PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meram Anadolu Lisesi (Maarif Koleji)


denizci
02-26-2010, 10:37
Meram Anadolu Lisesinin tarihçesini tam olarak ortaya koyabilmek için Anadolu Liselerinin ilk kuruluş dönemlerine adları itibarı ile Kolej fikrinin doğuşu ve oluşumlarına da göz atmak gerekir.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%201344.jpg
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, özellikle Tevhid-i Tedrisat kanunun yürürlüğe girmesi ile ülkemizde eğitim ve öğretim alanında büyük atılım ve ilerlemeler gerçekleştirildi. Çağdaşlaşma ve ilerleme adına eğitimde yapılan yenilikler içerisinde, orta öğretimde yerine oturmayan eksikliği her geçen yıl hissedilen yeni eğitim kurumlarına ihtiyaç vardı ve buda gözden kaçmıyordu. Orta öğretimdeki bu eksiklik yeni farklı eğitim seviyesi daha yüksek, genç nesli daha fazla bilgiyle donatabilecek, hayata ve geleceğin Cumhuriyet yöneticilerini yetiştirebilecek bir okul tipini aramaya itti.. Böylece kolej fikri oluştu.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%202166.jpg
1953 yılında kesinleşmeyen fakat 1954 yılında şekillenen tasarıyla önce dört adet kolejin açılması benimsendi. Eskişehir, İzmir, İstanbul (Kadıköy), Konya.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/gazete66.jpg
T.B.M.M. 23 Şubat 1955 tarih ve 47. toplantısının 2. oturumunda kabul edilen bütçe yasasıyla Samsun ve Diyarbakır?da kolej açılması kararlaştırılarak sayı altı adete çıkarıldı. Konya Maarif Koleji 5 Kasım 1955 yılında İstasyon binasının hemen yanında bulunan Bağdat Oteli?nin küçük tadilatlarla okula dönüştürülmesiyle resmen açıldı.11 Kasım 1955 yılında ise dönemin Milli Eğitim Bakanı Celal Yardımcı, Konya Milletvekili Hikmet Ökmen, Vali vekili, Ordu müfettişi ve İl Milli eğitim mensupları ile kalabalık halk topluluğunun katılımıyla düzenlenen tören sonrası 40 öğrencisiyle öğretime başladı.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%20566.jpg
Açıldığı ilk yıllarda öğretmen açığını kapatmak için Konya Merkezdeki liselerdeki öğretmenlerin bir kısmı geçici olarak görevlendirilmiş daha sonraki yıllarda ise bu okullara öğretmen alımlarında verimin artırılması ve eğitim kalitesinin yüksek tutulması amacıyla öğrenci alımında yapılan seçicilik öğretmenler içinde uygulanacak bazı kriterler konulmuştur. İngilizce-Türkçe ağırlıklı verilen eğitimin gereği olarak Türk öğretmenlerinin yanı sıra çok sayıda yabancı uyruklu (İngiliz, Amerikalı, Pakistan, İskoç vs.) öğretmenlerde görev almışlardır.Açıldığı ilk yıllarda öğretmen açığını kapatmak için Konya Merkezdeki liselerdeki öğretmenlerin bir kısmı geçici olarak görevlendirilmiş daha sonraki yıllarda ise bu okullara öğretmen alımlarında verimin artırılması ve eğitim kalitesinin yüksek tutulması amacıyla öğrenci alımında yapılan seçicilik öğretmenler içinde uygulanacak bazı kriterler konulmuştur. İngiTürkçe Açıldığı ilk yıllarda öğretmen açığını kapatmak için Konya Merkezdeki liselerdeki öğretmenlerin bir kısmı geçici olarak görevlendirilmiş daha sonraki yıllarda ise bu okullara öğretmen alımlarında verimin artırılması ve eğitim kalitesinin yüksek tutulması amacıyla öğrenci alımında yapılan seçicilik öğretmenler içinde uygulanacak bazı kriterler konulmuştur. İngiağırlıklı Açıldığı ilk yıllarda öğretmen açığını kapatmak için Konya Merkezdeki liselerdeki öğretmenlerin bir kısmı geçici olarak görevlendirilmiş daha sonraki yıllarda ise bu okullara öğretmen alımlarında verimin artırılması ve eğitim kalitesinin yüksek tutulması amacıyla öğrenci alımında yapılan seçicilik öğretmenler içinde uygulanacak bazı kriterler konulmuştur. İngiverilen Açıldığı ilk yıllarda öğretmen açığını kapatmak için Konya Merkezdeki liselerdeki öğretmenlerin bir kısmı geçici olarak görevlendirilmiş daha sonraki yıllarda ise bu okullara öğretmen alımlarında verimin artırılması ve eğitim kalitesinin yüksek tutulması amacıyla öğrenci alımında yapılan seçicilik öğretmenler içinde uygulanacak bazı kriterler konulmuştur. İngieğitimin Açıldığı ilk yıllarda öğretmen açığını kapatmak için Konya Merkezdeki liselerdeki öğretmenlerin bir kısmı geçici olarak görevlendirilmiş daha sonraki yıllarda ise bu okullara öğretmen alımlarında verimin artırılması ve eğitim kalitesinin yüksek tutulması amacıyla öğrenci alımında yapılan seçicilik öğretmenler içinde uygulanacak bazı kriterler konulmuştur. İngigereği olarak Türk öğretmenlerinin yanı sıra çok sayıda yabancı uyruklu (İngiliz, Amerikalı, Pakistan, İskoç vs.) öğretmenlerde görev almışlardır..
