PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Azerbeycan'la iki devlet tek borsa


kelebek35
05-07-2009, 10:09
Türkiye’nin Ermenistan ile olan sınır kapısını yeniden açacağına ilişkin sinyallerle gerilen Türk-Azeri İlişkilerini borsacılar düzeltecek.



Geçen hafta Azerbaycan’a çıkarma yapan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Vadeli İşlemler Borsası (VOB), Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ( MKK) yetkilileri Azeri meslektaşlarıyla bir araya geldi.

Kafkasya’nın yükselen piyasalarından birisi olarak kabul edilen Bakû Borsası’nın işlem hacminin artırılması ve ihtiyaç duyulan teknik desteğin sağlanması için yapılan görüşmelerde “ortak kotasyon” konusu da gündeme geldi. Proje hayata geçirilirse Azeri şirketleri İMKB’de işlem görebilecek. Azeri yetkililer bu konuya son derece sıcak yaklaşınca uzun yıllardır hayal edilen “Dost ve kardeş ülkelerle ortak kotasyon oluşturma projesi” için düğmeye resmen basılmış oldu. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Vedat Akgiray ve Avrasya Borsalar Federasyonu Başkanı olarak görev yapan Hüseyin Erkan’ın büyük destek verdiği projenin İMKB’nin finansal derinliğinin artırılmasına büyük katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

NİYET BİRLİĞİ TAMAM

Sabah’ın gelişmelerle ilgili görüşlerine başvurduğu SPK kaynakları Türk- Azeri ortak kotasyonun yakın dönemde hayata geçirilebileceğini belirterek, “İki tarafın da niyet birliği var. Dolayısıyla projenin kısa bir zaman dilimi içinde hayata geçirilebileceğine inanıyoruz” diye konuştu. SPK ve İMKB yönetiminin Azerbaycan dışındaki ülkelerle de yakın temasa geçtiği öğrenildi.

İlk Yunanistan’la başlatıldı

ORTAK kotasyon oluşturma konusunda ilk adım Yunanistan ile atıldı. İMKB ve Atina Borsası ATHEX’de işlem gören
şirketlerin hisselerini kapsayacak ortak bir endeks oluşturma olanakları üzerinde görüş birliğine varılmıştı. İMKB ve Takasbank Başkanı Hüseyin Erkan yaptığı değerlendirmede, ATHEX ile İMKB’nin işbirliğinin, yeni yatırım olanakları sunacağına, likiditeyi artıracağına ve iki ülkenin sermaye piyasalarını güçlendireceğine dikkat çekmişti.
Bilgi altyapısı Türkiye’den

AZERBAYCAN’IN takas ve saklama sistemlerinin geliştirilmesi amacıyla Takasbank ve MKK yetkililerinin Azeri yetkililerle birlikte yürüttüğü çalışmada da son aşamaya gelindi. Görüşmelerde önerilerin uygulamaya geçirilmesi konusunda ilerleme sağlandı. Gelişmeleri doğrulayan MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, “Son derece gelişmiş bir teknolojiye sahibiz. Bu yüzden bölge ülkelerine teknik destek vermemiz son derece doğal. Gereken açıklamayı SPK Başkanımız yapacak” dedi.



Sabah