Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kelebeklerin 17 Bin Gözü Var


Hasret
02-25-2009, 03:13
Kelebeklerin 17 Bin Gözü Var





Büyüleyici kanatlarını bir fizikçi gibi kullanan kelebeklerinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kısa ömürlerinde kamufle olmak için düşmanlarının düşmanını taklit ettikleri ve 17 bin gözleri olduğu tespit edildi.


Tat alma duyuları ayaklarında olan kelebeklerinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif binlerce küçük gözden oluşan özel görme organına sahip olduğunu belirleyen uzmanlarhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu küçük göz sayısının bazı türlerde 17 bine çıktığını tespit etti. Kendi boylarının 3 katı kadar uzayabilen bir dile sahip olan kelebeklerinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bunu çiçeklerin derinliklerindeki nektar ile su içmede kullandıkları görüldü. Kelebeklerhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu uzun dillerini kullanmadıkları zamanlarda ise içeriye doğru sarıyor.

Ayrıca kelebeklerin fizikte kullanılan 3 temel kuralı uygulayarak uçtukları ortaya çıktı. Vücut sıcaklığı 28 dereceden düşük olduğunda uçamayan kelebeklerin üzerlerinde ısıyı emen siyah renklerin bulunduğu kanatlarınıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif güneş ışınlarıyla 90 derece yapacak şekilde ayarlayarak vücut ısılarını yükselttiklerihttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ısıyı düşürmek için de güneş ışınlarını yatay alır şekilde kanatlarını ayarladığı görüldü. Optikte kullanılan 3 temel kurala görehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif siyah cisimler diğer renklere göre çok daha çabuk ısınıyor. Cisimhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif güneşışınlarıyla 90 derece açı yaptığında ısınıyorhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif ışınları yatay aldığında ise ısıdan etkilenmiyor.

Kelebeklerinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif düşman saldırısı karşısında kamufle olmalarında çok önemli bir yere sahip kanatlarının alt ve üst desenleri birbirinden farklı. Dinlenirken kapalı tuttukları kanatlarını muhtemel bir tehlike karşısında açan kelebekhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kendisini dev bir yaratıkmış gibi göstererekhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif avcıların saldırılarılarını başlamadan bertaraf ediyor. Zoologlarhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kanatlar açıldığında oluşan desen üzerinde incelemelerini yoğunlaştırdı. Kelebeğinhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif düşmanının düşmanını taklit ederek kendisini koruduğunu hayretler içinde kalarakinceleyen bilim adamları ilginç bir bilgiye ulaştı. Bilim adamlarıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif en büyük düşmanları yusufçuk ile bazı böcek ve böceklerle beslenen kuşlar olan kelebeklerin kanatlarını açtıklarında oluşan cismin baykuşa benzediğini gördü. Bu hali gören kuşlarınhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif kelebekleri baykuşa benzeterek çekindikleri ortaya çıktı.

Yeryüzünde 100 binden fazla çeşidi bulunan kelebeklerin bazılarının kanatlarının yaprak şeklindehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bazılarının ise toprak şeklinde olduğuhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bu sayede tabiatta çok rahat kamufle olduğu belirtildi. Hayata küçük bir tırtıl olarak başlayıp birçok devreden sonra kelebeğe dönüşen bu minik canlıhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif hayranlık uyandıran kanatlarıyla bazen 24 saathttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gif bazen de 1-2 ay yaşayabiliyor.

Öte yandan Kuzeydoğu Amerika'da yaşayan kral kelebeğinin ise yumurtlamak için Kanada'nın güneyinden Meksika'nın içlerine kadar 4 bin kilometre yol kat ettiği biliniyor. Üremek için yaklaşık 2.5 ay süren yolculuğun ardından ölen bü türün yeni nesilleri de her yıl aynı yolu kat ediyor.