PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 7 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:42
7 Aylık Bebek Gelişimi
7 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğiniz bu ay destekle oturur, bazıları desteksiz de oturmaya geçer. Onu artık mama sandalyesinde rahatlıkla oturtabilirsiniz. Çoğu bebek bu ay desteksiz oturabilir, bazı bebeklerde bu 8 aya kadar gecikebilir, o yüzden emin değilseniz bebeğinizin yanlarını yastıklarla destekleyebilirsiniz.
Kendi etrafında dönmesi artık iyice kolaylaşmıştır. Yüzükoyun dururken el bileklerinden destek alır. Bazı bebekler nadiren bu ayda emeklemeye başlayabilir.
Yetişkinleri dikkatle izler. Sebep sonuç ilişkisi kurmayı öğrenir. Hareketlerinizi taklit etmeye çalışır.
İstediği her oyuncağa rahatlıkla ulaşır. Bunun için ellerini ve parmaklarını kullanır. Bir elindeki cismi diğerine geçirebilir. Elindeki oyuncağı sallayarak oynar. Bebeğiniz uzanabileceği mesafenin dışında ilginç bir eşya gördüğünde, onu almak isteyebilir. Oturduğu pozisyondan ileri uzanması önemli bir harekettir. Zamanla, uzanmak için dizlerinin üzerinde durmak gerektiğini fark edecek ve dört ayak üzerinde duracaktır. Bundan sonraki hareket olan emeklemeyi öğrenmek için dört ayağı üzerinde ileri geri hareket etmeyi deneyecektir.
Kendisiyle oyun oynadığınızı anlar ve önceki aylara kıyasla daha çabuk yanıt verir. Büyük ve resimli kitaplardaki resimler ilgisini çeker.
Kendi ismini tanır ve çağrıldığında bakar. Tek heceleri söyleyebilir. Memnuniyetini ve şikayetini anlaşılır bir şekilde ifade eder. Azarlandığını ya da sevildiğini anlar ve ona göre tepki verir.
Aile üyelerini tanır ve diğer insanlardan ayırır. Çocukları büyüklerden ayırt eder. Annesine bağlılığı artar. Merak duygusu artmıştır, her şeyi keşfetmek ister. Tehlikeli bir şeye yaklaştığında, sakin ve net bir “hayır”la onu durdurabilirsiniz.
Bebek Güvenliği

Bebeğinizin güvenliği için hareket alanı artan bebeğinizin nerelere ulaşabileceğini inceleyin. Şu tedbirleri alın: Elektrik prizlerini kapatın, elektrik kablolarının üzerini güvenli bir şekilde örtün. Kırılabilecek ve/veya kenarları-ucu keskin eşyaları bebeğin uzanabileceği yerlerden kaldırın, kenarları-ucu keskin mobilyalara koruyucu süngerler takın. Evinizde merdiven varsa, merdivenin başına ve sonuna kapı koyun. Yürüteç kullanmayın.
Bebek Banyosu

Bebeğiniz artık küvetine sığmıyorsa, banyoda güvenle oturmasını sağlayan plastik bir araç satın alabilirsiniz. Bebeğinizin küvetten zevk almasının ve güvenli bir şekilde yıkanmasının bir yolu ona küvette eşlik etmektir. Sizin orada olmanız kendini emniyette hissetmesini sağlayacaktır, dolayısı ile beraber dinlenip suyun içinde vakit geçirmek ve yıkanmak çok zevkli olacaktır. Çeşitli banyo oyuncakları (ördek-top gibi) bebeğinizin keyifle oynamasını sağlayacaktır.
Bebeğiniz ister bebek küvetinde olsun, ister oturakta veya küvette oturuyor olsun, hiçbir zaman yüzünüzü diğer tarafa çevirmeyiniz – kesinlikle. Çünkü kazalar için çok az zaman ve çok az su yeterlidir.
Uzun ve yorucu bir günden sonra bebeğinizle iletişim kurmak için banyo zamanı çok iyi bir fırsattır. Suyu dirseğinizle veya elinizin sıcaklığa hassas bir kısmı ile kontrol ediniz. Havlu, bornoz, temizleyici v.b. ihtiyaç duyacağınız şeyleri hazır ediniz. Bebeği sudan çabuk fakat dikkatlice çıkarınız, yumuşak bir havluya alıp kurulayınız. Bebeğinizin banyodan hoşlanmıyorsa bunun sebebi su değil ıslaklık ve soğuk olabilir.
Diş Çıkarma

