PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HSYK Osman Şanal'ın yetkisini aldı


NOYAN
02-17-2010, 13:42
HSYK Osman Şanal'ın yetkisini aldı


HSYK Erzincan Başsavcısına tutuklama isteyen Osman Şanal'ın yetkisini aldı...
17 Şubat 2010 / 13:12

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in adliyedeki odasını ve evini arayarak, tutuklanmasını sağlayan Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal'ın yetkileri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından kaldırıldı.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR
HSYK, Erzurum özel yetkili Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın, CMK'nın 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Gür, Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına oy çokluğu ile karar verdi.



http://www.ensonhaber.com/gundem/256112/hsyk-osman-sanalin-yetkisini-aldi.html

NOYAN
02-17-2010, 13:43
Erzincan'da aslında ne oldu

http://i.ensonhaber.com/news/215715.jpg

Erzincan'da cemaatlere yönelik soruşturma başlatan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in adliyedeki makam odasında ve evinde arama yapıldı. Aramadan sonra Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html)'a götürülen Cihaner tutuklandı.
EVİNDE VE MAKAMINDA ARAMA
Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html) Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şanal, Erzincan Terörle Mücadele Şube Müdürü Murat Günbeyi ve polis ekibi ile Erzincan Adliyesi'nde Başsavcı Cihaner'in makamında ve adliye lojmanlarındaki evinde arama yaptı.

GÖZALTINA ALINDI
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukat Hamit Sekman, makamında ve lojmanında arama yapılan Başsavcı Cihaner'in Ergenekon (http://www.ensonhaber.com/arama/ergenekon-129.html) örgütü üyesi olmak suçuyla gözaltına alındığını söyledi. Sekman, şunları kaydetti: "Müvekkilim Özel Yetkili Savcı Osman Şanal tarafından ’Ergenekon (http://www.ensonhaber.com/arama/ergenekon-129.html) üyesi olmak’, ’görevi kötüye kullanmak’ ’tehdit ve iftira’ suçlamalarıyla gözaltına alındı."
TUTUKLANDI
Erzincan'da gözaltına alındıktan sonra Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html)'a getirilen Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, yaklaşık 6.5 saatlik sorgusunun ardından, tutuklanma talebiyle Nöbetçi 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Başsavcı Cihaner'i sorgulayan Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html) Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ise 06.00 sıralarında Adliyeden çıkarak evine gitti. Daha sonra mahkemeye çıkarılan Cihaner tutuklandı.
ERZİNCAN KRONOLOJİSİ
27 Kasım 2007: Erzican Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, İsmailağa tarikatına yönelik soruşturmayı Kasım 2007’de başlattı. İddiaya göre, cemaate bağlı Medine Vakfı’nın evlerinde çocuklara yatılı dini eğitim veriliyordu. Dinleme kararı alındı. Takipte edinilen bilgilere göre, Cihaner’in operasyona hazırlandığı sırada bir görevli tarikatı arayıp “Önlem alın” diye haber vermişti. Kimi polisler de ‘yüzeysel bir arama’ yapıp şüphelileri salıvermişti. Cihaner operasyonu erteledi.

9 Şubat 2009: Cihaner, jandarmaya ve polise yazı yazarak, kentte başka dini bir yapılanmanın yasadışı çalışması olup olmadığını sordu.

23 Şubat: Daha önce 16 kentte operasyon yaparak cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile ‘Cüppeli Ahmet’ diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü dahil 69 şüpheliyi gözaltına almaya hazırlanan Cihaner, bu kez operasyonu Erzincan’la sınırladı. Bazı adreslerde dört -altı yaş arasındaki 63 çocuğa yasadışı biçimde dini eğitim verilirken suçüstü yapıldı. Yine operasyonda 29 yetişkin gözaltına alındı, dokuz kişi tutuklandı.

10 Mart: Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html) Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, cemaatin ‘silahlı’ olduğunu öne süren bir ihbar mektubunu gerekçe gösterip dosyayı soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirtti. Oysa Cihaner’e göre grup ‘silahlı’ değildi. Bu ihbar mektubu, dosyanın Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html)’a sevkini isteyen şüphelilerce gönderilmiş olabilirdi.

17 Mart: Şanal, soruşturmanın kendi uhdesinde olduğunu yazdı.

23 Mart: Cihaner’in yürüttüğü soruşturma çerçevesinde telefonları dinlenen iki cemaat üyesi, dosyanın Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html)’a gittiği ‘müjdesini’ paylaşıyordu. Fakat Cihaner, direniyordu.

23 Nisan: Şanal, Cihaner’e gönderdiği yazıda, ‘irticai faaliyet’ gerekçesiyle başka soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sordu. Yürütülüyor ise gönderilmesini istedi. Cihaner’in, o tarihte yürüttüğü bir başka dosyası yoktu. Jandarma ve polisten yanıt bekliyordu.

30 Nisan: Şanal, bu kez numarası vererek, diğer dosyayı da istedi.

6 Mayıs: Jandarmadan gelen yanıtta ‘Fethullahçılar, Süleymancılar ve Menzil grubunun yasadışı faaliyet yürüttüğü’ belirtildi. Cihaner, Bu kez Fethullah soruşturması açtı.

