PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Eski soykırımcı İsveç Ermeni yalanına sarıldı


NOYAN
02-13-2010, 12:50
İSVEÇ’te bulunan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AKP’li Murat Mercan ve beraberindeki heyet, 1 ay içinde İsveç Parlamentosu’na gelecek tasarıdan Türk gazetecilerin sorularıyla haberdar oldu. İsveç, Norveç’le birlikte Asya kökenli Samilere vahşi bir asimilasyon uygulamıştı.


Soykırımcı İsveç Ermeni yalanına sarıldı
Kendi yaptığı soykırımı görmezden gelen İsveç, Türkiye’yi Ermeni yalanlarıyla karalamak için harekete geçti. İsveçli yetkililerle görüşen Türk heyeti önümüzdeki birkaç hafta içinde parlamentoya sevk edilecek soykırım yasa önerisinin varlığından Türk gazetecilerinin soruları üzerine haberdar oldu. Sosyal Demokratların soykırım iddiaları konusunda karar aldıklarını hatırlatan Türk gazeteciler, Murat Mercan’a yasa önerisinin parlamentodan geçip geçmeyeceği konusunda nasıl bir izlenim edindiğini sordu. Mercan, parlamentoya bu konuda bir yasa önerisinin gelme olasılığı bulunmadığını söyledi, ancak İsveç Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türk gazetecileri doğruladı ve “yasa önerisinin en geç bir ay içinde parlamentoda ele alınacağını” söyledi.

Onaylanacağını sanmıyorum
Sosyal Demokrat Parti, üç ay önce yapılan kongresinde Ermenilerin, Süryanilerin ve Keldanilerin, Türkler tarafından soykırıma uğratıldığı yönünde iddialar içeren bir öneriyi kabul etmişti. Türk heyeti öğleden sonraki görüşmelerini tümüyle bu konuya ayırdı ve İsveçli yetkilileri, tasarının geçmesi halinde ilişkilerin zarar göreceği konusunda uyardı. Olayın ardından NTV’ye konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ise şunları kaydetti: “Biz buraya gelmeden önce İsveç’te Sosyal Demokrat Parti’nin böyle bir tasarıyı kendi kongresinde kabul ettiğini biliyorduk. Ancak tasarının daha sunulmadığı yönünde bilgimiz vardı. Benim muadilim olan İsveç Parlamentosu’nun Dışişleri Komisyonu Başkanı da böyle bir durumdan haberdar değildi. Biz bu bilgiyi, basın mensuplarının söylemesiyle aldık. İsveçli arkadaşımız da orada öğrendi. Ben bu tasarının parlamento genel kurulunda onaylanacağını zannetmiyorum.” Soykırımlarla insanlığa karşı suç işleyen ülkeler listesinde İsveç de bulunuyor. İsveç, ülkelerinde bulunan Samiler’e karşı bilinçli bir asimilasyon politikası uyguladı.

Samileri kısırlaştırdılar
Özellikle 1920-1980 yılları arasında bu soykırım artarak devam etti. 1934-1976 yılları arasında yürürlükte kalan İsveç Kısırlaştırma Yasası uyarınca 62.000 Sami kısırlaştırıldı. Resmi kaynaklara göre bunların yüzde 90’ı kadın. Konuyla ilgili Banu Avar da TRT’de bir belgesel yayınlamıştı. Avar, konuya ilişkin, “Sami soykırımı 1980’e kadar sürmüş. 13 yaşındaki kızların yumurtalıkları bağlanmış, biyolojik soykırım yapılmış. Kendi aydınları da bunu kabul ediyor” diyor.

http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=31552