PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 72. Yıldönümünde Ata'yı saygıyla anıyoruz ...


Melancholy
11-10-2010, 11:12
http://img821.imageshack.us/img821/5656/10kasim.jpg



Atatürk’ün ebediyete intikalinin 72. yıldönümü

Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin üzerinden 72 yıl geçti



1923’te, dillere destan bir kahramanlıkla kurduğu Türkiye, bugün onu geride kalan 72 yılda olduğu gibi yine büyük bir özlem ve minnettarlıkla anıyor. ‘Mavi Gözlü Dev’ için ilk tören Anıtkabir’de...


Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 72. yıldönümünde tüm yurtta, KKTC’de ve dış temsilciliklerde törenler ve çeşitli etkinliklerle anılacak. Ankara’daki ilk tören Anıtkabir’de düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki devlet erkanı, Büyük Önder’in 72 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05’te Anıtkabir’e çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak. Aynı anda tüm yurtta sirenler çalacak, bayraklar yarıya indirilecek ve saygı duruşunda bulunulacak. Anıtkabir, devlet töreninin ardından vatandaşların ziyaretine açılacak.


10. Yıl Nutku’nda gelecek planları

Atatürk, 29 Ekim 1933’te Ankara Hipodromu’ndaki kürsüden 10. Yıl Nutku’nu okudu. Atatürk milletine hitaben “Az zamanda çok işler yaptık” dediği nutuğu hazırlarken bazı ifadeleri sildi, bazılarına da eklemeler yaptı. Ata’nın bütün bir gece çalışarak yazdığı 10. Yıl Nutku’nda geçmişte yapılanlar ile gelecek planları yer alıyordu. Atatürk metnin içinde milletine “Büyük Türk Milleti” diye hitap ediyor ve “Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu en büyük bayramdır. Kutlu olsun!” diyordu.


Veda hissi verdiği için silmesini istediler

Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün arşivinde saklanan 10. yıl nutkunun 7 sayfalık ilk metninden silinen en dikkat çekici ifade metnin son bölümündeki “Beni hatırlayınız” mesajıydı. Atatürk’e yakın isimlerden dönemin genç Milli Eğitim Bakanı Yusuf Hikmet Bayur, “Atatürk’ten Anılar” kitabında 10. yıl nutkunun ilk halini okuduktan sonra ifadenin silinişini şöyle anlatmıştı: “Son sayfaya gelince durdu. Duygulandı. ‘Bu söylediklerim hakikat olduğu gün, senden ve bütün medeni beşeriyetten dileğim şudur: Beni hatırlayınız!’Bu sözler bana çok hazin gelmişti, adeta bir vedanâme hissi veriyordu. Bütün milletin o güne onunla erişmeyi dilediğini ve düşündüğünü söyleyip bu cümleyi kaldırmasını rica ettim. Cümlenin sonunda görülen işareti koydu, sonra müsveddeyi gören hemen herkes aynı şeyi tekrarlayınca cümleyi sildi.”


Son yurt gezisi

19 Mayıs 1938’de gençlerin bayramını Ankara’da kutlayan Atatürk, aynı gün Hatay sorunu için hastalığına rağmen 20-24 Mayıs 1938 tarihleri arasında Mersin ve Adana’ya gideceği Güney Gezisi’ne çıktı. 21 Mayıs 1938’te ise Mersin yakınlarındaki Viranşehir Harabeleri’ni gezen Atatürk’ün bu fotoğrafı orada çekildi. Geziden sonra Ankara’ya dönen Atatürk, 26 Mayıs 1938’de trenle İstanbul’a gitti ve vefatına kadar İstanbul’da yaşadı


10 Kasım mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Onun önderliğinde başlatılan ve günümüzde de sürdürülen ilerici hamlelerle Türkiye, büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamıştır. Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda daima ileriye bakıyoruz. O’nun dünyaya ilham vermeyi sürdüren mirasına sahip çıkma kararlılığıyla yolumuza devam ediyoruz.


TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: Cumhuriyetimiz gücünü, temelinde barındırdığı ortak tarih ve kader birliğinden, milletimizin bağımsızlığa olan inancından ve çağdaşlaşma idealinden almıştır. Milletçe el ele vererek güçlü potansiyelimizi en iyi şekilde kullanırsak ulaşamayacağımız hiçbir hedef, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Demokrasimizi güçlendirmeye çalışmalıyız.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye’yi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetlerin ötesine taşımaya kararlıyız. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan bu hedefe bugün çok daha yakınız. Milletçe, güven ve istikrar ortamını koruyarak birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize, barışımıza, kardeşliğimize sahip çıkmaya, Cumhuriyetin temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyetimizin 87’nci yılını geleceğe güvenle bakarak kutluyoruz. Biliyoruz ki Cumhuriyet özgürlüktür, bağımsız birey yaratmaktır. Halkın iradesine, toplumun değer yargılarına saygı duymaktır. Uygarlık kültürünü topluma yaymaktır. Mayasında özgürlük ve bağımsızlık ateşi bulunan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ve silah arkadaşlarını saygıyla sevgiyle selamlıyorum.“


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Varlığı sona ermiş kabul edilen büyük milletimizi ve temelleri çökmüş imparatorluğun enkazından çıkararak Cumhuriyeti kuran büyük Atatürk’ü minnetle anıyoruz. Samsun’dan attığı ilk adımla başlayan milli bekaya sahip çıkma kararlılığı, 150 yıldır geri çekilmekte olan milletimizi Sakarya’da bir araya getirerek büyük bir zafere imza atmıştır. “


http://im.haberturk.com/2010/11/10/570137_htmansetyeni.jpg?1289380775 (http://www.haberturk.com/yasam/haber/570137-buyuk-onder-ataturku-aniyoruz)

NOYAN
11-10-2010, 11:27
sevgi, saygı ve minnetle anıyorum.

Atatürk'ün Gerçek Sesi ve Net Görüntüsü:

vE8s0mNEqvY

Melancholy
11-10-2010, 13:00
http://im.haberturk.com/2010/11/10/570286_htmansetyeni.jpg?1289387317 (http://www.haberturk.com/yasam/haber/570286-iste-o-an)