PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Damat düğüne nasıl hazırlanır ?


peri_7
03-26-2008, 15:54
Damadın yakışıklılığı... Evlenirken, damadın hazırlığının daha pratik olduğu gibi bir kanı olmasına rağmen, damatlık seçiminin de en az gelinlik seçimi kadar özen istediği aşikardır. Çünkü damatsız gelin olmaz! Güzel bir gelinin yanında da basit bir şekilde hazırlanmış olan bir damat yakışık almaz!

Damatlık seçiminiz smokin veya bir takım elbise olabilir. Takım elbise de renk seçimi genelde siyahtan yana olmasına rağmen, gri, krem ve lacivert renkli damatlıklara da rastlamak mümkün oluyor. Damatlık seçimi yapılırken, gelinlik modeli ile de bir uyum içerisinde olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Damatlık içine, normal beyaz bir gömlek ve canlı renkte bir kravat veya Atatürk yaka beyaz bir gömlek ve İngiliz tarzı kısa bir kravat ya da papyon uygun olabilir. İki alternatifte de yelek, güzel ve tamamlayıcı olacaktır.

Damatlık diktirilecekse, terziden en az 2 ay önceden randevu alınmalıdır. Hazır bir damatlık alınacaksa da 1 ay önceden bakılamaya başlanmalıdır. Hazır almak zaman kazandıracak olsa da yapılması gereken tadilatlar olabilir.


TEK TEK DAMATLIK

CEKET: Şal yaka, kruvaze veya tek sıra düğmeli bir ceket giyilebilir. Ceketin bedene tam olarak uyması smokinin daha şık durmasını sağlar. Omuzlar dar veya fazla geniş olmamalıdır.

PANTOLON: Pantolonun paçaları, ayak bileğinden beş santim kadar aşağıda bitmelidir. Paçalar, ayakkabının üst kısmına değmeli ve hareketi kısıtlayacak kadar dar olmamalıdır.

GÖMLEK: Pileli gömlek, smokinin içine en çok tercih edilen gömlek türüdür. Ancak düz beyaz, kemik rengi ya da beyaz üzerine işlemeli bir gömlek de tercih edilebilir. Manşetler, ceketin kollarından bir parmak çıkmalıdır.


KOL DÜĞMELERİ: Kol düğmeleri damatlığa uygun olarak seçilmelidir. Değişik motiflerde kol düğmeleri takılabilir. Kol düğmeleri kumaş değil; altın, gümüş, veya ****l olmalıdır.

YAKA VE KRAVAT: Smokini tamamlamak için aynı kumaştan yapılmış bir papyon takılmalıdır. Takım elbise seçilmişse, kıyafete uygun bir kravat tercih edilmelidir. Yakaya da kravata uygun bir mendil veya gelin buketinden küçük bir çiçek takılabilir.

KUŞAK: Pantolonun bir kuşakla tamamlanacaksa, kuşağın pilelerinin mutlaka içe dönük olması gerekir. Bu pileler arasına yapılacak olan gizli ceplerde anahtar, para gibi eşyalar, smokinin görüntüsünü bozmadan taşınabilir. Modern smokinlerde kuşak yerine, renkli pantolon askıları da kullanılabilmektedir.

YELEK: Kuşak ve pantolon askısı tercih edilmeyecekse, canlı bir yelek kullanılabilir. Böylece mütevazi bir smokin veya düz renk bir takım elbise bile çok şık ve modern görülebilir. Mağazalarda değişik renk ve motiflerde yelekler bulunabilir veya diktirilebilir.

AYAKKABILAR: Smokin için genellikle tercih edilen eskiden beri aşina olduğumuz siyah renk bağcıklı ayakkabılardır. Çorabın da pantolonla aynı renk olmasına dikkat edilmelidir. Gri renkli takım elbisede yine siyah renk ayakkabı, kemik tonlarında veya lacivert renk kıyafetlerde ise kumaşla aynı tonda ayakkabı uygun olur.

* Damatlık alışverişinde ödeme genellikle gelinin ailesi tarafından yapılır.
* Ceket çıkarıldığında koyu renk bir gömlek teri daha çok belli eder.
* Damatlık aksesuarlar damadın kişiliğine ve tarzına uygun olmalıdır.
* Damatlık altına giyilen ayakkabı mokasen türü olmamalıdır.
* Damatlık pantolonunu boyu o gün giyilecek ayakkabıya göre ayarlanmalıdır.
* Damatlık elbisenin cepleri gereksiz şeylerle doldurulup şişirilmemelidir.
* Damatlık modeli sonradan kullanılabilir bir modelse ekonomik bir seçim yapılmış demektir.
* Damatlıkta alışılagelmiş renkleri seçmeyecekseniz gelinlikle olan uyumuna dikkat etmeyi unutmayınız.
* Damatlık, uygun bir takım elbisenin yakasına saten, yan dikişine çizgi ekletmekle de oluşturulabilir.



DAMADIN DİĞER HAZIRLIKLARI

* Modelin birlikte seçilmesi koşuluyla, alyansları damadın alması adettir.
* Gelin arabasının süslenmesi için çiçekçiden randevu alınmalıdır.
* Düğün günü bahşişleri için zarf ve uygun miktarda paralar hazırlanmalıdır.
* Fotoğraf, video çekimi gibi konularla ilgili organizasyonlar yapmalıdır.
* Düğüne gönderilecek çiçekler için bir arkadaş görevlendirilebilir.
* Bekarlığa veda partisini de unutmamak lazım.
* Düğün hazırlıklarında birkaç arkadaşından yardım istemek damadın işini azaltabilir.
* Damat ailesinden ve yakınlarından düğüne kimlerin katılacağının listesini çıkartmalıdır.
* Damat balayı için planlar yapmalıdır. Rezervasyon, ulaşım gibi konular tabiki müstakbel damadın hazırlık listesinde.
* Gelinin hediyesini de unutmamalı. Bu hediye takı, saat gibi geleneksel bir seçim olabileceği gibi çok daha değişik bir hediye de seçmek mümkündür