PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cep telefonu ABS'yi etkiler mi?


ALONE53
05-07-2009, 10:31
Cep telefonu ABS'yi etkiler mi?
Onno Usta

31.03.2009, Salı

1999 model Ford Escort CLX araç sahibiyim. Aracımda ABS bulunuyor. Aracımla otoyolda yokuş aşağı inerken ABS lambası yandı ve sanki el freni çekmiş gibi aracın arkası savrulmaya başladı. Kontra hareketleri yapmama rağmen aracımı duvara vurdum. Baha sonra aracı tamirciye götürdüm ve burada cep telefonu sinyali nedeniyle ABS'nin devre dışı kalmış olabileceği veya sensörlerin fren boşaldı zannedip frenleri kilitlemiş olabileceği söylendi. Sizce bu varsayımlar doğru mu? Sorunun nedeni ne olabilir?



ABS ışığının yanması o anda ABS sisteminin devre dışı olduğunun bir göstergesi olduğuna göre, demek ki bu sistemde bir sorun var ve sorunun nedeni de bulunup giderilmek zorunda. Frenin ısınması veya benzer sorunlardan ABS devre dışı kalmaz.
Elektronik veya mekanik bazlı bir sorun vardır ve test aleti ile arıza kodu alınarak daha da kolay sonuca gitmek mümkün. Ayrıca tekerleklerdeki sensör-lerden birinin de arızalı olması bazen işaret yollayamaması nedeni ile sorun yaratabilir.
ABS donanımlı araçlarda el freni ile durma veya el freniyle dönüş yapmak sistemi devre dışı bırakan hatta arızalanmasına da neden olan hareketlerdir. Telefon sinyalinin ABS'yi devre dışı bıraktığını sanmıyorum.
http://www.hurriyetoto.com/oto/otoyasam/haberdetay.php?cid=8157