PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mahkeme üyeleri eve kapandı


_SoN_
03-29-2008, 20:09
http://www2.internethaber.com/images/news/50444.jpg
Mahkeme üyeleri eve kapandı
29 Mart 2008 Cumartesi 18:13
Anayasa Mahkemesi üyeleri, bu hafta sonu evlerinde "fazla mesai" yapacak. P.tesi de AK Parti için kader günü olacak...


Anayasa Mahkemesi üyeleri, bu hafta sonu evlerinde “fazla mesai” yapacak.

Önceki gün tamamlanarak kendilerine dağıtılan kapatma davasına ilişkin ön inceleme raporunu evlerine götüren Yüksek Mahkeme üyeleri, hafta sonu tatilinde raporu inceleyecek. Üyelerin büyük bölümü, daha rahat çalışacaklarını düşünerek dün Mahkeme’den erken ayrılıp evlerine gitti.

Üyeler, son anda bir değişiklik olmazsa 31 Mart Pazartesi günü, AK Parti davasının ön incelemesini görüşüp karara bağlamak için toplanacak. Anayasa Mahkemesi raportörleri tarafından hazırlanan raporlar, 11 kişiden oluşan Mahkeme heyeti için bağlayıcı nitelik taşımıyor. Pazartesi günü toplanması planlanan Anayasa Mahkemesi, rapora ilişkin tartışmanın ve değerlendirmelerin ardından, oylama yaparak davanın görüşülmesinin kabul edilip edilmemesini karara bağlayacak. Karar için salt çoğunluğu oluşturan 6 üyenin oyu yeterli olacak. Yüksek Mahkeme, davanın kabulüne karar verirse, iddianamenin bir örneği ön savunma hazırlaması için AKP’ye gönderilecek.
SÖZLÜ SAVUNMA İSTENECEK
AK Parti, ön savunma için ek süre talep ederse, bu talebi de mahkeme heyeti değerlendirerek karar bağlayacak. AK Parti’nin ön savunmasını tamamlamasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Bu görüş de AK Parti’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP yetkilileri ise sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından heyet karar için toplanacak.
İADE EDİLİRSE NE OLACAK?
AK Parti’nin kapatılması davasında ön inceleme raporunu hazırlayan Doç. Dr. Osman Can’ın, “iddianamenin iadesi” seçeneğini de tartışmaya açması, “iddianame iade edilirse ne olacak?” sorusunu gündeme getirdi. Anayasa Mahkemesi, pazartesi yapacağı toplantıda bu yönde karar verirse, dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderilecek. Ancak böyle bir olasılık, AK Parti davasının sonlanması anlamına gelmiyor. Yargıtay Başsavcılığı bu durumda eksikleri gidererek iddianameyi yeniden Anayasa Mahkemesi’ne gönderebilecek veya davadan tümüyle vazgeçebilecek.
Raporda hangi seçenekler var
Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, “iddianamenin iadesi” ve “davanın görüşülmesinin kabulü” yönünde iki farklı görüş bildirilmişti. Can, iddianamede tekzip ve düzeltmelere yer verilmediğini, sadece aleyhte değil, lehe delillerin de toplanması gerektiğini belirtip iadeyi tartışmaya açmıştı.


İHA

NOYAN
03-29-2008, 20:47
dosyayı iade edeceklerini sanmıyorum, kabul ederler.