PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AK Parti için tarihi günü


_SoN_
03-30-2008, 11:09
http://www2.internethaber.com/images/news/50444.jpg
AK Parti için tarihi günü
30 Mart 2008 Pazar 10:22
AK Parti için yarın tarihi bir gün... Anayasa Mahkemesi karar için masaya oturacak. Ne sonuç çıkacak? Süreç nasıl işleyecek?


Anayasa Mahkemesi heyetinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili iddianamenin ön incelemesini yarın yapması bekleniyor.

AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, görevlendirilen raportörün iddianameyle ilgili ön incelemesini tamamlamasının ardından rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtıldı.
HEYET YARIN TOPLANIYOR

Anayasa Mahkemesi üyelerinin, ön inceleme raporuyla ilgili çalışmalarını tamamlamaları halinde, heyetin yarın toplanması bekleniyor.

Raportör raporunda, ''iddianamesinin iade koşullarının bulunduğu'' görüşünün yanı sıra ikinci seçenek olarak da ''iddianamenin Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağı'' şeklinde görüş bildirmişti.

Raportörün hazırladığı rapor, Anayasa Mahkemesi üyeleri için bağlayıcı nitelik taşımıyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İncelemede herhangi bir eksiklik tespit edilmez ve iddianamenin kabulüne karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AK Parti'ye gönderilecek. AK Parti yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek. Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek.

İddianemeninin iadesine karar verilirse, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı eksikleri gidererek iddianameyi tekrar Anayasa Mahkemesi'ne gönderebilecek.

Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AK Parti'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.


Haber Kaynağı: http://www2.internethaber.com/images/news_source/3.jpg

ALONE53
03-30-2008, 12:22
eğer kapanırsaaa ülkemiz için hiç iyi şeyler olmayacakk