PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2 Aylık Bebek Gelişimi


REYHAN
01-08-2014, 16:40
2 Aylık Bebek Gelişimi
2 Aylık Bebeğiniz Şunları Yapabilir

Bebeğiniz bu ay bilinçli olarak gülmeye başlar. Kendisiyle konuştuğunuzda gülebilir ve ses çıkarır. Sizin gülmenize, gülücüklerle karşılık verir. Konuşmanızı “agulama”yla yanıtlar. İlginizi fark eder. Kucağa alınmak hoşuna gider.
Renkli nesneleri izler. Hareket eden bir cismi gözleriyle takip edebilir. Daha iyi odaklanabilir. İlk aylardaki kayma, bu ay düzelmeye başlar. Uyku süresi uzamaya başlar.
Eline bir şey verdiğinizde tutmaya çalışır.
Daha iyi bir dinleyici olmaya başlar. Duyu organlarıyla anladıklarını anlamlandırmaya başlar. Annesinin sesi artık onun için herhangi bir ses olmaktan çıkar. Sese yönelir ve sesin sahibinin annesi olduğunu anlar. Kadın-erkek seslerini, sert ve yumuşak tonları ayırt edebilir.
2 Aylık Bebek Baş ve Vücut Kontrolü

Bazı bebekler 2 aylıkken başını kontrol edebilir ve dik tutabilir. Yüzükoyun yattığında, gövdesini kaldırmaya çalışır.
Kollarını hareket ettirebilir, kaşlarını kaldırabilir veya neşeli sesler çıkarabilir. Ellerini keşfeder. Elini dikkatle inceler.
İkinci ayın sonuna kadar bebekler yüz yüze dik tutulmaktan hoşlanır. Bebeği eğik bir sallanan oturağa yatırmak onun etrafını seyredebilmesini sağlar.
Bazı bebekler ise içe dönük olup aile bireyinin kucağında göğse karşı durmaktan hoşlanırlar. Zamanla, hazır olduğunu düşündüğünüzde onu çevirip yüzünü dışarı doğru tutun böylece dış dünyayı da görebilir.
Bebek Dili
Bu aylarda bile bebekler konuşmayı çözmeye çalışabilirler. Sizin konuşmanızı aktif olarak dinlemekte, ağzınızı seyretmekte ve dilinizin nasıl hareket ettiğini incelemektedir.
Bebekler ilk önce genellikle sesli harflerle başlayan farklı sesler çıkaracaktır. Kendi kendini duyacak ve sesleri tekrar etmek için dilini hareket ettirecektir. Söylediklerini tekrar ederek sıra ile onunla konuşmaya devam edin ve bebeğin sizi cevaplamasına izin verin. Gözleri bir şeyi takip ediyor mu diye dikkat edin. Bir eşya veya insan hakkında konuşuyor olabilir.
2 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Yüzükoyun yatırın. Bu şekilde boyun ve sırt kasları güçlenir. Karnı üzerinde durmak bebeğin yakında ortaya çıkacak baş kontrolü için gerekli olan boyun kaslarını geliştirecektir. Bebeğinizin yanına uzanarak bebeğiniz karnı üstünde iken onunla vakit geçirebilirsiniz. İlginç desenli, parlak renkli ve ses çıkaran oyuncaklı örtüler karın üstü yatmayı daha çekici kılabilir.
Oyuncakları elinde tutmaya çalışır, bunun için bebeğinize avuçlayabileceği yumuşak oyuncaklar verin. Hareketli oyuncaklar, çıngıraklar, ses çıkaran nesneler onu geliştirir.
Yatağının yanına asacağınız yumuşak ayna ve renkli kitaplar ilgisini çeker.
Onunla konuşun. İsmiyle seslenin, şarkılar söyleyin. Müzik dinletin. Onu sakinleştiren müzikleri seçin.
Bebeğin size vereceği ipuçları
Şimdiye bebeğinizin ne zaman iyi hissettiğini, ilgisinin açık olduğunu, ne zaman birşeylerden rahatsız olduğunu anlamaya başlamış olabilirsiniz. Bazı ipuçları şunlardır:
İyi hissettiğini, ilgisinin açık olduğunu gösteren ipuçları:
• Sizin yüzünüze bakmak
• Kolların ve ayakların düzgün hareketi
• Size uzanması
• Gözlerini veya başını size doğru çevirmesi
• Gülme, sesler çıkarma ve yüzün genelde parlak, mutlu bir ifadesi
Rahatsız olduğunu gösteren ipuçları:
• Başı ve gözleri başka tarafa çevirme
• Ağlama, sızlama
• Öksürme
• Kaykılmak, kıpır kıpır kıpırdanmak ve çekiştirmek
• Derinin kızarması
• Daha hızlı nefes alma, hıçkırma
• Esneme
• Kaşlarını çatma
2 Aylık Bebek Aşı Takvimi

DTacB-IPV-Hib/5’li Karma Aşı 1. Doz
BCG/Verem Aşısı
KPA 13/Pnomökök Aşısı (Zatürre aşısı) 1. Doz
Rotavirüs aşısı (ishal aşısı) 1. Doz (Not: Bu aşıyı bazı doktorlar 3. ayda başlayıp 3-5-7 aylarda da yapabilir, ilk doz 14 hafta 6 günden geçe kaldıysa aşı yapılamaz)