PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 6 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:42
6 Aylık Bebek Gelişimi
6 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğiniz bu ay desteksiz oturmaya çalışır. Bunu henüz tam olarak başaramaz ama çabalar ve destekli bir şekilde uzun müddet oturabilir.
Yere düşen bir nesneyi sessiz de olsa fark eder ve arar.
Aynada kendi yansımasını tanır ve onunla konuşur, mimikler yapar. Neşeli ya da kızgın sesleri yüz ifadeleriyle bağdaştırabilir. Tanıdığı insanlarla yabancıları ayırır.
Çıkardığı sesler artar ve sesinizi taklit etmeye çalışır. Bu ayda hece tekrarı başlar.
Her iki eliyle, ayrı nesnelere uzanıp alabilir. Elindeki iki nesneyi birbirine vurur.
Elleri ilgisini çekmeye devam eder. Bir an sağ eline bakar ve hemen ardından sol eli dikkatini çeker. Artık yavaş yavaş tüm parmaklarını birlikte kullanmayı öğrenme zamanı, küçük eşyaları savurmak için birer araç olarak ellerin kullanır.
Hangi elini kullanacağı ise yaklaşık 2-3 yaşında belli olur. Bu konuda yönlendirme yapmamaya özen gösterin. Ellerinden herhangi birini kullanma yatkınlığı -sağlaklık ve solaklık- doğuştan gelen bir özelliktir.
Artık halı üzerine düşmüş ufak bir kuru üzümü bile görebilecek keskinlikte bir görüşe sahiptir, elini küçük eşyalara karşı raket gibi kullanabilir. Başparmağını, ikinci ve üçüncü parmaklarını birlikte kavramayı kuvvetlendirmek için kullanır.
Bebekler eşyaları tutma konusunda mükemmel olmakla birlikte, bazen onları aniden bırakıverirler, bu nedenle eline kırılacak şeyler vermeyin. Bu aylarda bebeğinizin bir eşyayı tutup diğer eline geçirdiğini gözlemleyebilirsiniz.
Ek Gıdaya Geçiş

Doktorunuza danışarak ek gıdaya başlayabilirsiniz. Ek gıdaya başladığınızda, tamamen püre yerine pütürlü gıdalar tercih edin. Bu çiğneme ve yutma becerisi kazanmasını sağlar. Küçük ve yumuşak lokmalar sunarsanız zorlanmaz.

İlk yiyecekler genelde tahıllı muhallebiler, yoğurt, muz-elma-şeftali gibi meyve püreleri, patates-havuç gibi sebze püreleri olabilir. Bu besinlere kesinlikle şeker-tuz eklenmemelidir. Bu yiyeceklere bebeğinizin tepkisine dikkat edin. Hemen reddediyorsa, ek gıdalara henüz hazır olamayabilir, bazılarını biraz ertelemeniz gerekebilir.

Biberon Denemeleri

Bebeğiniz mama sandalyesindeki tecrübesinden hoşlanıyorsa, ona ilk biberonunu vermeyi deneyebilirsiniz. Onun annesinin memesi dışında başka bir şekilde bir şeyler içebildiğini öğrenmesi önemlidir. Her iki eli ile kavrayabileceği bir büyüklükte biberon kullanmaya özen gösterin.
Başlangıçta önemli bir miktar sıvı belki çenesinden akacaktır ama içmesini zamanla öğrenecektir. Aynı zamanda biberonu atarak yüksek bir ses çıkarmasını da öğrenecektir, sakın ona kızmayın, o dünyayı deneyerek öğreniyor.
Biberonla su ve formül süt (mama) verebilirsiniz, meyve suyunun biberonla verilmesi diş çürüklerine yol açabileceği için önerilmez. Meyvenin püresini kaşıkla vermek daha doğrudur.
Bebeğinizle Konuşun

Çoğu bebek 6 ay civarında ne olduğunu anlamasanız da konuşur gibi farklı sesler çıkarmaya başlayabilir. Sık olarak “baba” sözcüğünü belli belirsiz anne ve babasına seslenmeden farklı bir söz söylemek için kullanır. Genellikle söylediği söz ile söylediği kişi arasında ilişki kuramaz ama bu sözleri tekrarlamaya devam eder. Çok yakın zamanda size seslenmeyi de öğrenecektir. Onunla ne kadar çok konuşursanız o da bunu o kadar çabuk öğrenecektir.
6 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Gün içinde belli süreler destekli oturtarak gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
Elleriyle ayaklarını tutar, ona çıngıraklı patikler alabilirsiniz. Uzanmaya çalışır ve çok eğlenir.
Bu ay bebeklerin çoğunda dişlerin kaşınması artar. Ona yumuşak kaşıma oyuncakları alabilirsiniz. Eliyle ağzına götürmeye çalışır ve dişini kaşımayı başarmak onu mutlu eder.
Hareket etmeyi sever. Ona bol ve rahat giysiler giydirmeye özen gösterin.
6 Aylık Bebek Aşı Takvimi

DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 3. doz
KPA 13/Pnomokök Aşısı 3. doz
Hepatit B 3. doz
Rotavirüs aşısı 3. Doz (Not: Rotatrix marka aşı yapıldıysa 3.Doz yoktur.)