PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vatan'a 'yalan haber' kınaması


kayısıkentli
01-07-2008, 16:30
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e düzenlenecek suikastın önlendiği yolundakki yalan haber" için Vatan gazetesini kınadı

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e düzenlenen suikastın önlendiği yolunda doğru olmayan bir haber yayımladığı'' gerekçesiyle Vatan gazetesi ve gazetenin muhabiri Ömür Ünver'in kınanmasına karar verdi.
Basın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, 24 Aralık 2007 tarihinde yayımlanan ''İki bakana suikast son anda önlendi'' başlıklı haberle ilgili Vatan gazetesi Genel Yayın Müdürü Tayfun Devecioğlu ve gazetenin muhabiri Ömür Ünver'i şikayet ettiği bildirildi. Açıklamada, şikayet konusu haberde, ''Ankara'daki hücre evi operasyonunda öldürülen DHKP-C üyesi Kevser Mızrak ile sağ yakalanan Sezgin Çelik'in 'Hayata Dönüş Operasyonu'nun yıl dönümü olan 19 Aralıkta Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e suikast hazırlığı yaptığının belirlendiği, örgüt tarafından saldırı için görevlendirilen Mızrak ile Çelik'in belirlenmesi üzerine bir hafta süreyle bu kişileri takibe alan Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin zanlıların İstanbul'dan silah getirttiklerini tespit ettikleri'' görüşlerine yer verildiği belirtildi.
Çiçek'in başvurusunda, ''Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz'' şeklindeki Basın Meslek İlkeleri'nin 6. maddesinin ihlal edildiğini öne sürdüğü ifade edilen açıklamada, şikayet edilen Vatan gazetesi Genel Yayın Müdürü Tayfun Devecioğlu'nun verdiği cevapta, haberi teyit ettirdiklerini ancak ellerinde kanıt oluşturacak belge bulunmadığını belirttiği kaydedildi. Açıklamada, Devecioğlu'nun cevabında, ''Sayın Cemil Çiçek haberin yayımlanmasından sonra yaptığı açıklamada, soruşturmayla ilgili dosyalara baktığını/baktırdığını, adının hiçbir şekilde geçmediğini söylemiştir. Bu durumda 'haberimiz doğrudur' diye ısrar etme imkanımız yoktur. Nitekim Vatan gazetesi, Sayın Çiçek'in yalanlamasını yine birinci sayfadan anonslayarak sayfalarında yer vermiştir'' dediği belirtildi.
Açıklamada, şikayeti değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulunun, 4 Ocak 2008 tarihli toplantısında, şu kararı aldığı ifade edildi: ''Haberin sadece gerçek dışı olmasını değil, ayrıca vahim bir iddianın bu şekilde ortaya atılması karşısında genel yayın müdürünün, Çiçek'in yalanlamasına yine birinci sayfadan yer verdiklerini bildirmesini yeterli bulmayarak, Vatan gazetesi ve gazetenin muhabiri Ömür Ünver'in kınanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.''


(AA)