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%20466.jpg
1957 yılında ABD ile yapılan ikili kültür anlaşması gereği yabancı uzman ve barış gönüllüleri öğretmen olarak görev almış bu durum 1969 yılına kadar sürmüştür. Buradaki temel felsefe Maarif Kolejli öğrencilerin Türkçe'nin yanı sıra İngilizce'yi de mükemmelen öğrenmesi milli ve dini değerlerden taviz vermeden gelişen dış dünyanın teknoloji kültürel birikim ve tecrübelerinin ülkemize aktarılmasında itici güç ve köprü olma vazifelerini üslenmeleridir.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%201566.jpg
Konya Maarif Kolejinin ilk binası Bağdat Oteli zaman içerisinde ihtiyaca cevap veremez hale gelince süratle yeni daha büyük ve modern bir binanın yapılması kararlaştırıldı.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%20666.jpg
1965 yılında inşasına başlanan okul 1968?1969 öğretim yılında ise okula Spor salonu Lisan laboratuarı ve müdür lojmanı ilave edilmiştir.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%201966.jpg
Konya Koleji adıyla bir süre eğitimine devam eden okulumuz 24.02.1973 tarih ve 14575 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Temel Kanunun 26. maddesi hükmü gereği yabancı dil öğretim yapan okulların adlarının liseye çevrilmesi yasal bir zorunluluk haline gelmişti. Ankara?da Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde 07.04.1974 tarihinde Kolej müdürlerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%202066.jpg
Toplantıda kolejlerin yeni adlarının ne olması gerektiği tartışılmış, Eti, Selçuk, Sümer gibi isimler üzerinde durulmuş ve sonunda 01 Temmuz 1975 tarih ve 14903 sayılı makam oluruyla kolejlerin adları önce bulundukları il daha sonra buna Anadolu ismi eklenmesi ile isim problemi aşılmıştır. 01.12.1972 tarih 11108 sayılı bakanlık genelgesiyle okulumuzun adı Konya Anadolu Lisesine dönüştürüldü. Bir müddet sonra Konya Anadolu Lisesi adıyla eğitim ve öğretimine devam eden okulumuz 20.06.1987 tarihinde kabul edilen 27.06.1987 gün 19500 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 3399 Sayılı Kanunla Konya Büyükşehir kapsamına alınınca Merkez Meram ? Selçuklu ? Karatay ilçelerine ayrıldı.
http://www.meramanadolulisesi.k12.tr/tarihce/mal%201666.jpg
Okulumuz Meram sınırları içerisinde olması gerekçe gösterilerek Konya Anadolu Lisesi olarak adının devam ettirilmesinde hiçbir sakınca yokken 1989?1990 öğretim yılından itibaren Meram Anadolu Lisesi olarak adı değiştirildi. Kuruluşundan itibaren eğitim kalitesinden hiçbir ödün vermeyen okulumuz bir kısacık tarihine gerek ülke çapında gerekse ülke dışında kültürel, sportif alanlarda çok sayıda birincilikle sonuçlanmış başarı dereceleri sığdırmıştır. Üniversitelere gönderdiği öğrencileri birer bilim ve fikir adamı olarak ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasında etkin ve seçkin makamlarda görev almışlardır.
Konya Maarif Koleji şimdiki adıyla Meram Anadolu Lisesi Cumhuriyet dönemi eğitim tarihine damgasını vurmuş kendine has bir misyon oluşturabilmiş nadir okullardan birisidir. Temelini Türk milletinin Tarih-kültür ve inanç değerlerine bağlılık ve saygısının yanı sıra Atatürk ilkelerinden alır. Cumhuriyetin milletin ve Devletin gelişmesi kalkınması müreffeh ülkeler seviyesine çıkması esastır. Eğitimine bu çizgide sonsuza kadar devam edecektir.