PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kriz çözülüyor; Türk TIR'ları Rus gümrüğünde beklemeyecek


ALONE53
02-18-2009, 10:42
Kriz çözülüyor; Türk TIR'ları Rus gümrüğünde beklemeyecek


Rusya'nın Türk TIR'larını gümrük kapılarında bekletmesiyle başlayan gerginlik sona eriyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya ziyaretinin ardından Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile Başbakan Putin, kendi bürokratlarına "sorunu çözün" talimatı verdi.



Bunun üzerine Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrei Belaninov başkanlığındaki 10 kişilik Rus heyeti dün Türkiye'ye geldi. Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, Rus tarafına devlet başkanları tarafından şikayetlerin çözümüne yönelik talimat verildiğini belirterek, bugün veya yarın protokol imzalanacağını açıkladı. Zararsız, "Bundan sonra Rusya'ya yapılan ticarette Temmuz 2008'den sonraki sorunların kalmayacağını düşünüyoruz." dedi. Zararsız, protokolün imzalanmasının ardından Türk TIR'larının gümrüklerde sebepsiz yere bekletilmeyeceğini kaydetti. Böylece gümrüklerde yaşanan sorun sebebiyle ihracat yapmakta zorlanan firmalar rahat nefes alacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Rusya gümrüklerinde yaşanan sorunun Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. Çözüm için Rus heyetinin İstanbul'a geleceğini aktaran Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 6,5 milyar dolar. Kalan 126 milyar dolarlık ihracatı 200'den fazla ülkeye yapıyor. 200 ülkeyle hiçbir sorunumuz yok. Sadece Rusya ile sorun yaşıyoruz. O zaman diyoruz ki sorun bizde değil. Biz o yüzden yaptığımız ihracatta bize farklı bir muamele yapılmamasını talep ediyoruz." Büyükekşi, Türk girişimcilerin büyük kayıpları olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinde Türkiye'den Rusya'ya tavuk eti ihracatının tekrar başlatılması konusu da gündeme geldi. Kuş gribi tehlikesi sebebiyle ihracatın durdurulduğunu hatırlatan Büyükekşi, bu konuda incelemelerde bulunmak üzere Rusya'dan bir heyetin Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini dile getirdi. Büyükekşi, Rusya'ya yaş meyve-sebze ihracatında geçtiğimiz dönemde yaşanan sorunların aşılması amacıyla alınan ve alınmakta olan tedbirlerin ziyarette görüşüldüğünü, kısıtlamaların tekrarlanmaması için iki ülke arasındaki diyalog sürecinin tesis edilmesine karar verildiğini sözlerine ekledi. Ankara, İstanbul, Zaman
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=816557&title=kriz-cozuluyor-turk-tirlari-rus-gumrugunde-beklemeyecek