PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Deprem 3-5 gün öncesinden haber verilebilecek miş!!!


DİGİMAX
10-04-2010, 13:15
Dün akşam Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.4 büyüklüğünde deprem, beklenen İstanbul depremini yeniden gündeme getirdi.

Korkutan depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan açıklama geldi: İstanbul depremini 3-5 gün önceden haber vereceğiz.

"YENİ DALGALAR TESPİT ETTİK"

Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE) Türkiye Başkanı ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, son yapılan bilimsel araştırmalara göre, depremden 3 ile 5 gün önce depremin patlayacağı ocakta, aşırı bir gerginlik birikmesi sonucu, “gerginlik dalgaları ya da gravitational waves” diye anılan, deprem ölçerlerin duyamadığı, büyük dalga boylu, küçük genlikli dalgaların oluştuğunu ilk kez belirlediklerini ve bu dalgaları deprem olmadan 3 ile 5 gün önceden ölçerek 4,5'den büyük depremlerin geliyor olduğunu söyleyebileceklerini bildirdi.

Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır depremlerin önceden bilinmesi üzerine tüm ülkelerde jeofizik mühendislerince yoğun olarak çalışmalar yapıldığını ve sonuca da çok yaklaşıldığını belirterek, şu bilgilere yer verdi:

“GNFE olarak son yaptığımız bilimsel araştırmalara göre, depremden 3 ile 5 gün önce depremin patlayacağı ocakta, aşırı bir gerginlik birikmesi sonucu, 'gerginlik dalgaları ya da gravitational waves' diye anılan, deprem ölçerlerin duyamadığı, büyük dalga boylu, küçük genlikli dalgaların oluştuğunu ilk kez belirledik. Bu dalgaları deprem olmadan 3 ile 5 gün önceden ölçerek, 4,5'den büyük depremin geliyor olduğunu söyleyebileceğiz. 'Atropatena' diye anılan deprem kestirme düzeneğini depremler sıklıkla hareketlilik gösterdiği Endonezya ile Pakistan'a yerleştirdik. Deneme ölçümlerinde yüzde 95 başarıya ulaştık. Aygıtın İstanbul için olanını bu ay içinde İstanbul'daki laboratuvarımızda üretmeye başlayacağız. Aygıtlardan birini İstanbul, diğerlerini Trabzon, Antalya ve Mardin'e koymayı düşünüyoruz.

Bu konuda, 17 Nisan 2011'de Çanakkale Üniversitesinde çok geniş katılımlı uluslararası bir toplantı düzenliyoruz. Bu toplantıda depremleri önceden bilme üzerine tüm ulusların bu konuda uzman bilimcileri bir araya gelecek. Toplantıda tüm araştırmalar enine boyuna konuşulacak.”