PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : türkiye ile suriye arasında 51 anlaşma imzalandı


çakır
12-24-2009, 08:25
Türkiye ile Suriye arasında çeşitli alanlarda 51 adet işbirliği anlaşması ve mutabakat zaptı imzalandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Otri'nin de katıldığı imza töreninde iki ülkenin bakanları anlaşmalara imza attılar. İmza töreninde 13 tane anlaşma imzalanırken diğerleri daha önce imzalandı.
İki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında diplomatik personelin eğitimi ve yetiştirilmesi alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim imzaladı. Türkiye ile Suriye arasında ekonomik, bilimsel ve teknik işbirliğini içeren mutabakat zaptı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Suriyeli mevkidaşı tarafından imzalandı. İki ülkenin sağlık bakanlıkları arasında sağlık stratejik planlarının geliştirilmesi ve sağlık sistemlerinin güçlendirilmesine ilişkin çalışma protokolü Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Suriyeli meslektaşı tarafından imzalandı.
Türkiye ile Suriye İçişleri Bakanlıkları arasında güvenlik alanındaki işbirliği anlaşmasını İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Suriyeli meslektaşı tarafından imzalandı. Elektrik alanında işbirliği ortak bildirisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Suriyeli mevkidaşı tarafından imzalandı. İki ülkenin ulaştırma bakanlıkları arasında sivil havacılık alanında mutabakat zaptı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Suriye Ulaştırma Bakanı Yarob Bedr tarafından imzalandı.
Karşılıklı kültür merkezleri kurulması konusundaki mutabakat zaptı Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Suriye Kültür Bakanı Riyad Na'san Agha tarafından imzalandı. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı arasındaki işbirliği anlaşması Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Suriye Petrol Madeni Kaynaklar Bakanı Sufyan Allav tarafından imzalandı. İki ülke arasında yüksek öğrenim alanında işbirliği anlaşması Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile Suriye Yüksek Öğrenim Bakanı Gıyas Barakat tarafından imzalandı.
İki ülke arasındaki ortaklık anlaşmasının kapsamına hizmetler sektörünün de dahil edilmesine ilişkin mutabakat zaptı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Suriye Ekonomi Bakanı Amir Hüsnü Lütfi tarafından imzalandı. İki ülke arasında Suriye'nin sulama amacıyla Dicle Nehri'nden su çekilmesine ilişkin mutabakat zaptı ve Asi Nehri üzerinde 'Dostluk Barajı' adı altında baraj inşa edilmesine ilişkin mutabakat zabıtları Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Suriye Sulama Bakanı Nadir el Bunni tarafından imzalandı.
İki ülkenin meteoroloji kurumları arasındaki mutabakat zaptı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Habib tarafından imzalandı. Sınır kapılarının ortak kullanımına dair mutabakat zaptı Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile Suriye Maliye Bakanı Muhammed el Hüseyin tarafından imzalandı.