PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Petrol sızıntısı BP hisselerini eritiyor


NOYAN
06-03-2010, 22:53
03.06.2010 http://bigpara.ekolay.net/i/trans.gif

Petrol sızıntısı BP hisselerini eritiyor http://bigpara.ekolay.net/i/trans.gif BP'nin Mekisa Körfezindeki platformunda 20 Nisan'da yaşanan patlama şirket için kâbus dolu bir dönemin başlamasına neden oldu.

Bir biri ardına yapılan denemelerde kullanılan değişik yöntemlere rağmen bir türlü önlenemeyen sızıntı büyük bir çevre felaketine neden olurken, şirketin borsalarda işlem gören hisse senetleri de düşüşe geçti. 20 Nisan'dan bu yana şirketin piyasa değerinde üçte birlik yani 67 milyar dolara varan bir kayıp yaşanırken, ABD yönetimi de BP'ye karşı bir soruşturma başlattı.

BP'den işbirliği sözü

ABD Başsavcısı Eric Holder felaket nedeniyle BP'ye karşı bir soruşturma başlatıldığını doğruladı. Holder, önceki gün yaptığı açıklamada eğer yasadışı davranışlar yapıldığına dair bir kanıta rastlarsak, güçlü bir tepki vereceğiz dedi.

BP ise bu soruşturmalarda işbirliği yapacağı sözünü verdi. Uzmanlar bu durumun yatırımcıların satın almaya yönelik ilgilerini tetikleyebileceğini düşünüyor. Rotterdam merkezli Robeco Group'un yöneticilerinden Dirk Hoozemans, BP'nin piyasa değeri çok aşındı. Artık satın alma hedefi haline gelebilir dedi.

Satın alma hedefi

Oslo Merkezli DnB NOR ASA kuruluşunun uzmanlarından Gudmund Halle Isfeldt ise BP'nin satın alınma şansının yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olduğunu belirterek Bu konuda tek gerçek aday Royal Dutch Shell olabilir dedi.

BP şimdiye kadar sızıntıyı durdurmak için 990 milyon dolar harcadı. Bazı uzmanlar daha önceki tahminlerinde sızan petrolün temizlenmesinin 14 milyar dolarlık maliyet yaratacağını öngörmüşlerdi. Bugünlerde ise bu tahminler 22 milyar dolara çıkarıldı. Bu rakam şirketin geçen yıl elde ettiği yaklaşık 14 milyar dolarlık kârın bir hayli üzerinde... http://bigpara.ekolay.net/i/trans.gif
http://bigpara.ekolay.net/M3/haber_detay.asp?id=711877