PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Botaş, 430 milyon liralık vergisini ödedi, Maliye 3 kilo baklava gönderdi


ALONE53
04-19-2009, 15:34
Botaş, 430 milyon liralık vergisini ödedi, Maliye 3 kilo baklava gönderdi


Küresel krizin etkisiyle vergi hedefini ıskalayan Maliye, iyi müşterilerini ödüllendiriyor. Tahsilatta sorun yaşandığı bir dönemde yüklü miktarda vergi ödeyen mükelleflere tatlı ziyafeti başladı.



Uzun zamandır borç takan Botaş'ın yüklü miktarda vergi ödemesi yapmasının ardından kuruma ağızlarını tatlandırmaları için baklava gönderildi. Rusya ve İran'a olan doğalgaz parasını ödemek için iç piyasadan borç bulmakta zorlanan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (Botaş)'nin bu tavrı, yılın ilk çeyreğinde vergi geliri yüzde 5 düşen Maliye'yi de rahatlattı. Edinilen bilgilere göre Botaş yetkilileri, bu ay içerisinde 430 milyon liranın üzerinde bir vergi borcunu ödemek istedi. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan ise bunun karşılığında tatlı talep etti. Ödemenin yapılmasının ardından ise GİB'den kuruma Başkent'in ünlü baklavacılarından birinden üç kilo baklava gönderildi. Botaş yetkilileri, İdare'nin tatlı göndererek kendilerine jest yaptığını belirterek, her vergi ödemesi sonrasında aynı ikramı beklediklerini kaydetti.

Ekonomide büyümenin durmasıyla birlikte vergi gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,2 azalan Maliye, tahsilatı artırmanın yollarını arıyor. Tüm sektörleri herhangi bir vergi kaçağına sebep olmamaları için yakından takip ediyor. Özellikle finans, akaryakıt dağıtım şirketleri, alkollü içecek sektörü, gıda ve sendikalara yönelik denetimler hız kazanmış durumda. Global kriz sebebiyle ülke ekonomilerinde yaşanan daralma, Türkiye bütçesini de vurmuştu. Ülke ekonomisinin 2008'in son çeyreğinde yaşanan daralma sebebiyle vergi gelirleri hedefin altında kaldı. 171 milyar 206 milyon lira olarak konulan hedefte, tahsilat 168 milyon 87 milyon TL olarak gerçekleşti.

Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yılın ocak-mart döneminde bütçe giderleri 66 milyar 425 milyon lira olurken, gelirler 47 milyar 298 milyon lirayı buldu. Geçen yılın ilk 3 ayında 4 milyar 374 milyon lira açık veren merkezi yönetim bütçesi, bu yılın aynı döneminde ise 19 milyar 127 milyon lira açık verdi. Bu dönemdeki faiz dışı fazla ise 1 milyar 37 milyon lira oldu. Yılın ilk çeyreğinde bütçe gelirleri geçen yıla göre yüzde 0,2 artarak, 47 milyar 298 milyon lira oldu. Ancak 2008 yılının Ocak-Mart döneminde 40 milyar 256 milyon lira olan vergi tahsilatı, bu yılın aynı döneminde 38 milyar 144 milyon liraya geriledi. İlk 3 ayda Gelir Vergisi'nde yüzde 10,4, BSMV'de yüzde 20,5 ve Damga Vergisi'nde yüzde 7,5 artış meydana gelirken, Kurumlar Vergisi'nde yüzde 6, dahilde alınan KDV'de yüzde 1,5, ithalde alınan KDV'de yüzde 30,7 ve Özel Tüketim Vergisi'nde de yüzde 7,6 düşüş yaşandı. Öte yandan geçen yıl beyan edilen gelirler karşılığı tahakkuk eden 189 milyar 995 milyon TL'lik verginin 21 milyar 907 milyon lirasının ödenmediği ortaya çıkmıştı.

Hedef revize edildi, vergi tahsilatı artmayacak

Küresel krizin etkisiyle hükümet, ekonomik hedefleri bir bir revize etti. Yıl sonu için yüzde 4 büyümesi öngörülen Türkiye ekonomisi 2009 sonunda yüzde 3,6 daralacak. Söz konusu revize Maliye Bakanlığı'nın bütçe hedeflerini değiştirmesine de neden oldu. Yıl sonu için 202 milyar TL'lik vergi gelir hedefi konulmasına rağmen bu rakamın 170 milyar lira olması öngörülüyor. 2008 yılı sonu için konulan vergi hedefi de 171 milyar TL idi. Maliye yetkilileri, gerek ekonomide meydana gelen gelişmelerin gerekse krize karşı alınan tedbirlerin bütçenin gelir ve gider taraflarını etkilediğini belirterek, bütçe giderlerinin makro ekonomik gelişmelerin yansımasından kaynaklanan maliyet artırıcı etkilere maruz kaldığını söyledi.

Ercan Baysal
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=839094&title=botas-430-milyon-liralik-vergisini-odedi-maliye-3-kilo-baklava-gonderdi