PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ssh Full yedek alma, Ssh Toplu yedek alma


_SoN_
08-07-2012, 12:33
Sunucunuzda barındırdığınız sitelerin yedeğini almak için çeşitli çözümler bulunmaktadır. Fakat bunlar arasında en etkili ve pratik olanı göstermek istiyorum. Yoksa WHM/Cpanel’den ya da Plesk panelden yedeklerinizi alabiliyorsunuz, ayarlayabiliyorsunuz vs vs..
Bu yöntem SSH üzerinden yazacağımız tek bir komutla tüm sitelerimizin yedeğini /home/ dizinine almayı ve bu yedekleri /home/ dizininden herhangi bir kullanıcıdaki public_html klasörünün içine taşımayı içermektedir.
for i in $(ls /var/cpanel/users); do /scripts/pkgacct $i;done
komutunu ssh’ye root girişi yaptıktan sonra yazıp enter tuşuna basıyoruz. Barındırdığımız sitelerin kapladığı alana ve boyutuna göre sitelerin yedeklenme süresi uzayıp kısalmaktadır. Komutu uyguladıktan sonra ekranımızı kapatmıyoruz. Komut işlevini yerine getirdiği zaman, ekranda yazılar belirmeyecektir fark edersiniz zaten.
İşlemin tamamlandığını varsayarak devam ediyorum; yukardaki yazdığımız komutla sitelerimizin tüm yedekleri /home/ dizinin içine kaydoldu. Şimdi;
cd /home/
yazarak dizine giriyoruz.
dir
yazarak dizindeki klasör ve dosyaları görüntüledeğimizde sitelerimizin yedeklerini orada görebiliriz.
Bu yedekleri herhangi bir kullanıcının public_html klasörünün içine taşırsak bilgisayarımıza ftp’den indirmek kolaylaşacaktır. Hemen yapalım;
mv /home/yedekadi.tar.gz /home/username/public_html
komutunu sırayla her yedek için kullanarak username yazan kısımda yazdığınız kullanıcı’nın public_html klasörüne yedeklerimizi taşıyabiliriz.
Daha sonra herhangi bir ftp programıyla o kullanıcının hesabına bağlanıp yedekleri bilgisayarımıza indirebiliriz bu işlemi yapabilmek için taşıdığımız yedeklere ssh’den yazma izni vermemiz gerekmektedir.
chmod 777 /home/username/public_html/yedekadi.tar.gz
komutunu kullanarak tek tek yedeklerimize yazma izni verip sonra da ftp’den bilgisayarımıza kaydedebiliriz. Kolay gelsin.