PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : AYM Kararı: Kısmen REDEDİLDİ / Paket Referanduma Gidecek!..


kelebek35
07-08-2010, 10:48
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada vardıkları kararı açıkladı.

Başkan Kılıç, CHP'nin paketin şekil yönünden sorunlu olduğu ve şekil yönünden tamamen iptal edilmesi talebinin tümden reddedildiğini açıkladı. Yürütmeyi durdurma da reddedildi.

Anayasa Değişiklik Paketi'nin ana çatısı korunurken, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimlerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili maddelerin bazı ifadelerinde kısmen iptal kararı alındı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, paketin tamamının şekil yönünden iptali konusundaki iddiaların reddedildiğini açıkladı.

Kılıç, öte yandan ise "8.,14.,16.,19.,22., 25. ve 26. maddelerinin incelenmesine oy çokluğuyla karar verilmiş ve denetim sonucunda Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin maddenin 4. fıkrasında geçen, 'Her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceğine ilişkin' ibare iptal edilmiştir." dedi.

Kılıç'ın açıklamasına göre, değişiklik paketinin HSYK ve AYM'ye ilişkin maddelerinde kısmen iptal kararları alındı. Bunların dışında bir iptal yok. Kısmen iptal edilen maddeler dışında, Anayasa Değişiklik Paketi referanduma götürülecek.

Anayasa Mahkemesi bu kararıyla da, başörtüsüyle ilgili düzenlemenin iptali kararında olduğu gibi yine yetkisini aşarak, esasa girmiş olduğunu gösterdi.

Haşim Kılıç, gazetecilerin ayrıntılara ilişkin soruları karşısında “Çok kısa bir süre içerisinde bu kararın gerekçesi yazılacak ve açıklanacak. Detayları orda görebilirsiniz” dedi.

AYM'nin bu kararına hem AK Parti kanadından hem de HSYK'dan tepki geldi.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek kararı "Yüksek mahkemenin kararına saygılıyız ama kaygılarımız giderilmedi" şeklinde değerlendirdi.

AK Parti kanadından da "Anayasa Mahkemesi esasa girerek, yetkisini aşmıştır" yönünde tepkiler geliyor.

NOYAN
07-09-2010, 21:32
bu kararı çoğu siyasi kesim beğenmedi. mahkeme üyeleri akıllıca davranarak kararı halka bıraktılar.