PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Oyun ve oyuncak çocuk gelişimini etkiliyor mu?


ucuzaRakip
02-13-2013, 21:01
Çocuklar doğdukları andan itibaren hayatı tanımaya ve öğrenmeye başlarlar. Bir bebeğin keşfetmeye başladığı ilk hazine kendi vücududur. Ellerini sallaması , ayaklarını ağzına götürmeye çalışması , seslere tepkiler vermesi onun çevresini tanımaya başlaması için minik birer adımdır.
Çocuğun yaşı ilerledikçe çevresiyle iletişimi de güçlenir. Bu süreçte oyun çocuğun hayatının önemli bir kısmını kapsar. Çocukla beraber ebeveynler de oyunun içinde yer alır. Bu onların insanlarla iletişimine katkı sağlar ve paylaşım güdülerini harekete geçirir. Oyun oynayan çocuk fiziksel , zihinsel , psiko-sosyal her açıdan gelişim gösterir.
Oyun oynarken çocuğun kullandığı her türlü materyal oyuncak olarak değerlendirilebilir. Burada ebeveynlere büyük rol düşmektedir. Çocuğun gelişirken ve öğrenirken oynadığı oyunlar sırasında kullandığı oyuncakların onun için faydalı olup olmadığına ebevenler karar verecektir. Önemli olan çocuğun her istediğini satın almak ya da mümkün olduğu kadar çok sayıda, pahalı ve gösterişli oyuncaklar almak değildir. Hangi oyuncağın çocuk için hangi konuda yararlı olacağına alışveriş öncesinde karar verilmeli , alışverişe bilinçli gidilmelidir.
Alınacak oyuncak çocuğun yaşına uygun olmalı, çok küçük yaştaki bir bebeğin yutabileceği küçük parçaları olmamalı, çocuğun el büyüklüğü ve boy uzunluğuyla orantılı büyüklükte olmalı,boyaları dökülmemeli, sivri köşeleri bulunmamalıdır. Ayrıca oyuncakları kız oyuncakları erkek oyuncakları diye ayırmak da erken yaşlarda gerekli değildir. Mümkün olduğu kadar unisex oyuncaklar tercih edilmelidir.
- Kavramları algılama yeteneğinin geliştirmeye yardım eden bloklar, kutular , lego oyuncaklar,
- Sayı zaman kavramını öğrenmesi için ahşap oyuncak (http://www.ucuzarakip.com/Kategori/Oyuncak-Kategoriler/Ahsap-Oyuncaklar/15) sayılar , abaküsler, saatler,
- Gözlem ve takip kavramının gelişmesine yardımcı olacak oyuncak arabalar,
- Bellek geliştirici puzzle'lar
- Problem çözme becerilerini geliştirecek oyun setleri ,
- Taklit yeteneklerini geliştirici oyuncak bebekler , peluş oyuncaklar,
- Hayal gücünü ortaya koymaları için oyun hamurları ,
iyi birer örnektir.
Ebeveynler olarak çocuk gelişiminde oyunun ve oyuncağın öneminin bilincinde olmak onlar için en doğru zamanda en doğru eğitimi sağlamak açısından önemli bir yatırım olacaktır. Günümüzde şehirleşmeyle beraber oyun alanları azalmakta ve kapalı alanlarda oynanacak oyunun ve oyuncağın önemi giderek artmaktadır. Bu da
ebeveynlere düşen görevin önemini vurgulamaktadır.

igalikuni
10-02-2014, 20:48
sagol dostumm

REYHAN
01-06-2015, 13:37
teşekkürler.