PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÖTV'de süre uzatılacak mı?


denizci
11-13-2009, 20:50
ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ÖTV'de sürenin 3 aylık olduğunu belirterek, "Kesinlikle uzatma yoktur. Bu konuda bir beklenti olmasın. Bu üç aylık süre içerisinde 15 Haziran'a kadar isteyen bu ÖTV'den istediği kadar gerek beyaz eşyada, elektronik eşyada ve otomotiv sektöründe sonuna kadar faydalanacak. Şu ana kadar otomotiv sektöründe eldeki stoklar nerdeyse tükenmiş durumdadır" dedi.

Bakan Çağlayan, AK Parti Keçiören seçim bürosunun açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kredi kartları ve 5. paket konusunda bir düzenlemenin olup olmadığının sorulması üzerine Çağlayan, "Kredi kartları için şu an bir çalışma yok. Geçenlerde 4. paketi Sayın Başbakanımız açıklarken ihtiyaç duyuldukça yeni tedbirlerin alınacağını kendileri de ifade ettiler. Üzerinde şu anda çalışılan en önemli konu reel sektör ile mali sektör arasında bozulmuş olan finansman ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi ve kredilerin yeniden yapılandırılmasıdır" dedi.

KOSGEB'in ortak olduğu Kredi Garanti Fonu'nun KOBİ'lerin teminat vermesi noktasında çalışmaların yapıldığını belirten Çağlayan, 5. pakette yapmayı hedefledikleri çalışmaların finans ilişkilerinin yeniden kurulması, borçların yeniden yapılandırılması ve yeniden bir cansuyu desteği verilmesinin olduğunu söyledi.

"BAKKAL VE MANAV DA KOSGEB'DEN KREDİ ALABİLECEK"
Bakan Çağlayan, KOSGEB'den sadece imalatçıların kredi aldığını hatırlatarak, "Yeni düzenleme ile 1 Nisan'da kanun çıkınca KOSGEB'den bakkal, manav, taksici, minibüsçü ticaret erbabı, hizmet erbabı olan sanayi ve imalatçıların tamamı bu kredilerden faydalanacak. Bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
ÖTV'lerin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise Çağlayan, "Otomobil ve beyaz eşya ile ilgili ÖTV üç aylığına çıkmıştır. Kesinlikle uzatma yoktur. Bu konuda bir beklenti olmasın. Bu üç aylık süre içerisinde 15 Haziran'a kadar isteyen bu ÖTV'den istediği kadar gerek beyaz eşyada, elektronik eşyada ve otomotiv sektöründe sonuna kadar faydalanacak. Şu ana kadar otomotiv sektöründe eldeki stoklar nerdeyse tükenmiş durumda. Ağır vasıta ve ticari araçlarda da ciddi manada çalışmalar devam ediyor" dedi.

TOFAŞ ve FİAT fabrikalarının işten çıkardığı işçileri yeniden işe alacağını belirten Çağlayan, stoklarında bulunan hammaddeleri otomotiv sektörüne yatırmaya başladıklarını dile getirdi. Bakan Çağlayan, 15 Haziran'a kadar otomotiv sektörünün çok büyük bir ivme göstereceğini kaydederek, "Bu ÖTV uygulaması gösterdi ki bizim vatandaşımızda para var. Yastık altındaki para psikolojik olarak ekonomik bir tedbir aldığınız zaman hemen ekonominin içine girip, taze kan gibi ekonominin içine girip karışabiliyor. Şu anda araba alıcılarının büyük bir çoğunluğu, yüzde 90'ı kendi öz kaynağı ile araba alıyor. Bankalara kredi için başvuranların sayısı oldukça az. İnsanlar herhangi bir sebeple kenara koymuş oldukları harcamadıkları paralarını düzenli bir alan gördükleri zaman harcıyorlar. Bu ülkede ne kadar çok kriz tellallığı yapılırsa, ne kadar çok insanların gündemine getirirlerse vatandaşımız bu noktada parasını harcamaktan imtina ediyor. Kendisini kasıyor, endişe duyuyor. Sabit gelirliler bile paralarını harcamaktan çekiniyor. Ama bu ÖTV indirimi ile gördük ki insanlar paralarını korkmadan rahat bir şekilde harcamaya başladılar. 15 Haziran geldiğinde kalkacak" şeklinde konuştu.

"BANKA KREDİLERİNDE DOSYA MASRAFI VE KOMİSYON ALINMAYACAK"
Bakan Çağlayan, tüketicilerin faizlerini düşürmek için kredi kullanımı destekleme fonunu indirdiklerini hatırlatarak, Merkez Bankası'nın da kredi kartlarında bir puanlık indirim yaptığını söyledi. Vatandaşlara banka kredileri konusunda da bir uyarıda bulunan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bundan sonra bankalara gittiğiniz zaman bankalar size reklam verdikleri rakamla uyguladıkları rakamları farklı uygulayamayacaklar. Artık bankalarımız kredi kullanacak bütün vatandaşlarımıza hangi miktarda faiz kullandırmayı taahhüt etmişlerse o miktar üzerinden kredi kullandırabilecekler. 0.89, 1.29 deyip, bunları daha yüksek maliyetlerle komisyon, dosya masrafı adı altında yeniden masraf talep edemeyecek. Bankalar tüketiciden hangi anlamda ne kadar kredi faizi istiyorsa bunun tamamını net bir şekilde duyuracaklar. İnsanlarda bu şekilde kredi kullanabilecekler. Merkez Bankası faizleri arka arkaya düşürüyor. Burada bankalarımıza da görev düşüyor. Bankalarımız topladıkları mevduata bu faiz düşüklüğünü yansıtıyorlar. Bankalarımıza diyorum ki kredi kullanımında da faiz düşüşünü yansıtın. Hiç olmazsa tüketimimiz üretimimiz artsın."