PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karlı Köyü - Alaçam - Samsun


denizci
09-24-2010, 12:12
Karlı Köyü Hakkında - Karlı Köyü Resimleri - Samsunun Köyleri



http://www.alacam55.com/resimler/galeri/133744247085.jpg


I- GENEL DURUM :
Kafkas-Rus savaşlarından sonra Rus ve Osmanlı Devletlerinin anlaşması ile ülkelerinden zorla sürülen Çerkezler tarafından kurulmuştur

1- Konumu : İlçemizin doğusunda, İlçe Merkezine 6 km uzaklıktadır. Yolun 6 km si de asfalttır.

2-Hane ve Nüfusu : Köyde 140 hane mevcuttur. Köy 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre 701 nüfusa sahiptir.

3- Köy 7 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar;

Bektaşdere Mahallesi

Karşı Mahalle

Kayacık Mahallesi

Cami Mahallesi

Sırp Mahallesi

Yolboyu Mahallesi

Aşağı Mahalle

4- Sosyal Yapı:

Köy halkının ekonomik durumunun normal olduğu, halkın tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı, tarım arazilerinin düz ve diğer köylerimize göre verimli olduğu, halkın Ekonomik durumunun İlçemizin diğer köylerine göre daha iyi olmasına paralel olarak sosyal yaşantının da diğer köylere göre hareketli olduğu izlenmiştir.

II- EĞİTİM DURUMU

1- Okul Durumu : Karlı İlköğretim okulunun kapalı olduğu, okulun açılması yönünde bir talep bulunmadığı izlenmiştir.

2- Halk Eğitimi:

a-Köy halkından bazı kişilerin her türlü tarımsal teknik bilgiye açık oldukları izlenmiş, hatta tarım konusunda bilgilendirilmediklerini, babadan atadan kalma usüllerle tarım yapmaya çalıştıklarını dile getirmişlerdir. Bu konuda yardım talebinde bulunmuşlardır.

b- Köyde traktör ve tarım aletleri kullanım kursu açılması talep edilmiştir. Bu talep Hakle Eğitimi Müdürlüğü ile Tarım İlçe Müdürlüğü arasında işbirliği içerisinde karşılanması konusunda gayret sarf edilmelidir.

III- ALTYAPI:
1-Köyün İçme Suyu Durumu: Su sorunu bulunmadığı belirtilmiştir.



2- Kanalizasyon Durumu: Köyde Kanalizasyon Şebekesi yoktur. Fosseptik olan hane sayısı çok az çoğunluğu, ahır kanalı ile birlikte atıkları alıcı ortama verdikleri tespit edilmiştir. Kanalizasyon yaptırıldığı belirtilmiştir. Mevcut projenin KÖYDES programına teklifinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

3- Yol Durumu :

a-Köyde mahalle içi yollarda 2 km stabilize talep ve tespit edilmiştir.

b-Köy yolunda 2 km. lik Asfalt 2. kaplama talep ve tespit edilmiştir.
4- Elektrik - Telekomünikasyon: Köylerde çoğu evde telefon bulunduğu, telefonların çalıştığı, GSM cihazlarının da çalıştığı incelenmiştir.

Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık sık kesilen elektiriklerin trafo ve hatlardan kaynaklandığı ifade edilmiştir.

IV- EKONOMİ

1- Tarım :
a-Köy arazilerinde genelde mısır ve buğday ekildiği tespit edilmiştir.

b- Bafra Ovası Sulama Projesi kapsamında yapımı sürdürülen sulama kanallarının sulama kapsamının Karlı Köyünü de içine alacak şekilde proje kapsamının genişletilmesi talebi dile getirilmiştir.

c- Köy arazisinin meyve yetiştiriciliği için uygun olduğu ifade ve tespit edilmiştir. Halk Eğitimi Müdürlüğü ve Tarım İlçe Müdürlüğünce ortaklaşa Çeltik ekimine yönelik Gübreleme ve yabancı otla mücadele ile meyvecilik ve hayvancılık konularında kurslar düzenlenmesi gerektiği tespit edilmiştir.

2- Orman: Köyde bulunan ormanların genelde baltalık orman olduğu, Köylünün bu ormanlardan her yıl belli bir miktarda traşlama kesim yaparak yakacak odun ihtiyacını karşıladığı ve sorun bulunmadığı ifade edilmiştir.

3- Hayvancılık: Köyde her hanede genelde 2 veya 3 büyükbaş hayvan bulunduğu ifade edilmiştir.

Köyde suni tohumlamanın bilindiği ve uygulandığı ifade ve tespit edilmiştir. Suni tohumlama yönteminin uygulanmasına devam edilmelidir.

V- SAĞLIK

1- Köy Koruyucu Sağlık Hizmetleri yönünden Merkez Sağlık Ocağına bağlıdır. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin daha çok Çocuk Aşıları kapsamında yürütüldüğü tespit edilmiştir. Bunun dışında Tedavi Hizmetleri kapsamında Yeşil kartı olmayan ve muhtaç durumda olan aileler tespit edilmiş ve kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiş, yol gösterici tavsiyelerde bulunulmuştur.

Köyde müracaat edenlerin Sağlık Muayenesi yapılmış, bu çerçevede 6 kişi muayene edilmiştir. İmkanlar dahilinde ilaç verilmiştir.

2- Köyde görülen genel hastalıklar: Köyde guatr, üst solunum enfeksiyonları, romatizmal şikayetler ve mide hastalıkları yaygın olarak görülmektedir.

VI- DİN HİZMETLERİ :

Köyde 1 adet Cami ve bu camide görev yapan 1 adet İmam Hatip bulunduğu, caminin köy için yeterli olduğu izlenmiştir.

VII- KÖYDE TAKİBE ALINAN KONULAR:

A-EĞİTİM YÖNÜNDEN :

a- Köy halkından bazı kişilerin her türlü tarımsal teknik bilgiye açık oldukları izlenmiş, hatta tarım konusunda bilgilendirilmediklerini, babadan atadan kalma usüllerle tarım yapmaya çalıştıklarını dile getirmişlerdir. Bu konuda yardım talebinde bulunmuşlardır.

b- Köyde traktör ve tarım aletleri kullanım kursu açılması talep edilmiştir. Bu talep Hakle Eğitimi Müdürlüğü ile Tarım İlçe Müdürlüğü ortaklaşa düzenlenmesi değerlendirilmelidir.

c- halk Eğitimi Müdürlüğünce köyde hayvancılık, kursları açılabileceği değerlendirilmiştir.

B-ALTYAPI

Yol:

a-Köyde mahalle içi yollarda 2 km stabilize ihtiyacı olduğu talep ve tespit edilmiştir.

b-Köy yolunda 2 km. 2 inci kat asfalt kaplama talep ve tespit edilmiştir.


Elektrik ve Telekomünikasyon:

Elektriklerin sık kesildiği dile getirilmiştir. Köye elektrik dağıtımı yapılan trafo ile dağıtım hatlarının değiştirilmesi talep edilmiştir. Sık sık kesilen elektriklerin trafo ve hatlardan kaynaklandığı dile getirilmiştir.


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz