PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Generaller TSK'dan neden istifa etti?


kelebek35
05-07-2009, 09:53
TSK'da son üç yılda altı general istifa etti. İstifalar sürpriz olarak değerlendirilirken neden olarak da 3 iddia gösteriliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaşanan iki General’in daha istifası sürpriz olarak nitelenirken, TSK’da son dönemde yaşanan ayrılıklar da dikkat çekiyor. Silahlı kuvvetlerde son üç yılda altı General istifa etti.

TSK’daki General istifalarının üç nedenden kaynaklandığı vurgulanıyor. Bunlardan ilki, ’’Bir üst rütbeye terfi imkanı bulunmaması’’ diğeri ise, ‘’Temdit alan komutanın, terfi eden ve devre arkadaşı olan komutanın yanına yardımcı yapılması’’ olarak açıklanıyor. Üçüncü sebep ise ailevi nedenler…
1990’da Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay, Körfez savaşında Türkiye’nin konumuyla ilgili, Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile ters düşüp istifa etmiş ve bu olay ‘’Şok etkisi’’ yaratmıştı. 1987’de ise, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Öztorun’a Genelkurmay Başkanlığı yolunu açmak için erken emekliliğini istemişti.
KİMLER İSTİFA ETTİ ?
Bir terör saldırısında hayatını kaybeden Korgeneral İsmail Selen, 1989’da atandığı Güneydoğu Asayiş Kolordu Komutanlığı görevinden üç ay sonra alınınca istifa etti. 2001 yılında da ‘’Beyaz Enerji’’ operasyonunun mimarı olan Jandarma Harekât Başkanı Tümgeneral Osman Özbek, daha önce Tuğgeneral rütbesi ile yaptığı Kayseri Bölge Komutanlığına atandı. ‘’General koltuğa yapışmaz” diyerek istifa etti.
ÇUVAL OLAYI DA İSTİFA GETİRDİ
En kritik istifalardan biri ise Köksal Karabay’dan geldi. Korgeneral olduğunda, Karabay’a geleceğin Genelkurmay Başkanı gözüyle bakılıyordu. Ancak Genelkurmay Harekat Başkanıyken, 2003 yılında Süleymaniye’deki ünlü ‘’Çuval olayı’’ yaşandı. Daha sonra önce 3. Kolordu Komutanlığına ardından da devre arkadaşının komutan olduğu, Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı’na atandı. Bunun üzerine istifa etti.

2003’te Tümgeneral olan Alaettin Parmaksız da, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığında görevliyken, 2004’de Konya Personel Okul Komutanlığına atanınca istifa etti. TSK tarihinde Konya Personel Okulundan Korgeneralliğe yükselen hiçbir isim bulunmuyordu.
BOŞANMAK İÇİN İSTİFA
En ilginç istifa da, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Celal Çıtak’tan geldi. Çıtak, geçen yıl eşinden boşanabilmek için istifa etti. ‘Üzerimde general üniformam varken eşimden ayrılmam uygun olmaz’’ dedi.
Önce Korgeneral, sonra da Orgeneral rütbesi alacak isimlerden biri gözü ile bakılan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen ise 2006’da istifa etti. NATO ve Afganistan'da görevler yapan, Özel Kuvvetler Alay Komutanı olan, Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği de yapan Taşkesen’in 52 yaşında üniformasını çıkarması en şaşırtıcı istifalardan biri oldu.
Hava Kuvvetlerinde iki yıl önce de yine iki general istifa etti. Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu ile Tuğgeneral Muzaffer Karaca görevlerinden ayrıldı. Uğurluoğlu, Washington'da TSK Ataşeliği, Karaca ise İzmir Çiğli Üs Komutanlığı yapmıştı. Son istifalar ise yine iki havacıdan geldi. Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Sinan Şanlı ile 1. Taktik Hava Kuvvet Komutan yardımcısı Tümgeneral Levent Türkmen görevlerinden ayrıldı.
KENDİ İRADEMİZLE DEMİŞLERDİ
Tümgeneral Türkmen ve Tümgeneral Sinan Şanlı basında çıkan haberler üzerine yaptıkları açıklamada. tamamen kendi şapsi irade ve istekleri ile ayrıldıklarını vurgulamışlardı. Açıklamalarda, herhangi bir baskı, telkin ve teklif olmadığının da altı çizilmişti.

haber7