PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'den yardım bekliyoruz


SoN_KraL
05-30-2009, 01:24
Türkiye'den yardım bekliyoruz

Bangladeş Cemaati İslami Partisi'nden Dr. Seyid Abdullah Tahir, Bangladeş hükümetinin kendilerine yönelik baskılarda bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin Bangladeş'te demokrasinin gelişmesi için katkıda bulunmasını istedi.

Kısa adı ESAM olan Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin organize ettiği “18. Uluslararası Müslüman Topluluklar Birliği Kongresi”ne dünyanın birçok ülkesinden temsilci katıldı. İstanbul'da gerçekleştirilen ve 54. Hükümet'in Başbakanı Necmettin Erbakan'ın da bir konuşma yaptığı kongreye katılan Bangladeş Cemaati İslami Partisi'nden Dr. Seyid Abdullah Tahir, Bangladeş'teki İslami hareket konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

29 Aralık 2008'de yapılan genel seçimlerle iş başına gelen Şeyh Hasina Hükümeti'nin başta Cemaati İslami olmak üzere İslami parti ve vakıflara yönelik baskılarını artırdığını söyleyen Tahir, hükümetin Cemaati İslami'nin halkın gözündeki iyi imajını karalamaya çalıştığını söyledi. Cemaati İslami'nin ‘suçlu bir örgüt' gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydeden Tahir, “Ancak hükümetin bize yönelik baskılarından korkmuyoruz. Anayasa ve yasaların bizlere verdiği haklarımızı sonuna kadar kullanma konusunda kararlıyız” dedi.

HİNT ASKERİ VARLIĞI, DEMOKRASİYİ TEHDİT EDİYOR

Bangladeş'teki İslami partilerin büyük bir halk desteğine sahip olduğunu kaydeden Tahir, seçimlerin ülkede demokrasi olduğunu göstermesine rağmen, Bangladeş'te bulunan Hint askeri varlığının demokratik katılımı engellediğini söyledi.

Cemaati İslami'nin İslam dünyası içinde bulunan Türkiye'yi çok önemsediğini kaydeden Tahir, Bangladeş'te demokrasinin gerçek anlamda hakim olması için güçlü bir nüfuza sahip Türkiye'nin desteğini beklediklerini kaydetti.

DEMOKRATİK YOLLARLA HAKLARIMIZI ARIYORUZ

Güney Asya'daki Müslümanların seslerinin kısılmaya çalışıldığına dikkati çeken Tahir, Taliban ve El Kaide ile mücadele adı altındaki propagandanın, Müslümanları sindirmek olduğunu kaydetti. Cemaati İslami'nin demokratik yollardan mücadele ettiğini ve teröre karşı olduğunu belirten Tahir, Bangladeş hükümetinin kendilerine yönelik baskılarına rağmen, demokratik yollarla mücadelelerini devam ettireceklerini bildirdi.

BANGLADEŞ'TE SON DURUM...

Üç tarafı Hindistan'la çevrili olan ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş, 1971'de Pakistan'dan ayrıldı. Bengalli nüfusun yoğun olduğu Bangladeş'in yüzde 90'ı Müslümanlardan oluşuyor.

Pakistan'dan ayrılma fikrine sıcak bakmayan tek siyasi hareket olan Bangladeş Cemaati İslami Hareketi, Mevdudi'nin kurduğu Cemaati İslami'nin bir kolu olarak ortaya çıktı. 160 milyonun üzerindeki nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Bangladeş'teki siyasi yapı, başını mevcut Başbakan Şeyh Hasine'nin Avami Birliği ile eski Başbakan Halide Ziya'nın merkez sağdaki Bangladeş Ulusal Partisi'nin çektiği ikili bir yapı olarak ortaya çıkmıştır. Bangladeş Cemaati İslami Partisi 29 Aralık 2008'deki son seçimlerde Halide Ziya'yla seçim ittifakı yapmalarına rağmen, parlamentoda çoğunluk sağlayamadı.

Şeyh Hasine ve Halide Ziya arasındaki kişisel husumet, ülkede sağlıklı bir demokratik sürecin gelişmesinin önünde engel olarak görülürken; son seçimlerde iş başına gelen Şeyh Hasine yönetiminin Cemaati İslami liderlerine yönelik baskı ve tutuklatmalar gerçekleştirmesi, insan hakları kuruluşlarından büyük tepki gördü. Yolsuzluk ve yoksulluğun en önemli problemler olarak göze çarptığı Bangladeş'te Cemaati İslami'nin yanı sıra birçok küçük İslami parti de bulunuyor.