PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hizbullah zanlısı 11 kişiye dava


kelebek35
04-21-2009, 11:34
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyon kapsamında 11 kişi hakkında 7 yıl 6 aydan, 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle dava açtı.



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, terör ve organize suçlara ilişkin soruşturmalara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, terör örgütü Hizbullah'a yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.
Davanın iddianamesinde, 17 Ocak 2000 tarihinde düzenlenen operasyonda örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürülmesi ve aynı zamanda örgüt arşivinin de ele geçirilmesinin ardından, seri operasyonlarla birçok örgüt mensubunun yakalanarak haklarında adli işlem yapıldığı, yakalanamayan kısmının ise yurt dışına kaçarak faaliyetlerine devam ettiği belirtildi.
''Hizbullah/İlim'' terör örgütünün 2003 yılı itibariyle stratejisini değiştirerek, ''açık tebliğ, gizli cemaat'' anlayışı ile toparlanma sürecine girdiği ifade edilen iddianamede, bu kapsamda birçok ilde şubeleri olan ''Mustazaf-Der'' ve ''Umut-Der'' gibi derneklerin çatısı altında legal faaliyetlere yoğunluk verilerek, örgütlenme ve taban oluşturma çalışmaları yapıldığı, terör örgütünün propagandasının amaçlandığı, İnzar Dergisi ve Doğru Haber gazetesinin de bu amaç doğrultusunda yayın yaptığı kaydedildi.
İddianamede, bu kapsamda, Ankara'da faaliyet gösteren, örgüte öz geçmiş raporu veren, bir kısım doküman ve geçmiş tarihlerde yakalanan örgüt mensuplarının ifadelerinde, isim ve faaliyetleri geçen örgüt mensuplarının, siyasi ve askeri kanat içerisinde yapılanma oluşturup örgüte taban kazandırma faaliyetlerinde bulunduklarının belirlendiği belirtildi.
Sanıkların birbirleriyle yaptıkları telefon görüşmelerine ilişkin iletişim tespit tutanaklarına da yer verilen iddianamede, bu kişilerin, mahkemeden alınan kararlar doğrultusunda, teknik araçlarla da izlendikleri bildirildi.
İddianamede, sanıkların diğer illerde Hizbullah terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonları takip etmekte olduklarının, gözaltına alınan şahıslardan bazılarıyla irtibat halinde bulunduklarının, ayrıca bu görüşmelerle şahısların birbirlerini operasyonlar hususunda bilgilendirdiklerinin ve daha dikkatli olmaları gerektiğini ima ettiklerinin saptandığı aktarıldı.
-''İNTERNET SİTELERİNİ PROPAGANDA AMACIYLA KULLANDILAR''-
Bazı görüşmelerde, ''Hizbullah ve Hizbullah/İlim'' terör örgütü lideri Hüseyin Velioğlu'nun adının imalı bir şekilde telaffuz edildiği kaydedilen iddianamede, ''Hizbullah/İlim'' terör örgütü içerisinde sorumlu kişilere ve örgüt toplantılarına veya derslere yeni katılan şahıslara verildiği bilinen Seyda ve Faki isimlerinden bahsedildiğinin belirlendiği, bu durumun da sanıkların ''Hizbullah/İlim'' terör örgütü ile bağlantısını gösterdiği öne sürüldü.
Bir takım internet adresleri kullanılarak, terör örgütünün propagandasının yapıldığı belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:
''Terör örgütünün, özellikle 17 Ocak 2000 yılında ortaya çıkan gerçek yüzünü, halkın sorunları ile ilgileniyormuş gibi görünerek ve yapmış olduğu faaliyetleri masumane birer faaliyet gibi göstererek, tüm toplumca takdir edilecek (aş evi, Filistin sorunu, toplu yağmur duası vb.) faaliyetler ile gizleme yöntemiyle bu siteler vasıtası ile tabanda yeni kazanımlar elde etmeye çalıştığı, Hizbullah/İlim terör örgütüne yönelik yapılan operasyonları ve gündemi bu sitelerde çıkan haber ve yorumlar ile yine örgütün düşüncelerini benimsemiş kişilerce kaleme alarak, terör örgütünün ideolojik yaklaşımı doğrultusunda değerlendirildiği, asıl amacın örgüte yeniden taban kazandırmak için propaganda yapmak olduğu anlaşılmıştır.''
-ÖRGÜTSEL FAALİYETLER-
İddianamede, sanıkların, Ankara genelinde öğrenci ve memur evleri oluşturdukları, buralarda Hizbullah terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda toplantılar düzenledikleri ve örgütün propagandasını yaptıkları, dağılma sürecine giren örgütün il genelinde yeniden oluşumunu sağlamayı amaçladıkları, halı saha maçı, piknik gibi faaliyetleri de bu amaçla kullandıkları, örgütün amacı doğrultusunda yayın yapan dergi ve gazetelerin dağıtımı için çalışarak örgüte finans kaynağı yarattıkları, kendi giderlerini de yurt içi ve dışından gönderilen paralarla karşıladıkları belirtildi.
''Hizbullah/İlim'' terör örgütünün Ankara'daki faaliyetlerinin denetim ve organizesini Mehmet Şerif Onuk'un yaptığı, bu kişi önderliğinde ''il istişare grubunun'' kurulduğu, ildeki faaliyetlerde, bu grubun söz sahibi olduğu ve Onuk'un il sorumlusu düzeyinde faaliyetler yürüttüğü öne sürülen iddianamede, öğrenci sorumluluğunu ise Hüseyin İmir'in yaptığı vurgulandı.
İddianamede, ayrıca ildeki faaliyetlerin görüşüldüğü ''istişare grubu'' içerisinde Hüssam Turhan ve Hüseyin Oran'ın yer aldığı, örgüte ait 2 öğrenci evinin bulunduğu, bu öğrenci evlerinin birinde Hüseyin İmir'in, diğerinde ise Remzi Ergin'in ikamet ettiği, bu evlerde haftalık olarak geniş katılımlı toplantıların organize edildiği, toplantılarda terör örgütüne ait İnzar Dergisi ve Doğru Haber gazetesinde yazarlık yapan Abdulkadir Turan'ın örgütsel ve dini içerikli dersler verdiği, toplantılara Mustazaf-Der isimli derneğin yöneticilerinin de katıldığı iddia edildi.
Hasanoğlan ilçesinde ikamet eden Ramazan Çelik'in, ilçede bulunan örgüte yakın şahısları yönlendirdiği, piknikler tertip ettiği, grubun geneline yönelik örgütsel dersler verdiği anlatılan iddianamede, Abdulhalim Çelik'in de Ramazan Çelik'in yardımcılığını ve İnzar Dergisinin dağıtımını yaptığı, Cahit Işık'ın ise örgütsel toplantı ve derslere katıldığı öne sürüldü.
-22 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ-
Davanın iddianamesinde, Mehmet Şerif Onuk'un, TCK'nın 314/1. maddesi ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca ''silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan, 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Abdulkadir Turan, Cahit Işık, Hüseyin Oran, Hüssam Turhan, Abdulhalim Çelik, Hüseyin İmir, Remzi Ergin, Çetin Özer, Özcan Bilmez ve Ramazan Çelik'in ise TCK'nın 314/2. maddesi ve 3713 sayılı Yasa'nın 5. maddesi uyarınca ''silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan, 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği, bu kişilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.



AA