PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'den ABD'ye rest


Melancholy
03-04-2010, 19:03
http://i.ensonhaber.com/news/218384.jpg


Diplomatik kaynaklar: Tasarı geçerse Büyükelçimizi geri çağırabiliriz...

Ermeni "soykırım" tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanmasına saatler kala Ankara (http://www.ensonhaber.com/arama/ankara-101.html)'dan sert bir uyarı geldi. Ankara (http://www.ensonhaber.com/arama/ankara-101.html)'da diplomatik kaynaklar, "Büyükelçi çekmek de dahil bütün seçenekler masada" diye konuştu.
2007 yılında da tasarının Komite'den geçmesinin ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Genel Kurul gündemine alınacağının sinyallerini vermesinin ardından istişareler için Büyükelçi Nabi Şensoy Ankara (http://www.ensonhaber.com/arama/ankara-101.html)'ya çağrılmıştı. Dönemin Başkanı George W. Bush'un devreye girmesiyle kriz çözülmüştü.

TASARININ GÖRÜŞÜLMESİNE SAATLER KALDI

Washington ile Ankara (http://www.ensonhaber.com/arama/ankara-101.html) arasındaki tansiyon yüksek. Zira, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının kabulünu öngören 252 nolu tasarının görüşülmesine sadece saatler var.


Tasarı, Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bugün oylanacak. Komite üyelerinin çoğunun hala "kararsız" gibi görünüyor ancak, tasarının geçmesi olasılığı yüksek.


Kritik oylama öncesi taraflar, hem Türk hem de Ermeni tarafı Washington'da kulis yapıyor.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan başkanlığındaki Türk heyeti, hem Obama yönetimine yakın isimlerle hem de Kongre üyeleriyle görüşerek, tasarının geçmesini engellemeye çalışıyor.


Oylama öncesi ABD'deki Türk dernekleri de boş durmadı. Washington Post gazetesine tam sayfa ilanla Obama yönetimine çağrıda bulundu. Çağrıda, "Tasarı, trajedinin tek taraflı bir yorumunu zorla kabul ettirmeye yönelik. Tarihi kanunlaştırmaya çalışıyor" denildi.


TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEYENLER

Türkiye'ye destek verenler sadece ABD'deki Türk dernekleri değil.


ABD'nin önde gelen savunma şirketleri de Kongre üyelerine tasarıya hayır demeleri çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Howard Berman'a gönderilen ortak mektupta Türkiye ile yapılan savunma ticareti hatırlatıldı, "Tasarının komiteden geçmesi ilişkilerde çatlağa yol açar amerikalıların iş faaliyetlerini baltalar" denildi


Amerikan Havacılık Sanayisi Birliği de ayrı bir mektupla ABD Temsilciler Meclisi'ne uyarıda bulundu.


Bundan önceki tasarıların reddinde Türkiye'nin yanında yer alan ABD'deki Yahudi lobisi ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (http://www.ensonhaber.com/arama/recep-tayyip-erdogan-13.html)'ın Davos çıkış sonrası bu kez aktif bir kampanya yürütmüyor.


YAHUDİLER ÇOĞUNLUKLA SESSİZ

Önde gelen bir çok Yahudi kuruluşu sessiz kalmayı tercih ederken, Ulusal Güvenlik için Musevi Enstitüsü JINSA ise, Türkiye'ye destek veren bir açıklama yaptı. Açıklamada, tasarının reddedilmesi gerektiği belirtildi.


Türkiye ve Türkiye'ye destek veren taraflar, çalışmalarını sürdürürken ABD'deki Ermeni lobisi de tasarının kabulü için bastırıyor. Amerikan Ulusal Ermeni komitesi, 'Türkiye'nin susturma kampanyasına son verin' adlı kampanya ile Kongre'yi tasarıyı kabul etmeye çağırdı.


Tüm bunlar olurken, başkan olmadan önce 'soykırım'ı tanıyacağı sözü veren Amerikan Başkanı Barack Obama (http://www.ensonhaber.com/arama/barack-obama-137.html) ise sessizliğini koruyor. Ama Beyaz Saray'dan gelen sinyaller kötü. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Basın Sözcüsü Mike Hammer, Obama'nın 'soykırım' konusundaki bakışının değişmediğini söyledi. Bu da Obama'nın tasarının geçmemesi için devreye girmeyeceği yönünde yorumlanıyor.


Cnntürk