26 Mayıs: Şanal; Erzincan Valiliği ve Emniyeti’ne gönderdiği yazıda, Cihaner’in emirlerine uyulmamasını istedi. Cihaner, önce Şanal’ı HSYK’ye şikâyet etti, ardından dosyayı Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html)’a yolladı. Artık dosya, Erzurum (http://www.ensonhaber.com/arama/erzurum-107.html)’daydı. Erzincan’ın ‘Görevsizlik Kararı’nda, 235 şüpheli vardı.

29 Mayıs: Adalet Bakanlığı, Cihaner hakkında soruşturma başlattı. Cihaner’in 3 Kasım 2008’den bu yana dinlendiği ortaya çıktı.

12 Haziran: Taraf, ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’nı duyurdu.

22 Haziran: Şanal’ın İsmailağa İddianamesi çıktı. Fezlekede belirtilen 235 şüpheli sayısı 16 sanığa düşürüldü. O sanıklar da bırakıldı.

21 Temmuz: Yenişafak, ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da yürürlüğe girdiğini yazdı.

27 Ekim: Erzincan’da DSİ’ye ait baraj gölünde mühimmat bulundu. Savcı Şanal soruşturma başlattı.

20 Kasım: Bulunan mühimmat ve kimi gizli tanıkların anlatımları doğrultusunda Erzincan Jandarma İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut ve astsubay Orhan Esirger tutuklandı.

27 Kasım: İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan 27 Kasım’da tutuklandı.

3 Aralık: Cihaner’e, ‘görevi kötüye kullanmak’, ‘resmi belgede sahtecilik ve suça azmettirme’ ile ‘imar kirliliğine neden olmak’tan 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

4 Aralık: Şanal, polis ekibiyle birikte MİT binasına baskın yaptı. Çatışmanın eşiğinden dönüldü.

7 Aralık: Erzincan MİT Bölge Müdürü Şinasi D. ve iki personeli gizli tanık anlatımlarıyla tutuklandı.

11 Aralık: İl Jandarma Komutanı Ali Tapan’ın ifadesi alındı.

31 Ocak 2010: Daha önce Erzincan’da görev yapan Kahramanmaraş’ta görevli Astsubay Şenol Bozkurt ile eski İl Jandarma Komutanı olan, şimdiki Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlugözaltına alındı. Bozkurt tutuklanırken, Gençoğlu bırakıldı.

5 Şubat: Şanal’ın itirazı üzerine Gençoğlu tutuklandı.

11 Şubat: Erzincan Yaylabaşı Beldesi Jandarma Komutanı Astsubay Murat Yıldız tutuklandı.

12 Şubat: ‘Görevi kötüye kullanmak’tan hakkında dava açılan eski İliç Savcısı Bayram Bozkurt’un Cihaner ve diğer askerler aleyhine tanıklık ettiği ortaya çıktı.

15 Şubat: Daha önce Erzincan’da görev yapan emekli Astsubay Nejdet Özmen, Kırklareli’nde tutuklandı.

16 Şubat: Osman Şanal, Erzincan Adliyesi’ni bastı, Cihaner’i gözaltına aldı... (Radikal, dha)

http://www.ensonhaber.com/gundem/256076/erzincanda-aslinda-ne-oldu.html

_SoN_
02-17-2010, 13:57
neler oluyor bu ülkede,takip etmek bile zor .

NOYAN
02-17-2010, 14:03
bence bir çekişme var, Yargıtay el koymalı bu işe.


____________________________________________

"Dosya kapanamaz"

Prof. Dr. Ersan Şen HABERTÜRK'e yorumladı

17.02.2010 13:43

http://www.haberturk.com/2010/02/17/kuturesim/ersankapanamazkuc.jpg

HSYK'nın Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal'ın yetkilerini kaldırmasıyla birlikte yargıda tam anlamıyla bir belirsizlik yaşanmaya başladı. Hukukçulardan birbirinden farklı yorumlar gelirken Prof. Dr. Ersan Şen, konuyla ilgili olarak HABERTÜRK'e "Savcının yetkisi alınana kadar yaptığı tasarruflar geçerlidir, dosya kapanamaz. Soruşturmaya bir başka savcı devam eder." dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN (http://video.haberturk.com/video/index/40887)

NOYAN
02-17-2010, 17:37
Yargıtay'dan flaş açıklama
17 Şubat 2010 Çarşamba 17:33
Yargıtay başkanı Hasan Gerçeker bugünkü gelişmelerle ilgili bir açıklama yapıyor.

Yargıtay başkanı Hasan Gerçeker bugünkü gelişmelerle ilgili bir açıklama yaptı.
Gerçeker 1. Başkanlık kurulunda konuyu değerlendirdik ve HSYK'nın kararların hukuka uygun olduğuna karar verdik. HSYK'nın aldığı kararın da takipçisi olacağız.

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=233731