PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Trt 6 yayininin durdurulması için dava


kelebek35
11-02-2009, 11:31
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta şubesi'nin, Kürtçe dilde yayın yapan TRT (6) Şeş yayınının durdurulması için açtığı dava, derneğin bu konuda dava açma ehliyeti bulunmadığı için Danıştay tarafından reddedildi

ADD Isparta Şubesi, ulusal birliği bozacağını öne sürdüğü TRT 6'nın yayınına izin veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Anayasayı ihlal ettiğini ileri sürerek yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a başvurmuştu. Davayı kabul eden Danıştay 13. Dairesi, dernek şubesinin tek başına dava açma ehliyetine sahip olmadığı için davanın ehliyeti yönünden reddine karar verdi.
Danıştay kararında şöyle denildi: "ADD Tüzüğü'nün ikinci maddesinde derneğin genel merkezinin Ankara'da olduğu, 10. maddesinde derneğin organlarının genel merkez genel kurulu, genel yönetim kurulu, genel yürütme kurulu, genel denetleme kurulu ve yüksek disiplin kurulu olduğu 22. maddesinde genel merkezin genel kurul kararıyla şubeler açabileceği, 18. maddesinde de genel yönetim kurulunun derneğin tüzel kişiliğini temsil edeceği, derneğin tüm işlemlerini yürüteceği, şube açılmasını önereceği, kuracağı, şubelerin kapatılmasına ve kaldırılmasına karar vereceği hükme bağlanmıştır. Bu durumda Dernekler Kanunu'nda dernek şubelerine özel olarak derneğin görevlerini yerine getirme konusunda hak ve yetki tanınmaması merkez yönetim kurullarınca verilecek olan işleri yapabilmeleri, ayrıca dernek tüzüğüne göre derneği temsile yetkili organın genel yönetim kurulu olması nedeniyle, davacı ADD Isparta Şubesi'nin tek başına dava açma ehliyeti bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmiştir."

YAŞANANLAR İSABETLİ BİR DAVA AÇTIĞIMIZI KANITLIYOR
Danıştay'ın kararı sonrası bu durumda dava açma yetkisinin ADD Genel Merkezi'nde olduğunu belirten derneğin şube başkanı Mahmut Özyürek, genel merkezi bu konuda dava açmaya çağırdığını söyledi. Genel merkezin dava açması durumunda davanın kazanılmaması için hiçbir neden olmadığını belirten Özyürek, şöyle konuştu: "Yaşadığımız son gelişmeler şubemizin TRT 6 yayınlarının durdurulması için ne kadar isabetli bir dava açtığımızı kanıtlar nitelikte. Bu kanalın yayınlarının durdurulması için dava açan tek dernek şubesi Isparta. Genel merkezimiz bu konuda duyarlılığı gösterecektir."

ANAYASA'YA AYKIRI İDDİASIYLA DAVA AÇMIŞTI
Özyürek, TRT Şeş'in yayınlarının durdurulması için açtığı dava dilekçesinde, Anayasa'nın 'değiştirilmesi teklif edilemez' maddeleri arasında sayılan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir' maddesine dikkat çekmiş, TRT 6 yayınının bu maddeyle bağdaşmadığını öne sürmüştü.
Özyürek, TRT 6'nın Anayasa'nın eşitlik ilkesi ve RTÜK Kanunu'nun 'etnik ayrımcılığa sevk eden, halkı sınıf, ırk, dil ve bölge farkı gözetecek yayınlara imkan verilmemesi' hükmüyle bağdaşmadığını belirterek dava dilekçesi vermişti.
Özyürek, dava dilekçesinde özetle şu ifadelere yer vermişti: "Anayasa ve yasaların amir hükümleri görmezden gelinerek yayına başlatılan TRT 6'nın üniter devlet yapısının parçalanmasında, ulusal birliğin ayrıştırılmasında, toplumun dönüştürülmesinde azımsanamaz işlev üstlendiği de ortadadır. TRT 6'nın yayına başlamasından cesaret alan Ermeniler, Rumlar, Çerkezler TRT'de kendilerine de yayın hakkı istemektedir. Bu durumda ulusal birliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün parçalanmasının yolu TRT 6 ile açılmış oluyor. Türkiye'de etnik kökeni değişik olan insanların kendi dillerini kullanmaları serbesttir. Ancak devletin bunları üstlenmesi Anayasaya aykırılık taşımaktadır."


Yenişafak internet