PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şirketlerin krizde bilgi işlem için dışarıya yönelmesi bize yaradı


ALONE53
05-27-2009, 14:37
Şirketlerin krizde bilgi işlem için dışarıya yönelmesi bize yaradı


Temizlik, yemek ve ulaşımdan sonra şirketler bilgi işlem hizmetlerini de profesyonel firmalardan almaya başladı. Özellikle kriz ortamında maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak isteyen pek çok büyük şirket, veri depolama ve bilgi teknolojisi ihtiyacını kurum dışından karşılıyor.



Bu konuda faaliyet gösteren Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, ekonomik krize rağmen yılın ilk çeyreğinde yüzde 25'lik büyüme elde ettiklerini söyledi. Nalbantoğlu'nun verdiği bilgiye göre şirket geçen yıl 400, bu yılın ocak-mart döneminde ise 70 yeni personel aldı. Yıl sonuna kadar her ay 30'ar kişi daha alınacak. Grup bünyesinde halen 1.600 kişi çalışıyor.

Mehmet Nalbantoğlu, Koç Bilgi Grubu'nun 2008 faaliyetleri ve yeni dönem hedefleri hakkında bilgi verdi. Grup, bünyesinde bulunan 6 şirket ile teknoloji çözümleri ve dış kaynak hizmetleri, alternatif telekom operatörlüğü, savunma sanayiine ve sivil ihtiyaçlara yönelik bilişim-yazılım-simülasyon hizmetleri ile bilişim cihazları pazarlaması konusunda hizmet veriyor. Genel Müdür, geçen yılı 210 milyon TL ciro ve yüzde 10 büyüme ile kapattıklarını açıkladı. Bu senenin ilk çeyreğinde yakalanan büyüme ise yüzde 25. Bu başarının temelinde dış kaynak hizmetlerindeki olağanüstü büyüme yatıyor. Sadece bu alanda gerçekleştirilen ciro artışı yüzde 65. Şirketlerin artık bilgi teknolojisi hizmetlerini bünye içinde yürütmektense profesyonel destek almayı tercih ettiğini ifade eden Nalbantoğlu, "Müşterilerimizin tüm bilgi teknolojisi, veri depolama ve bunlara ulaşım gibi ihtiyaç duydukları hizmeti çok daha verimli şekilde sunuyoruz." dedi.

Gruba bağlı Koç Sistem, İstanbul ve Ankara'da iki ayrı veri merkezi kurdu. Buralarda toplam 115 şirketin bilgi teknolojileri ihtiyacı karşılanıyor. 1.300'ü aşkın bilgisayar sunucusu, 24 saat boyunca müşterilere veri depolama hizmeti sunuyor. Mehmet Nalbantoğlu, Zürih Sigorta ile şirketin Türkiye ve çevre ülkelerdeki operasyonlarına yönelik dış kaynak hizmeti sunumu konusunda bir anlaşma yaptıklarını belirtirken, "Hindistanlı ve İsviçreli 3 dünya devini geride bırakarak Zürih Sigorta'nın işini aldık. Aynı şekilde Fortis Sigorta ile de bir anlaşma yaptık." diye konuştu. Bu alanda Türkiye'nin çok büyük potansiyel taşıdığını vurgulayan Nalbantoğlu, "Dünyada dış kaynak hizmetleri sektörünün büyüklüğü 400 milyar dolara ulaştı. Sadece Almanya'da yılda 40 milyar dolarlık iş var. Bunun yüzde 10'unu bile alsak yeter. Nasıl ki Hindistan çağrı hizmetlerinde merkez oldu, biz de dış kaynak hizmetlerinde Avrupa'nın merkezi olabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, TÜBİTAK'ın geliştirdiği 'milli kriptolu haberleşme sistemini' askerî muhaberat ağına uyarlayacak. Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri milli şifreleme sistemiyle haberleşecek. Halen yurtdışından alınan kripto sistemlerinin kullanıldığını kaydeden Genel Müdür Mehmet Nalbantoğlu, "Bunların güvenliği yok. İstenildiğinde çevrilebilir. Artık askerî haberleşme, milli şifreleme sistemiyle güvenli hale gelecek." diye konuştu. Şirket, şu anda geliştirilme safhasındaki milli tanklara da uzaktan istenilen koordinatlara otomatik ateşleme özelliği kazandıracak bir proje üzerinde de çalışıyor.

Dostu düşmanı ayırt eden mayın geliştirdik

Koç Bilgi Grubu'nun büyük önem verdiği ikinci alan ise savunma sanayii. Şirket, akıllı deniz mayınları konusunda bir proje yürütüyor. Halen denizlere bırakılan mayınların kendi donanmamıza bağlı gemilere de zarar verebildiğini aktaran Mehmet Nalbantoğlu, "Geliştirdiğimiz mayınlar sadece düşman gemisine çarptığında patlayacak. Kendimize ait gemilere zarar vermeyecek." dedi. Öte yandan şirket, düşman gemilerinden fırlatılan torpidoların kafasını karıştırarak hedefine ulaşmamasını sağlayacak bir çalışma da yürütüyor. ZAMAN

NECİP ÇAKIR İSTANBUL
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=852165&title=sirketlerin-krizde-bilgi-islem-icin-disariya-yonelmesi-bize-yaradi