PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Merkez indirimlere devam sinyali verdi, bono faizi yüzde 12,5'e indi


ALONE53
06-18-2009, 12:07
Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde faiz indirimi açıklaması ve indirimlere devam edeceğinin sinyalini vermesinin ardından bonoda gösterge faiz yüzde 12,50'li seviyelere geriledi. Banka gecelik borçlanma faizini yüzde 8,75'e, borç verme faizini yüzde 11,25'e indirdi.



Banka kararında bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği, iktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaşlamanın veya indirimlere ara vermenin gündeme alınabileceği açıklandı.

ING Bank Ekonomisti Sengül Dağdeviren, veri sonrası yayımladığı raporda, "Merkez Bankası (MB) politika faizini beklentilerin üzerinde 50 baz puan indirdi. Aynı zamanda gerektikçe üç aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılabileceği açıklanırken, bu para politikasının piyasa faizlerine etkisini artırabilir. Daha da önemlisi tüm risklere karşın, büyüme görünümünde belirgin bir değişiklik olmadıkça MB faiz indirimlerine devam edeceğini belirtiyor." dedi. Tahvil/bono piyasasında önceki günkü yüzde 12,85 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 12,53'ten kapandı. İşlem bazında yüzde 11,54 ile tarihî rekorunu mayıs ayı başında kıran gösterge faizde haziran ayında son 2 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 13,19 görülmüştü.

Bu arada Merkez Bankası, piyasadaki likidite sıkışıklığının en azından önümüzdeki 3-4 aylık süreçte zaman zaman artarak devam edeceği öngörüsünde bulunarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini kullanmaya karar verdi. Banka, 19 Haziran'dan itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacak. Uzun vadeli repo ihaleleri, önümüzdeki bir aylık süreçte her cuma günü 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek. Daha sonraki dönemde ise likidite açığının düzeyine ilişkin öngörülere bağlı olarak cuma günleri 1 ay, 2 ay ya da 3 ay vadelerde yapılabilecek. EKONOMİ SERVİSİ ZAMAN