PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayasofya’da rehber krizi iddiası


kelebek35
04-09-2009, 11:10
ABD Başkanı Barack Obama’nın Ayasofya Müzesi ziyaretinden önce ufak çaplı bir ‘rehber’ krizi yaşandı. Krizi, devreye giren Erdoğan çözdü.



Obama Türkiye’ye gelmeden önce tüm çalışmalarını tamamlayan ABD güvenlik birimleri, Başkan’ın ziyaret edeceği yerler arasında bulunan Ayasofya Müzesi’nde de incelemelerde bulundu. ABD’li yetkililere, Obama’yı müzede gezdirecek kişi olarak Müze Müdürü Mustafa Akkaya’nın ismi verildi. Obama, müzeye geldiğinde kapıda, Müze Müdürü Akkaya tarafından karşılandı. Obama’ya ilk bilgileri Akkaya verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu duruma müdahele ederek Müze Başkanı Haluk Dursun’un rehberlik yapmasını istedi ancak ABD’li yetkililer protokolde ismi olmayan Dursun’u kabul etmeyerek bu talebi reddetti. Daha sonra durum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi.
3 kez geri döndü
Başbakan Erdoğan, devreye girerek gezdirme görevini Dursun’un yapacağını ABD’li yetkililere bildirdi. Bunun üzerine Obama’yı, müzenin içinde Dursun gezdirdi.
Daha önce “turnike yolsuzluğu”, “müzenin aydınlatmalarında ihmal” iddialarıyla 3 kez görevden alınan ve Bölge İdare Mahkemesi kararlarıyla görevine iade edilen Akkaya, konuyla ilgili olarak, “Protokolde benim ismim vardı. Ancak daha sonra Sayın Dursun’un anlatması talep edildi. Ben geri çekildim” dedi.




Milliyet