PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bios şifresi nasıl kırılır


_SoN_
09-30-2012, 20:41
Bios şifresi anakartın üzerindeki bios chip’inin içine yazılan bir Assembly koddan ibarettir. Bu kodun silinebilmesi için bios elektiriğinin kesilmesi gerekir. Biosta veriler elektirik ile tutulur ve bu elektirik kesildiğinde ana program ve default ayarlardan başka hiçbirşey kalmaz. Anakartların hepsinin üzerinde biosta bilgilerin tutulması için bir adet bios pili mevcuttur. Bios şifresini hatta, biosun tüm ayarlarını silmek için bu pili çıkarıp bilgisayarınızın güç kaynağını besleyen kabloyu çektikten sonra bir kaç dakika beklemeniz yeterli olabilir. Eğer anakartınızın kullanma klavuzu var ise buna bile gerek kalmadan üretici firmanın bios clear için anakartın üzerine koyduğu bir jumper mevcut olabilir. Bu işlem notebooklarda da aynı şekilde gerçekleşir ve bios pili onlarda da mevcuttur. Notebooklarda ekstra olarak Batarya mevcut olduğu için onuda çıkarmanız gerekir.
Bilgisayarınıza bios şifresi oluşturmak iyi birşeymidir çok tartışılır fakat şifreyi unutmak kesinlikle iyi birşey değildir. İşletim sistemlerinde kullanıcı şifrelerini unuttuğunuzda onları kırmak için birçok program vardır, bunun gibi bios şifresini unuttuğunuz zamanda size yardımcı olabilecek bir kaç program mevcuttur. Hatta bunun yanında bios üretici firmaların default olarak belirledikleri bir kaç şifre mevcuttur ve bu şifreler ile biosunuza ulaşabilirsiniz. Bios şifresini kırmak için KILLCMOS, CMOS Password Recovery ve Bios320 örnek programlar olarak göterilebilir.
Şimdi bir kaç bios üretici firmasının kendileri için default olarak ayarladıkları şifreleri göreceğiz.
NOT: Bios şifreleri büyük ve küçük harflere duyarlıdırlar. Bios şifrelerinin default bilgileri üretici firmadan elde edilebilir ve versiyonlara göre farklılık gösterebilir.
AWARD BIOS ŞİFRELERİ
ALFAROME
ALLy
aLLy
ALLY
aPAf
_award
AWARD_SW
AWARD?SW
AWARD SW
AWARD PW
AWKWARD
awkward
BIOSTAR
CONCAT
CONDO
Condo
d8on
djonet
HLT
J64
j256
J262
j332
j322
KDD
Lkwpeter
LKWPETER
PINT
pint
SER
SKY_FOX
SYXZ
syxz
shift + syxz
TTPTHA
ZAAADA
ZBAAACA
ZJAAADC
01322222
589589
589721
595595
598598
AMI BIOS ŞİFRELERİ
AMI
AAAMMMIII
BIOS
PASSWORD
HEWITT RAND
AMI?SW
AMI_SW
LKWPETER
A.M.I.
CONDO
PHOENIX BIOS ŞİFRELERİ
phoenix
PHOENIX
CMOS
BIOS
ORTAK BIOS ŞİFRELERİ
ALFAROME
BIOSTAR
biostar
biosstar
CMOS
cmos
LKWPETER
lkwpeter
setup
SETUP
syxz
Wodj
DİĞER BIOS ŞİFRELERİ
VOBIS&IBM merlin
Dell dell
Biostar Biostar
Compaq Compaq
Enox xo11nE
Epox central
Freetech Posterie
IWill iwill
Jetway spoomi
Packard Bell bell9
QDI QDI
siemens SKY_FOX
TMC BIGO
Toshiba Toshiba
Yukardaki bir çok şifre işinize yarar umarım eğer işinize yaramaz ise anakart üretici firmadan ya da bilgisayarınıza destek veren firmadan bu konuda yardım almanızı tavsiye ederim.
Kaynak: PC Magazine