Henüz çıkarmadıysa ilk dişini bu ay çıkarabilir. Çıkmazsa da endişe etmeyin, bazı bebeklerin ilk dişini çıkarması 10. ayı hatta nadiren 13.-14. ayı bile bulabilir.
Yabancıları Yadırgama

Bazen 6 ile 12. arasında, bebeğiniz yabancılardan korkabilir, tanımadığı kişiler yaklaşınca ağlayabilir. Tanıdığı ve tanımadığı insanları ayırt edebilir. Bu normal bir gelişmedir ve bazı bebeklerde daha çok görülebilir.
Bebeğinizin yabancıları kabullenmesinde sizin desteğiniz işe yarayabilir. Bebeğinizle yabancı hakkında konuşun. Örneğin “Bu senin halan, senin hakkında çok şey duydu, seni çok seviyor” gibi. Bebeğiniz sizin bu kişiyi kabul ettiğinizi hissedebilirse, o kişiyi daha çabuk benimseyecektir.
Sizin kucağınızdayken, bebeğiniz yabancının yüzünü inceleyebilir ve aranızdaki konuşmayı dinleyebilir. Bir süre sonra yabancının kucağına gitmeyi kabul edebilir. Ancak yabancılara karşı hassas olan bebekleri bir yabancının kucağında tutması için vermek doğru olmayabilir.
7 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Onunla “Ce-e, bavvv” oynayabilirsiniz. Saklanıp çıkmanız onu güldürür.
Ona şarkılar söyleyin. Kucağınıza alarak dans edin. Renkli kitaplar alabilir, birlikte bakabilirsiniz. Hayvanların çıkardığı sesleri taklit edin. Bu şekilde öğrenir.
Birlikte aynaya bakın ve ona kendisini gösterin. Aynaya bakarak “Ce-e” yapın.
İki eliyle tutabileceği kulpları olan bir suluk verin. Su içerken biberon yerine suluk kullanması, ileride bardağa kolayca geçmesini sağlar.
Ayrılık Endişesi

Yine bu zamanlarda, ayrılık endişesi başlayabilir. Ayrılık endişesi 6. aydan itibaren her an ortaya çıkabilir, fakat genellikle 12. ayda zirvesine ulaşır. Üzülmemeye çalışın çünkü bu onun gelişmesinde normal bir aşamadır.
Sizin ve bebeğinizin daha kolay ayrılmanıza yardımcı olacak bazı öneriler:
• Hem sizin hem onun tanıdığı, güvendiğiniz bir akrabanıza bırakınız. Çünkü yabancıları yadırgama ve ayrılık endişesi genelde bir arada görülür. Bebeğiniz bırakacağınız yakınınız ile önceden birlikte zaman geçirin böylece bebeğiniz sizin ona güvendiğinizi hissetsin ve o kişiyi tanısın.
• Akrabanızla bebeğinize yardımcı olacak ve onu rahatlatacak yöntemleri mutlaka konuşun. Hoşlandığı özel bir battaniyesi veya tüylü bir oyuncağı var mı? Tuvalet programı nasıl? Nasıl tutulmaktan hoşlanır? Özel bazı eşyaları belirtmek için özel kelimeleri var mı?
• Ondan belirli aralıklarla ayrılıyorsanız bunu rutin hale getirmeye çalışın. Çocuklar önceden tahmin edilebilir, tepki verilebilen ortamlarda daha iyi gelişir. Bir sonraki aşamada ne geleceğini bilirlerse, kendilerini daha güvende hissederler.
• Her zaman – bebek çok mutlu oynuyor ve sizin gittiğiniz fark etmiyor bile olsa– iyi günler dileyiniz. Ona geri geleceğinizi ve iyi vakit geçirmesini istediğinizi söyleyin.
Katı Gıdaya Geçiş

Ailenin yemek zamanında, sizinle birlikte masaya oturtun. Eline verdiğiniz küçük gıdalarla kendini besleyebilir. Mama sandalyesinde sizi izlemek ve kendi öğününü yedirmek çok öğretici olur. Ona bir bebek kaşığı da verebilirsiniz. Unutmayın; bebekler taklitle öğrenir.
7 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bu ay bir aşı bulunmuyor.