sonforum.org

Anasayfa Facebook Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   sonforum.org > GÜNCEL HABERLER - SİYASET > SonForum Siyaset Meydanı
Kayıt ol Google Üye Listesi Market Girişi


SonForum Siyaset Meydanı Siyasetle ilgili haber,yorum,araştırma ,siyasi tartışma bölümü,siyasi serbest kürsünüz .


Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 06-22-2011, 16:39   #1
Kullanıcı Adı
Melancholy
Arrow 'AK Parti 2023'e kadar iktidar'




Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi, siyaset bilimci Prof. Ersin Kalaycıoğlu, geride bıraktığımız seçimleri değerlendirdi.

Mine Şenocaklı'nın röportajı
AK Parti en az iki dönem daha iktidarda!

Eğer çok büyük bir ekonomik ya da siyasi kriz yaşanmazsa dördüncü, hatta beşinci kez seçimleri muhtemelen AKP alacak ve Türkiye’de ‘hakim parti sistemi’ne geçmiş olacağız. Tıpkı bir dönem Hindistan’da, Japonya’da ve İsveç’te olduğu gibi... Ama bu süreçte Türkiye demokratik bir rejim içinde mi kalır, yoksa daha otoriter bir sisteme mi geçer, onu bilemem! İpuçları anayasa sürecinde ortaya çıkacaktır...

Seçim sonuçları açıklandı, ertesi sabah hemen onu aradım. Amacım her iki kişiden birinin, iktidarda üçüncü dönemine giren bir partiye oy vermesinin sırrını çözmekti. Telefonda çok net bir tespit yaptı, “Türkiye sağa kaydı. Seçmen de sağda...” Ardından herhalde benim “Türk seçmeni hiç sola kaydı mı ki?..” soruma fırsat vermemek için ekledi; “Bu yeni bir şey değil. 1995’ten beri böyle. O tarihte saflar yeniden belirlendi. Seçmenin ideolojik haritası değişti. 1990’larda seçmenin yüzde 15’i kendini aşırı sağda görüyordu, bugün yüzde 45’i aşırı sağda görüyor. Ve AK Parti, HAS Parti, Saadet Partisi ve MHP’ye oy veriyor. Biz buna ‘kritik seçmen yeniden saflaşması’ diyoruz. Türk siyasetinin ortası çöktü, sağ patladı, büyüdü. Bunun sonucu olarak Refah Partisi iktidara geldi. Üç dönemdir de oyunu artırarak AK Parti iktidarda... Bunun devamı da gelecek!..” “Daha nasıl bir devamı olabilir?” sorusu takıldı kafama. Yani dördüncü dönemde de mi AK Parti iktidarı bekliyor bizi?

Türkiye’de siyaset biliminin önde gelen isimlerinden Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ersin Kalaycıoğlu, bu konuda da oldukça kendinden emin, hatta bir dönem sonrası için bile, “Bence sadece dördüncü kez değil, beşinci kez de AK Parti iktidar olacak” diyor. Siyaset dilinde ‘hakim parti sistemi’ne geçileceğini söylüyor ve şöyle açıklıyor; “Eğer ciddi bir ekonomik kriz yaşamazsa Türkiye ya da küçük bir olasılık ama ideolojik ortam değişmezse yani muhafazakârlık azalmazsa, bu hakimiyet kesin görünüyor...” Ama Kalaycıoğlu’na göre böyle bir ideolojik eksen kaymasının pek ihtimali yok. Bir kuşak değişmesi gerektiği görüşünde ki, bunun için de en erken tarih 2020 ila 2025...

Sonuç olarak Türkiye’yi tıpkı daha önce Japonya’daki Liberal Demokrat Parti, İsveç’teki Sosyal Demokrat Parti ve Hindistan’daki Kongre Partisi’nin örnek teşkil ettiği gibi bir dönem bekliyor. Yani uzun süre tek başına ve büyük çoğunlukla iktidarı elinde tutan bir parti hakimiyeti... Burada önemli bir soru soruyor Kalaycıoğlu, ki kendisi de bu soruya henüz net bir yanıt veremiyor; “Bu süreçte Türkiye demokratik bir rejim içinde mi kalır, yoksa daha otoriter bir sisteme mi geçer, onu bilemem!”

İşte mesele de bu zaten!.. Ona göre çift bilinmeyenli bir denklem bekliyor hepimizi... Bu can alıcı sorunun yanıtının ipuçlarını anayasa sürecinin vereceğini belirtiyor Kalaycıoğlu... Peki bu süreçte bir ışık var mı? Yine tam bir yanıt vermiyor, ama benim izlenimim, o da hepimiz gibi bir ışık görmek istiyor, ama pek de ümitli olduğunu söyleyemeyeceğim...

Türkiye’nin ortası çöktü, sağ patladı

Hocam bu seçimde nasıl bir siyasi tablo çıktı ortaya?

Tablo şu; iktisadi bakımdan AKP’nin yürüttüğü politikalar seçmen tarafından olumlu karşılandığı için ve seçmenin de zihniyet haritası AKP ile son derece uyumlu bulunduğu için tekrar büyük bir destek aldı. Her iki seçmenden biri AKP’ye oy verdi. Tabii ilginç olanı 1957 seçimlerinden beri bir partinin üst üste üç seçim kazanmış olması, üstelik de oyunu artırarak...

Siz bunu neye bağlıyorsunuz? Ekonomiye mi?

Seçmen halinden memnun. Yapılanlardan memnun. Partinin ideolojik görüntüsünden de memnun. Öyle bir zihniyet ortamı var. Dolayısıyla seçmen Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy vererek iktidara devam etmesi için gereğini yaptı.

moralhaber
Melancholy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sonforum'un önerileri

Okunmamış 07-22-2021, 15:23   #2
Kullanıcı Adı
Aleyha
Standart

20 adet mesaj yaz sorunlu
Aleyha isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 08-05-2021, 16:51   #3
Kullanıcı Adı
skynex
Standart

yani 20 tane mesaj atıcaz diye ölmüş gebermiş konular hortlatılmış paso, bence bu sayısı düşürüp yeni konulara yorum getirilmesi sağlanmalı.
skynex isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 11-05-2021, 11:01   #4
Kullanıcı Adı
T3NGRi
Standart

20 mesaj problemini canlandıralım.
T3NGRi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 01-19-2022, 18:51   #5
Kullanıcı Adı
istanbul55
Standart

teşekkürler.
istanbul55 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 05-05-2022, 19:08   #6
Kullanıcı Adı
gkblnt
Standart

Alıntı:
skynex´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
yani 20 tane mesaj atıcaz diye ölmüş gebermiş konular hortlatılmış paso, bence bu sayısı düşürüp yeni konulara yorum getirilmesi sağlanmalı.

bu konuda çok haklısınız, mesaj sayısını arttırmak foruma bir fayda sağlamıyor.
gkblnt isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 10-07-2022, 12:40   #7
Kullanıcı Adı
neleroluyo
Standart

umarım olmaz
neleroluyo isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 12-17-2022, 22:30   #8
Kullanıcı Adı
firmarehberi12
Standart

inşallah devam
firmarehberi12 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı


Saat: 06:42


lisanslı Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Forum SEO by Zoints
SonForum.org 2007-2023

2007-2023 © SonForum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " İletişim " kısmından bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



webmaster blog çarşamba çilingir
Snus Satın al çarşamba pasta çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım