PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dağdaki çobana özel okul fırsatı!


MetinCeylan
06-07-2010, 08:35
http://img.internethaber.com/news/138619.jpg
Dağdaki çobana özel okul fırsatı!


07 Haziran 2010 Pazartesi 07:01
''Fakir fukaranın, çobanın çocuğu gelse 'Ben okuyacağım param yok pulum yok' dese; ne olur? İşte eğitim yarasına çok konuşturacak çözüm önerisi
Giresun’un yolu izi olmayan bir köyünde, çiftçi bir ailenin 6 çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiş Enver Yücel. Ailesinden aldığı değerleri; bir de arzusunu; hasletlerini; kendi deyimiyle insanlığa olan aşkını yükleyip sırtına İstanbul’da almış soluğu. Haydarpaşa Lisesi’nde okurken üniversiteye hazırlık için yazıldığı dershane yepyeni bir hayatın kapılarını aralamış ona.
Laleli Fethi Bey Caddesi’ndeki 2 göz odalı dershane satılığa çıkınca bir arkadaşıyla ortak olup satın almış dershaneyi. Dönemin 50 lirasına, 10 taksitle. Bugün o dershane 200 şubesi; 150 bine yakın öğrencisi olan dev bir eğitim kurumu. Dershanelerle kalmamış; Bahçeşehir Koleji ve bugün 100 trilyonluk geliri olan Bahçeşehir Üniversitesi’ni kurmuş peşinden… TÖDER (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği) Başkanlığını da yürüten eğitim yöneticisi Enver Yücel Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki Boğaz’a hakim odasında sorularımızı yanıtladı.
Yücel; toplumumuzun neredeyse kangrene dönüşen eğitim yarasına bazılarını çok kızdıracak çözüm önerileri sunuyor. Radikal çözüm önerileri. Fakat o kadar da iddialı, ‘’Devlet bu işi bize bıraksın; dağdaki çobanı da okutalım’’ diyor.
İşte Uğur Dershaneleri ve Bahçeşehir Koleji ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin patronu Enver Yücel’in eğitim macerası ve bir eğitim otoritesi olarak eğitime dair söyledikleri…
Lise son sınıfı daha bitirmeden dershane sahibi oldunuz. Nasıl yürüttünüz peki işleri, nasıl yönettiniz dershaneyi?
Temizliğini yapıyordum; sekreterliğini yapıyordum; bir yandan da derslere girip ders çalışıyordum. Marmara Üniversitesi’ni eğitim fakültesini kazandım. İstanbul’da elektrik direkleri beni tanır. İlan asmadığım direk kalmadı. Akşam 9’dan sonra yollara düşerdik. İstanbul’un her sokağına girmişimdir. Trabzon’dan Samsun’a kadar her direğe bez asmışımdır. O zaman öğrenci Anadolu’dan geliyordu. Uğur Dershaneleri’ni sokak sokak tanıttık Türkiye’ye. Hizmet anlayışımı da ben ailemden almışım. Halen bir lokantam olsa da insanları ağırlasam yedirsem içirsem isterim.
Dershaneyle yetinmediniz; kolej ve üniversite de kurdunuz.
Anladım ki bir ülkenin bir toplumun ilerleyebilmesi için eğitim şart. ‘’En iyi okulu ben kuracağım’’ dedim. 94’te Bahçeşehir Koleji’ni kurdum. Bugün kolejimiz Diyarbakır’da Van’da bile var. Bu kolejlerin sayısı 19. Anaokulların sayısı 50’ye yaklaştı. Dünyaya örnek bir okul kurduk. ‘’Bu takım artık üniversite de kurar’’ dedik. Üniversite de geldi peşinden.
100. YILDA CUMHURİYET’E VE ATA’YA HEDİYE SUNACAĞIZ
Dünyada örneği nasıl hocam?
Türkiye’de kim eline mikrofonu alırsa o konuşuyor biz de herhalde budur diyorduk. 80’den sonra rahmetli Özal’ın bizi dünyaya açmasıyla gözümüz açıldı. Baktık ki eğitim özel eliyle yapılırsa daha verimli oluyor; daha kaliteli oluyor; daha eşitlik oluyor. 98’de üniversitemizin temelleri atıldı. 12 yılda 11 bin mevcutlu muazzam bir üniversiteye kavuştuk. Dünyada bilinen saygın bir yere oturdu üniversitemiz. Kendimize hedef koyduk. 2023 yılında; Cumhuriyetin 100. Yılında biz Ulu Önder Atatürk’e hediye sunmak istiyoruz. Bu hediye de Bahçeşehir Üniversitesi’ni dünyada ilk 500’e sokmak olacaktır.
Eğitim yarasına nasıl bir çözüm öneriyorsunuz?
Önce adalet ve eşitlik olacak ki demokrasi oturacak. Fakirin torununun fakir olmaması için eğitim şart. Türkiye’nin neresinde olursa olsun hiç değilse zorunlu öğretim herkese eşit verilmelidir.
Hükümetin eğitim politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her hükümet bir şey yapmaya çalışıyor. Bugünkü hükümet tabii tek başına iktidara gelen çok güçlü bir hükümet. Eğitime ayrılan kaynağın savunma sanayiinden fazla olması bizi tabii mutlu etti. Eğitim müfredatında yapılandırıcı bir yaklaşımı getirdiler; o da harikaydı. Fakat eğitimde dar gelirlinin kaliteli eğitime erişiminde henüz daha adım atılmış değil. Bu 1 yılda 5 yılda olabilecek bir iş de değil. Geçmiş yıllara göre iyi buluyorum ama yeterli değil. Sıçramamız lazım.


Kaynak:http://www.internethaber.com/dagdaki-cobana-ozel-okul-firsati-258632h.htm