PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : NÜKLEER SENARYO YENİDEN DEVREDE


ArieS1917
01-27-2010, 17:57
İran'ın nükleer faaliyetleri ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisi Alman istihbarat örgütü BND’ye dayandırdığı haberine göre ABD, Alman ve İsrail istihbarat servisi, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili yeni bir rapor hazırladı. Rapordan sızan bilgilere göre, hem barışçı amaçlı hem de silahlanmaya dönük nükleer çalışmalarında belli bir düzeye ulaştı. Buna göre ilk nükleer bombanın ilkel olarak nitelenebilecek düzeyde ve boyutlarının bin kamyona yakın olacağı belirtiliyor.
Raporda, İran’ın ilk gelişmiş bomba üretme kapasitesine ise 2012 ila 2014 yılları arasında ulaşacağı tahmin ediliyor. Bir Alman istihbarat yetkilisine göre, ilk etapta kamyon büyüklüğünde olması beklenen nükleer bomba bu tarihlerde bir balistik füze başlığına yerleştirilebilecek boyutlara indirilebilecek.
BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki yetkililerin, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin haberleri artık sadece bir İsrail propagandası ve savaş çığırtkanlığı olarak görmediklerini savunan Der Spiegel, son istihbarat verileri ışığında Beyaz Saray’ın İran’a karşı güvenlik alarmını “sarı”dan “kırmızı”ya yükseltebileceğini duyurdu.

SAVUNMA BAKANLIĞI DA DEVREDE

Der Spiegel, istihbarat raporlarına göre İran’ın nükleer çalışmalarından sorumlu tek kuruluşun Ulusal Enerji Konseyi olmayabileceğini de yazdı. Buna göre, İran hükümeti yasal nükleer enerji çalışmalarını bu kuruluş çatısında sürdürürken, nükleer silah çalışmalarını ise büyük bir ihtimalle Savunma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren başka bir kuruluşla yürütüyor. Rapora göre bu “ileri teknoloji” kuruluşunun başında, Muhsin Fahrizade isimli bir subay bulunuyor.

http://www.birgun.net/world_index.php?news_code=1264592377&year=2010&month=01&day=27