PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaz bereketiyle geliyor...


kelebek35
04-03-2009, 11:58
Çukurova'da, son haftalardaki yağışın yarattığı ''bereket''in ardından 27 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları, meyve sebzede ürün bolluğuna, fiyatlarda da düşüş yaşanmasına neden oldu.



Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Müdürü Mustafa Berktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağışların ardından hava sıcaklığındaki ani artışın, tarla ürünlerinde erken olgunlaşma sağladığını, bu sayede özellikle üretim bölgelerinde fiyatların bir haftada ortalama yüzde 30-40 oranında düştüğünü söyledi.
En fazla düşüşün domates, salatalık, sivri biber ve baklada görüldüğünü anlatan Berktaş, şöyle konuştu:
''Sebze meyvenin üretim bölgeleri arasında yer alan Adana ve Mersin'deki haller, başta İç Anadolu, Güney Doğu ve Doğu Anadolu illeri olmak üzere çok sayıda kentin ihtiyacını karşılıyor. Hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte düşen fiyatlar, vatandaşın yüzünü güldürüyor. Fiyatlar önemli oranda düştü, düşüşün bundan sonra da devam etmesini bekliyoruz.''
Berktaş, limon fiyatlarının halen 30 kuruş olduğu halde, geçen haftalarda 1,20 TL'ye ulaşan domatesin 60 kuruşa, 1,5 TL'ye ulaşan patlıcanın 90 kuruşa, yine 1,5 TL olan sivri biberin ise 80 kuruşa kadar düştüğünü bildirdi.
Berktaş, ayrıca geçen haftalarda tanesi 1 TL olan marulun 40 kuruşa, 90 kuruş olan salatalığın 60 kuruşa, 3,5 TL olan fasulyenin 2-2,5 TL'ye, 90 kuruş olan baklanın da 25 kuruştan satışının yapıldığını söyledi.
Düşen fiyatlar nedeniyle hal esnafının satışlarının da arttığını ifade eden Berktaş, önümüzdeki haftalarda yeni ürünlerle daha fazla bolluk yaşanacağını kaydetti.
-''TÜKETİCİ DE MEMNUN''-
Mersin Hal Müdürü Atilla Gümüşoğlu da havaların ısınmasıyla fiyatlarda yaşanan düşüşün esnafın yanı sıra özellikle dar gelirli tüketicileri memnun ettiğini belirtti.
Halden satışı yapılan ürünlerin fiyatlarında geçen haftalara göre yüzde 30-40 arasında düşüş gözlemlediklerini anlatan Gümüşoğlu, bu durumun önümüzdeki haftalarda daha da artacağını söyledi.
Düşen fiyatların Mersin halindeki yoğunluğu da artırdığına dikkati çeken Gümüşoğlu, ''Düşüşün temel nedeni, havaların ısınmasıyla birlikte seralardaki ürünlerin artması. Fiyatların düşmesiyle birlikte hem vatandaşların hem de üreticinin yüzü gülüyor. Çünkü tarlasındaki verimi artan üretici daha fazla mal satıp, daha iyi gelir elde ederken, tüketici ise sofrasını daha ucuza donatıyor'' diye konuştu.



(Zaman)