baavv) oynadıysanız pek yakında bunu o size yapacaktır. Birçok bebek en sevdiği battaniyeyi alıp üstünü kapatmayı ve tekrar açarak annenin gülen yüzünü görmeyi çok sever. Üstü kapalıyken “Nerede benim bebişim?” gibi bir şey söylemeniz çok hoşuna gidecektir. Eğer bir battaniye ile oyuna başlamıyorsa ellerinizi yüzünüze kapatarak oyunu başlatmayı deneyin. Kesinlikle sizi taklit edecek, çok eğlenecek ve aynı zamanda öğrenecektir.
Bu beceri özellikle bebeğinizden ayrıldığınız zaman faydalı olacaktır, böylece o olmadan da sizin başka bir yerde olmanıza alışacaktır. Bir yere giderken her zaman gelip onu alacağınızı açıklamanız çok önemlidir. Bu aşamayı sizin desteğiniz ve sevginizle aşacaktır.
10 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bu ay bir aşı bulunmuyor.