PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ak partili başkanı överek bitiren chpli


çakır
12-16-2009, 10:51
Bir bilimadamı için teorisini kaleme aldığı konuların pratik hayatta sonuç verdiğini görmek hiç kuşkusuz hoş birşey.
Bugün sizlere, İstanbul ilçelerinden Silivri’nin CHP’li Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın AK Parti’nin başarılı belediye başkanını 29 Mart seçimlerinde nasıl yendiğini anlatacağım (http://www.radikal.com.tr/secim2009/secimildetay.aspx?belediyeid=481).
Önce, ‘Seçim Kazandıran Siyasal İletişim (http://www.ilknokta.com/urun/90207/Secim-Kazandiran-Siyasal-Iletisim.html)’ kitabımızın arka kapak yazısında yer alan bir örnek aktaralım.
Hadise, Demokrat Parti’nin (DP) 10 yıl boyunca fırtına gibi estiği 1950’li yıllarda geçer. Bir kasabada Demokrat Partili mevcut belediye başkanı çok başarılı çalışmalar yapar. İki dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra üçüncü dönem seçimlerinde karşısına çıkan adaylar, onun oldukça başarılı hizmetlerinden dolayı eleştirilecek hiçbir kusurunu bulamazlar.
Demokrat Parti’nin başarılı başkanının karşısına çıkan CHP’li aday farklı bir taktik izler. Seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmalarda sürekli başkanın hizmetlerini över. Bu konuşmalardan birinde: “Belediye başkanının şehrimize yaptığı hizmetleri inkâr edemeyiz. Bir şey yapmadı dersek, gözümüze, dizimize vurur. Evet, çok hizmet etti, ama her şeyi kendisi mi yapacak? Bıraksın biraz da biz hizmet edelim” der. Bu sözler seçmende olumlu etki yapar ve seçimi süpriz birşekilde kazanır.
Seçimde izlediği stratejiyi öğrencilerle paylaşması için kendisini dün Siyaset Sosyolojisi dersimde konuk ettiğim Silivri’nin CHP’li Belediye Başkanı Özcan Işıklar önemli şeyler anlattı.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası’nın 10 Temmuz 2004’te TBMM'de kabul edilmesinden sonra İstanbul Büyükşehir sınırlarına dahil edilen Silivri’nin, AK Partili belediye yönetimi sırasında 2005-2009 arasında 750 Trilyonluk kaynak kullandığını belirtti. Yapılan altyapı yatırımlarının Silivri’nin çehresini değiştirdiğini, kentsel tasarım anlamında ilçenin gözle seçilebilir bir değişim geçirdiğini anlattı. AK Parti’nin seçimi kaybeden Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın başarılı hizmetlere imza attığını söyledi.
Seçime 2 ay kala yaptırdığı ankette Silivrililerin mevcut başkandan her yönüyle memnun olduğunu tespit ettiklerini söyleyen CHP’li Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bu şartlar altında seçim stratejisini farklı bir konsept üzerine kurmam gerekiyordu, ben de onu yaptım dedi. Öncelikle kendi seçim stratejisini rakip adaylara göre belirlememek ve bozmamak için seçime kadar 2 ay boyunca yerel basına hiç bakmadığını söyledi. Sadece kendi stratejisine odaklandığını ifade etti.
Her gittiği yerde 6-7 başlık altında topladığı Silivri’ye ait temel sorunlardan söz ettiğini, rakip adayları birkez bile olsun eleştirmediğini anlattı. Hatta ''Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle'' suçlanan (http://www.haber7.com/haber/20080811/CHPden-Saban-Disliye-suclama.php) ve bu iddialar nedeniyle partideki görevinden ayrılmak zorunda kalan dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı’na ait söylentileri kampanya boyunca diline dolamadığını ifade etti.
Cebinde birikmiş 300-500 milyon parası olmayan vatandaşların ülkedeki genel yolsuzluklularla ilgili ifade edilen milyarlarca doları algılamakta zorluk çektiklerini söyleyen Başkan Işıklar, bu söylemi de değiştirdiklerini ifade etti. Örneğin Silivri’de arsa rantı oluşturma karşılığında haksız elde edildiği iddia edilen miktarı Silivri’nin nüfusuna böldük ve “size ait olması gereken kişi başı 1400 lira cebinizden uçtu gitti” dedik. Bu algılanabilir rakam milyarlarca doları telaffuz etmekten daha fazla vatandaşı etkilediğini dedi.
Sadece Silivri’nin değil, belli nüfusun altındaki belde belediyelerinin 29 Mart seçimleri ile ortadan kaldırılması ile ilave 7 belediyenin de sorumluluğunu üstlendiğini belirten Başkan Özcan Işıklar, bir koltuğu talip olduk, Allah 8 tane birden verdi dedi.
AK Partili belediyenin Silivri’nin alt yapı sorunlarını çözmeye çalışırken üstünde yaşayan insan faktörünü ihmal ettiğini, kendisinin ise, unutulmaya yüz tutmuş, umudunu yitirmiş, fark edilme çabası içinde olan kesimlerle temas kurarak onlara seslendiğini, insan öncelikli bir belediyecilik sözü verdiğini söyledi.
30 bine yakın gıda kolisi dağıttıklarını ama bunu kamera ve fotoğraf makinalarının tespit etmediği ortamlarda yaptıklarını ifade eden Başkan Işıklar, bir elin verdiğini diğer elin görmediği bir anlayışla ihtiyaç sahiplerinin sorunlarını çözmeye çalıştıklarını anlattı.
Aldığı yüksek oy oranında toplumun farklı kesimleri ile kurduğu sıcak iletişimin etkili olduğunu söyleyince, Süleyman Derdiyok ismindeki bir öğrencim, “Seçim başarısının ardından CHP yönetiminden birileri sizi arayarak –gel bize ve arkadaşlarımıza da anlat bakalım, ne tür bir seçim stratejisi izleyerek bu kadar yüksek oy oranına ulaştın ve başarısı dört bir yandan duyulan bir belediye başkanını yenmeyi başardın- diye soran oldu mu? şeklinde bir soru yöneltti. Olmadığı anlaşıldı.
Bu yazımızda meseleyi burada konu etmemizin tüm siyasetçilere ders olması gereken bir nedeni var. Ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği keşmekeşte insan varlığını keşfeden ve –sizi unutmadık ve anlıyoruz- diyen siyasetçiler başarıyı yakalıyorlar.
İnsanların istediği öyle koca koca yatırımlar değil (Bunlar da elbette olmalı).
İnsanlar aradaki fark açılmasın, birileri uçarken diğerleri sürünmesin, kendileri de fark edilsin ve unutulmasın istiyorlar.
Çok şey mi istiyorlar acaba?

Prof. Dr. Osman ÖZSOY

_SoN_
12-16-2009, 11:33
teşekkürler çakır .