PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Antalya'da nem bunaltıyor


kelebek35
07-07-2009, 11:36
Hava sıcaklığının ortalama 31 derece olduğu Antalya'da nem oranı zaman zaman yüzde 80'lere ulaşıyor. Astım, yüksek tansiyon hastalarının dikkatli olması gerekiyor.



AA muhabirinin Antalya Meteoroloji Bölgesel Tahmin Merkezi'nden aldığı bilgiye göre, Antalya'da maksimum sıcaklık 31 dereceyi gösterirken, gün boyu belirlenen nem oranı yüzde 50 ile 80 arasında değişiyor.

Yetkililer, hava sıcaklığının iki gün 31-32 derecelerde seyredeceğini, daha sonra artacağını belirtirken, nem oranı konusunda tahmin yürütemeyeceklerini bildirdi.
Yüksek nem oranının sıcaklığın etkisini artırdığına işaret eden uzmanlar, çocuklar ve yaşlıları nemin yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yaştan insanın nemden etkilenebileceğini ancak yaşlılar ve çocukların etkilenmelerinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Özellikle akciğer, astım, yüksek tansiyon, kronik bronşit ve kalp rahatsızlığı olanların nemin yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını isteyen Dedeoğlu, mümkünse nem oranını düşürdüğü için klimalı ve vantilatörlü odalarda bulunmalarını önerdi.
Yüksek nem oranının sıcaklığı etkisini artırdığına işaret eden Dedeoğlu, nemin, ısı çarpması olaylarının daha sık görülmesine neden olduğunu vurguladı.
Sıcaklık ve nem yüksekliğinin gıdalarda mikroorganizma üremesini hızlandırdığına da dikkati çeken uzmanlar, gıdaların ıslak bırakılmadan, kuru bir şekilde buzdolabında saklanması uyarısında bulundu.




(aa)