PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dolandırıcılıkta iş iyice çığrından çıktı


kelebek35
03-23-2009, 16:04
Yardım kuruluşlarının iş yerlerine bıraktıkları kumbaralara göz diken dolandırıcılar, para dolu kumbaraları alabilmek için olmadık yöntemlerle iş yeri sahiplerini kandırmaya çalışıyor.


Pendik'te bir kuyumcu dükkanına gelerek kendisini yardım kuruluşunun yetkilisi olarak tanıtan bir kişi, iş yeri sahibinin kendisinden şüphelenmesi üzerine dükkanı terk etti. Olay, kuyumcu dükkanına ait güvenlik kameraları tarafından da kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, Pendik'te faaliyet gösteren Şengül Kuyumculuk'a gelerek kendini bir derneğin yetkilisi olarak tanıtan bir kişi, derneğe ait kumbaraların toplatılacağını bir daha da dağıtılmayacağını söyleyerek kumbaraların seri numaralarını ve kimlerde olduğuna dair tespit çalışması yaptığını belirtti.
İş yeri sahibi Fuat Şengül'e sorular sorarak elindeki sözde listeye kumbaranın ne zaman bırakıldığını ve kumbaraya ait seri numarayı not alan şahıs bir yandan da Şengül tarafından detaylı sorulara maruz kalmamak için kendisinin aslında kameraman olduğunu; ancak bu aralar işlerin az olmasından dolayı bazı kameramanların dernekte görevlendirildiğini söyledi.
Durumdan şüphelenen kuyumcu, şahsa kimlik sorduğunda ise şahıs, kimliğin başka bir esnafın dükkanının önünde park halindeki araçta olduğunu söyledi. Bunun üzerine dolandırıcının kumbara bilgilerini not aldığı listeyi elinden kuyumcu, şahıstan kimliğini getirmesini istedi. Rahat tavırları ile dikkat çeken şahıs, kimliğini getirmeyeceğini söyleyerek kayıplara karıştı. Dernek yetkililerini arayan kuyumcu, böyle bir kişinin görevlendirilmediği bilgisini aldı.

Basın mensuplarına olayla ilgili bilgi veren Şengül, dükkanına gelen şahsın dolandırıcılık şebekesinin üyesi olduğunu, iş yerlerindeki yardım kumbaralarına ait bilgilerle oluşturulan listenin daha sonra şebekenin başka elemanlarınca kullanılacağını belirtti.
Şengül, "Anladığım kadarıyla bu şahıs oluşturduğu listeyle daha sonra şebekenin diğer elemanları tarafından kullanılmak üzere sahte evraklar oluşturmak niyetindeydi. Üzerinde derneğin isminin yazdığı ve kumbaralara ait ayrıntılı bilgilerin yer aldığı antetli kağıtlarla gelecek kişiler kumbaraları topladıklarını söyleyerek bizi dolandırmaya çalışacaklardı. Güvenlik kamera kayıtlarında da gördüğünüz gibi bu kişi yoldan geçerken önce dükkanın içine dikkatlice bakıyor. Kasanın yanında yardım kumbarasını görünce de kısa bir süre sonra dükkana girerek çeşitli yardım derneklerine ait kumbara bilgilerinin yer aldığı listeyle içeriye giriyor ve kumbaranın üzerinde yazılı olan yardım kuruluşunun görevlisi olarak kendisini tanıtıyor. Şahsın elinden aldığım listede benden önce girdiği iş yerinin bilgileri de vardı. O arkadaşa telefon açtığımda dükkanında derneğe ait bir kumbaranın bulunduğunu ve daha sonra gelecek yetkililer tarafından kumbaraların yenileneceğini söyleyen bir kişinin kumbaraya ve iş yerine ait notlar aldığını söyledi." diye konuştu.
Şengül, iş yeri sahiplerinin bu tür dolandırıcılara karşı uyanık olmalarını istedi.
Dolandırıcının listesinde yer alan ve kuyumcudan önce girdiği Şenol Çeyiz isimli iş yeri yetkilisi Ali Tosun ise, şahsın dükkana gelerek kendisini başka bir dernek yetkilisi olarak tanıttığını söyledi.
Tosun, şahsın yardım kumbaralarının içerisine para atılınca 'Teşekkür Ederim' diyecek olan elektronik kumbaralarla değiştirileceğini bununla ilgili olarak da liste oluşturduğunu söylediğini belirterek şöyle konuştu; "Bana, kendisinin aslında kameraman olduğunu; ancak işlerin azlığı nedeniyle bu sıralar dernekte çalıştığını söyledi. Kumbaranın seri numarasını not aldı ve bana daha sonra başkalarının geleceğini ve mevcut kumbaraların toplanarak yerine içine para atınca 'Teşekkür Ederim' diyecek olanlarının getirileceğini söyledi ve gitti." şeklinde konuştu.



(CİHAN)