PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Cumhurbaşkanı Kürdistan'a da gelmeli'


kelebek35
02-16-2009, 10:51
Diyarbakır Sanayi Başkanı Galip Ensarioğlu, Erbil'den yaptığı çağrıda, "Cumhurbaşkanımız, Ermenistan'a yaptığı gibi Kürdistan'ı da ziyaret edip ezber bozmalı" dedi.



Abant Platformu'nun Erbil'de devam eden "Barışı ve Geleceği Birlikte aramak" konulu toplantıda konuşan Diyarsakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Cumhurbaşkanı Gül'e bir çağrıda bulundu. Galip Ensarioğlu'nun çağrısı şöyle:
"İlk kez bir ekonomi tebliği sunacağım. Bu bölgenin tamamı Osmanlı’dan ortaya çıkan ülkeler olduğu için ticaretle siyaseti birbirinden ayıramıyoruz. Dünyada ticaret siyasi ilişkilere yön verirken maalesef bizde siyasi yaklaşımlar, her şeye yön veriyor.
Kürt bölgesindeki malların yüzde 80’i Türkiye’den giderken bu rakam şimdilerde yüzde 50’ler düzeyine inmiş bulunuyor. İnşaat işkolunun yüzde 95’ini Türk firmaları yapmaya devam ediyor.
Şanlıurfa’dan Habur’a otoyol yapılmalı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan’a yaptığı ziyaretin bir benzerini bu bölgeye yaparak ezberleri bozmalı. Bu yapılırsa sınırlar kağıt üzerinde kalır.
Türkiye ile Kürdistan arasında Benelüx ülkeleri arasındaki bir ilişki kurmalı.
12 Avrupa ülkesi Erbil’de konsolosluk açtı. İran açtığı 2 konsoloslukla ticaretinde patlama yaptı. Türkiye ise ticari ataşesi bile yok. En çok aranan ve satılan mallar Türk malı olmasına rağmen Türkiye’nin gündeminde konsolosluk yok.
Türkiye komşuluk ve akrabalık bağlarına rağmen bölgenin Arap bölgesine bağlanmasını istemesi, bölgenin olmadığı gibi Türkiye’nin de menfaatlerine değil.
Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı Kürdistan, Küdistan'ın Batı'ya açılan kapısı ise Türkiye'dir."
NASUHİ GÜNGÖR: KUZEY IRAK ALGISININ ALTINDA YATANLAR
Gazeteci yazar Nasuhi Güngör, ise şunları söyledi:
"Kuzey Irak kavramını medya nasıl şekillendirdi konusunu ele alacağım. Türkiye’de Kuzey Irak, insanların zihninde olumsuz bir algıya sahip.
Bunlar 4 temel üzerine kuruluyor;

- Kuzey Irak, ülkemize yönelik terörü besleyen bir bataklıktır.
- Kuzey Irak’ta bizi bölmek için şekillenen bir Kürt devleti kurulmaktadır. Yani üniter yapımıza yönelik bir tehdittir.
- Kuzey Irak’ta Türkiye’nin verdiği desteğe ve imkanlara ihanet eden Kürtler yaşamaktadır.
- Kuzey Irak ikinci bir İsrail’dir.
- Kuzey Irak, bölgede Amerika tarafından İslam ülkelerine karşı bir üs olarak kullanılmak üzere hazırlanmaktadır.
- Her türlü kaçakçılık ve kirli iş bu bölgeden geçmektedir.
Türkiye’de merkez medya, maalesef bu dili kullanıyor ve bunun ardında ciddi bir zihinsel kodları var. Türk siyasetine ne yazık ki son 30 yılda hep asker belirledi.

Biz Türkiye’den bir model enjekte etmeye çalışıyoruz gibi. Bizim bu coğrafya ile bağlarımız kardeşlik diyoruz, “kardeşlik çözüm değil” deniyor, “Biz 500 yıl birlikte yaşadık” diyoruz, “Siz emperyal duygularla buraya geldiniz” deniyor.
Biz 70 milyonluk büyük bir ülkeyiz ve iyi kötü işleyen bir demokrasimiz var. Bize yeni oluşmuş Federe bölgede yeni başlayan demokrasi denemesini model olarak sunmayın.”

Haber 7